ŞEHRİVAN GÜNCEL - ORHAN AŞAN: Çatak İlçesi'nde geleneksel hale getirilen Kanispi Alabalık, Bal, Ceviz ve Doğa Festivali'nin 8'incisi şarkıcı Haluk Levent konseri ile final yaptı. Çataklılar konsere büyük ilgi gösterirken, sanatçı Haluk Levent konserden elde edeceği geliri de Vanlı Mungan ile Erdem ailesine bağışladı. İki gün süren festivale Çatak ve Van’dan büyük katılım sağlandı

 

Çatak Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından organize edilen ve 2 gün süren festivalin ikinci günü de renkli görüntülere sahne oldu. Festival alanı kurulan stantlar ve kermeslerle renklenirken, yamaç paraşütü, rafting ve çeşitli yarışlar güne damga vurdu. Vatandaşlar yerel sanatçıların şarkıları ve müzik eşliğinde bol bol halay çekerken, çocuklar kurulan şişme oyun alanlarında gönüllerince eğlendi. Organizasyonun başından bir dakika ayrılmayan ve bire bir tüm etkinlikleri takip eden ilçe kaymakamı ve belediye başkan vekili Hacı Asım Akgül, vatandaşlarla tek tek ilgilendi. Festivalle ilgili vatandaşların isteklerini dinleyen Akgül, festivalin vatandaşları bir araya getirmek için düzenlendiğini aktardı.

 

 

ÇATAK SEMALARINDA YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Festivalin ikinci günü sabah saatlerinde Türk Hava Kurumuna bağlı yamaç paraşütçüleri, Çatak’ın semalarında bir birinden güzel görüntülere oluşturdu. THK Van Şube başkanlığı organizesinde yamaç paraşüt pilotları renga renk doğasıyla Çatak’ı boydan boya resmetti. Yamaç paraşütçülerini gösterisi sonrası vatandaşlar yerel sanatçıların şarkıları ve müzik eşliğinde bol bol halay çekerken, çocuklar kurulan şişme oyun alanlarında gönüllerince eğlendi. Festival alanına Van’dan gelen birçok vatandaş da mangal yaparak güzel havanın tadını çıkardı.

 

 

AKGÜL: MORAL MOTİVASYONU YÜKSEK TUTMALIYIZ

Festival alanında açıklama yapan Çatak ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hacı Asım Akgül, ilçenin güzelliklerini vatandaşlara yansıtmak için çabaladıklarını söyleyerek, “İlçemizde 2 gün boyunca birçok etkinlik gerçekleştirdik. İlçemizin doğal güzelliklerini festivale yansıtmaya çalıştık. Bölgemiz farklı bir süreçten geçiyor. İnsanların bu süreçte moral motivasyonunu yükseltmek adına böyle bir festival düzenlemek istedik. İlçemizin tanıtımı olsun, ürünlerini tanıtmada olsun, Kanisipi festivali bize bir fırsat sağladı. Bu yılda çok güzel geçiyor. Vatandaşlarımızın ilgisi çok büyük. Başlarda olumsuz hava şartlarından dolayı katılım az olsa da ikinci gün katılım bizleri memnun etti. Festivale Dengbejler çok renk kattı. Dengbejler daha önce bölgede ekol olmuşlar. Hem söyleyip hem oynuyorlar. Halk ozanlarını andırıyorlar. Vatandaşlarımız ve protokol de Dengbej etkinliğini çok beğendiler. Dengbejler festivalimize ayrı bir renk kattı. Bizler fırsat buldukça festivallerin devamını yapmak istiyoruz. Festivalin amaçlarından bir tanesi vatandaşları bir araya getirmek, moral motivasyonlarını yükseltmektir. Birbirini görmeye akraba ve arkadaşların bir araya gelmelerine vesile olmak adına festival düzenliyoruz. Festivalde ilçe tanıtım, halkın kaynaşması hem de ilçe esnafımıza bir nebze olsun gelir sağlamak adına festivallerimiz devam edecektir.” Dedi.

 

 

“SUYUN OLDUĞU YERDE HAYAT VARDIR”

Çatak’ın doğal güzellikleriyle tam bir doğa ilçesi olduğunu ifade eden Akgül şöyle konuştu: “Çatak Van'ın kırsal bir ilçesi. Ormanlık alanın yüzde 76'si Çatak'ta. Doğal güzellikleri en iyi olan ilçesi. 2 tane çayımız var. Nurtgin ve Norduz derelerinin birleşmesiyle Çatak Çayı meydana geliyor. Bu su ilçeye hayat veriyor. Suyun olduğu her yerde hayat vardır. Yine bunun yanında Alabalık tesislerimiz var. Kırmızı benekli alabalığımız meşhur, tarımsal ve hayvansal faaliyetlerde su çok önemli, doğa sporlarına da imkan sağlıyor. Vadinin içinde olan Çatak ilçemiz yamaç paraşütü, dağcılık, rafting, kano, gibi spor dallarına da hitap ediyor. Kanisipi şelalemiz ilçemize ayrı bir güzellik katıyor.”

 

 

“TERÖRE RAĞMEN FESTİVAL YAPACAĞIZ”

İlçenin olumsuzluklarla anılmasına rağmen festivaller ve sosyal aktivitelere daha çok ağırlık vereceklerini söyleyen Akgül, “İlçemiz olumsuz olaylarla anıldığı için tanıtım yetersiz kalıyor. Biz buna rağmen bu festivali düzenliyoruz ki insanlar o psikolojik ortamdan kurtulsun. İlçemiz güzel şeylerle anılsın ve gelenimiz daha fazla olsun. Amacımız zaten Çatak’ı ilçe dışında olanlara tanıtmaktır. Festivalimize Van ve çevre illerden yoğun katılım olduğunu da gözlemlemekteyiz. İlçemiz Çorum nehrinden sonra Türkiye'nin en uzun ikinci rafting ve kano parkuruna sahip. Bizde bunun tanıtımını yaparak ilerde farkındalık adına tanıtımını yapıyoruz. İlerde bir rafting, kano etkinliği yapmak istiyoruz. Amacımız ileriki zamanda yerli ve yabancı turistlerin gelerek ilçemizde rafting ve kano yapmasını umuyoruz. Bunun için güvenlik önemli bir etken. Onu sağlamak için her türlü çabayı veriyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

ANKA KOROSU ÇATAKLILARI COŞTURDU

Kanisipi alanında sona eren festival etkinlikleri, akşam saatlerinde ise Anka'nın 25 kişiden oluşan korosu farklı dillerde seslendirdikleri şarkılarla festivale katılanlardan büyük alkış aldı. Daha önce de Van ve bölgede konserler veren Anka koro, farklı dillerde verdikleri konserle Çataklılara doyumsuz bir müzik ziyafeti verdi. Konser sonrası Belediye Başkan Vekili Kaymakam Hacı Asım Akgül, Anka AKSM Başkanı Necdet Bayat ve ekibine teşekkür ederek hediye verdi. Daha sonra Çatak Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından düzenlenen masa tenisi turnuvasında dereceye girenlere Akgül, rafting yarışmasında dereceye girenlere İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Aşçı, kano yarışmalarında dereceye girenlere ise Hakim Ali Ataş ve Hakim Ahmet Tufan Demir tarafından kupa ve madalyaları takdim edildi.

 

 

FESTİVALDE HALUK LEVENT DAMGASI

Rock müziğinin önemli isimlerinde olan Haluk Levent festival alanını dolduran yüzlerce kişiye en güzel şarkılarını seslendirdi. Çatak’ın dağlarından ve vadilerinden yankılanan şarkılara vatandaşlar da eşlik etti. Konserin ortasında sahneden inen Haluk Levent zeybek oynadı. Katılımcılara doyumsuz bir gece yaşatan Haluk Levent, konserin soruna doğru Çatak Halk Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları ekibiyle birlikte halay çekerken, birlik ve beraberlik mesajlarının en güzel İzmir Marşı ile verileceğini belirterek, İzmir Marşı’nı söyledi. Konser sonunda Çatak Belediye Başkan Vekili Kaymakam Hacı Asım Akgül, ünlü sanatçıya ağaç oymacılığından yapılan hediyeler verdi. Festival havai fişek gösterileriyle sona erdi.

 

 

İKİ AİLEYE UMUT OLDU!

Sanatçı Haluk Levent festivalde bir sürpriz yaparak Vanlı aileye sahip çıktı. Haluk Levent ‘Vanlıamcan’ adlı twitter hesabından yapılan paylaşımında her yağmur sonrası evinin damı akan, 2 çocuğuyla tek evde kalan Dilan Mungan ve 7 yıldır gökyüzüne hasret yatalak halde evden çıkamayan hasta Halil Erdem'e umut oldu. Bu paylaşıma duyarsız kalmayan Levent, Çatak’taki konserinden elde ettiği gelirle bu ailelere yardım eli uzattı. Konser öncesi açıklama yapan sanatçı Haluk Levent, “Van, Hakkari, Yüksekova, Bitlis, Tatvan bölgesinde yoksullukla pençeleşen ülkemin bu güzel bölgelerinde yapacağım konserlerin bana kalan bütün gelirleri buralardaki ihtiyaç sahiplerine gidecek. Ben bu bölgeleri seviyorum. Hepimiz kardeşiz, hepimiz bu ülkenin evladıyız. Birbirimize yardımcı olmak zorundayız. Bundan sonraki belediye konserleri festivaller dahil Haluk Levent’e kalan konser ücretlerini buradaki garibanlara buradaki evsizlere, ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız. Bu işin başka şekilde tadı yok. Vanlı Amcan ve VanAHBAP aracılığıyla tanıştığım ailelere söz vermiştim. Van'a kadar gelip şarkı söyleyeceğimi söyledim. Geldim mutluyum. Buranın balını da yiyeceğim, raftingini de yapacağım. Daha ne isteyebilirim ki.” Dedi.

 

 

TWİTTER’DEN YARDIM ELİ UZATTI

Eşi cezaevinde olan ve 2 çocuğuyla kayınvalidesi ile birlikte yaşayan Dilan Mungan, “2 çocuk ve kayınvalidem ile aynı evde yaşıyorum. Ailemin bana bir katkısı yok. Bizim sesimize ses olan sanatçımız Haluk Levent'ten Allah razı olsun. Bizim yaramıza merhem olacak bir adım attı ve bizleri mutlu etti. Bizim kaldığımız ev topraklı olduğu için sürekli yağan yağmurda evin damı damlıyordu. ‘Vanlıamcam’ twitter hesabından bizim bu durumumuz duyuruldu. Haluk beyde bu konuda duyarsız kalmayarak, yardım eli uzattı. Allah vesile olanlardan razı olsun.” Dedi.

 

 

7 YILDIR GÖKYÜZÜNE HASRETTİ

7 yıldır gökyüzüne hasret kalan Halil Erdem’e de yardım eli uzatan sanatçı Haluk Levent, Erdem’e de tekerlekli sandalye yardımında bulundu. Katkısından dolayı sanatçı Haluk Levent’e teşekkür eden Halil Erdem, “7 yıldır gökyüzüne hasret olarak evden dışarı çıkamıyorum. Benim çalışanım yok. 7 yıldır güneş görmüyordum. Allah bu tekerlekli sandalyeye sahip olmamda emeği geçen başta Vanlıamcan ve sanatçı Haluk Levent'ten razı olsun. İnşallah diğer insanlarda bundan örnek alır ve benim gibi insanlara yardımcı olur.” Dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim