Öncelikle çığdan kurtulmanın ilk yolu çığ oluşumuna sebebiyet verecek hareketlerden kaçınmak. Bağrınma ve kar kütlelerini yerinden oynatacak riskli hareketler gibi. Baktınız çığ üzerinize doğru geliyor. Hemen sığınak olarak kullanabileceğiniz bir kaya bulun ve onun arkasına saklanın. Kar altında kalmaya başladığınız anda ise çığın akış yönü ile adeta yüzercesine hareket edin. Eğer çığın altında kalırsanız yapılabilecek birkaç şey var. Öncelikle tepetaklak gelme ihtimaline karşı, yüzeyin nerede olduğunu anlamanız gerek. Işığın geldiği yönün mantık olarak yüzey olduğunu unutmayın. Ayrıca bir pis yöntem daha var, o da elinize tükürmek. Tükürüğün yer çekimine karşı hangi yöne hareket ettiğine bakın. Ve o yöne doğru ellerinizle kazmaya başlayın.

Yangın

Kapalı bir alanda yangın çıktığında genellikle ölümler, alevlerden değil dumandan boğulmaktan kaynaklanır. Yakınlarınızda pencere varsa hemen pencereyi açın. Pencere yoksa yere çömelin ve soluduğunuz duman seviyesini en aza indirin. Bu size plan yapmanız için zaman kazandırır ve hayatta kalma şansınızı arttırır.


 

Elektrik çarpması

Bir insan elketriğe maruz kaldığında vücudundaki kasları tamamen kasılacaktır. Bu yüzden elektrik çarpan kişi kendini elektriğin çarptığı yerden ayıramaz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, önünüzdeki kişi elketriğe maruz kalırsa elektrik kaynağını doğrusan kapatmaya çalışın. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda kişiye asla dokunmayın. Bunun yerine uzun sert ve iletken olmayan bir cisim mesela tahta kullanın.

Saldırıya uğramak


Akşam yürürken yanınızda bulundurduğunuz parlak ışıklı bir el feneri sizi koruyacaktır. Eğer üzerinize doğru biri geliyor size saldırmaya kalkışıyorsa yanınızda biber gazı yoksa
derhal çıkartın ve yüzüne doğru tutun. El fenerini saldırgana doğru tutarsanız anında sersemletirsiniz. Bu saldırganı anında etkisiz hale getirecektir.


Yılan ısırması

Eğer bir yılan ısırığından sonra doğru yöntemleri kullanmazsanız kısa süre içinde ölürsünüz. Hastaneden uzka bir yerlerdeyseniz oradan hemen uzaklaşın ve çok fazla hareket etmemeye
çalışın. Böylece zehrin yayılmasını önlersiniz.

Kramp


Açık denizde yüzerken bacağınıza kramp girerse, panik yapmayın ve kesinlikle çırpınmayın. Bacağınızı gergin tutup, yavaşça masaj yapmaya çalışın.

Editör: TE Bilisim