ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN - Aylardır gündemi meşgul eden, Büyükşehir Belediyesi’nin fizibilite çalışmasını yaptığı fakat adım atmadığı Cumhuriyet Caddesi’nin yayalaştırılması konusunda YYÜ’den dev bir çalışma geldi. Kente dair araştırmaları ile dikkat çeken Sosyoloji bölümü son olarak yaptığı kentteki ahırlardan sonra bu kez de bine yakın isimle caddenin yayalaştırılmasını konuştu. Araştırmanın belediyenin işini oldukça kolaylaştırması bekleniyor.

 

Uzun süredir tartışma konusu olan, açık oto pazarına dönen ve park sorununun fazla olduğu Cumhuriyet Caddesi’nin yayalaştırılması konusunda bir araştırma yapıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin başkanlığında Sosyoloji Bölümü öğrencileri tarafından yapılan araştırmada 819 işletme ile görüşüldü. Görüşmelerden çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarken, Doç. Dr. Suvat Parin bu sonuçları gazetemiz Şehrivan’a değerlendirdi.

 

Doç. Dr. Parin yaptıkları araştırma sonucunda ‘Cumhuriyet Caddesi'nin yayalaştırılması kentin imajını olumlu etkiler mi?’ sorusuna işletmelerin yüzde 90’ı yayalaştırmanın kent imajına çok olumlu katkılar sunacağı görüşünde olduğunu söyledi. Cumhuriyet Caddesi’nin yayalaştırılması noktasında bu tür çalışmaların önemli olduğunu bunun yanında Caddenin dönüşümü ile ilgili mini bir referandum yapmanın hem demokratik eğilimler açısından hem de Cumhuriyet Caddesi'nin tarihi açısından kayda geçecek önemli bir adım olacağını belirtti. 

 

 

BELEDİYENİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK ANKET ÇALIŞMASI! 

Van’ın önemli sorunlarının ve önemli yatırımlarının konuşulduğu bu günlerde kangren haline gelmiş sorunlardan birisini de trafik sorunu oluşturmaktadır. Bu sorunun en çok yaşandığı yer ise kentin en işlek caddeleri olan Cumhuriyet ve Maraş Caddeleri. Van Büyükşehir Belediyesi işlek caddelerdeki trafik sorununa parkomat sistemi ile çözüm bulmaya çalışırken, Cumhuriyet Caddesi’ni çevreleyen işletmeler ise Cumhuriyet Caddesi’nin yayalaştırılmasını istiyor. Cumhuriyet Caddesi’nin yayalaştırılmasıyla ilgili en kapsamlı çalışmayı ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Suvat Parinyaptı. Yapılan araştırma çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarken, Doç. Dr. Parin bu sonuçları gazetemiz Şehrivan’adeğerlendirdi. 

 

İŞLETMELER YAYALAŞTIMA İSTİYOR!

Cumhuriyet Caddesi'nin Yayalaştırması ile ilgili kent merkezinde faaliyet gösteren işletme sahiplerinin ne düşündüğünü ortaya koyan bir araştırma yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, 2016 yılında yapılan ve iki aşamalı olan araştırmanın tamamlanan ilk ayağını kent merkezinde yer alan işletmelerin konuya yaklaşımları oluştururken, ikinci ayağını ise Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan işletmeler ile görüşmeler oluşturacağını anlattı. Doç. Dr. Suvat Parin'in, halk arasında ‘çarşı’ olarak tasvir edilen alanda 819 işletme sahibi ile yapılan anket çalışmasında ana hatlarıyla ortaya çıkan sonuçları paylaştı.

 

 

YÜZDE 90’I KENTİN İMAJINI DÜŞÜNÜYOR!

Cumhuriyet Caddesi'nin yayalaştırılması kentin imajını olumlu etkiler diyen işletmelerin oranı yüzde 90’larda görülürken, kent merkezindeki işletme sahiplerinin yüzde 85,6’'sı Cumhuriyet Caddesi'nin trafiğe kapatılmasının Van'ın ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyor. Cumhuriyet Caddesi'nin trafiğe kapatılması caddenin ve çarşı bölgesinin ekonomik canlılığını nasıl etkiler? Sorusuna cevap veren esnafın yüzde 86,8'i caddenin, yüzde 71,8'i ise bir bütün olarak çarşı bölgesinin ekonomik açıdan değer kazanacağını dile getirdi. Caddenin trafiğe kapatılması durumunda kent merkezinde bir rahatlamanın olacağını düşünenlerin oranı ise, yüzde 88,9. Caddenin yayalaştırılması kent merkezinde bir trafik sorununa yol açar mı? sorusuna işletme sahiplerinin yüzde 51,1'i bu tür bir problem oluşmayacak cevabını verdi. 

 

“ESNAFI DİNLEMEK LAZIM”

Doç. Dr. Suvat Parin araştırmadan elde edilen ve yukarıda ana hatlarıyla belirtilen sonuçların Cumhuriyet Caddesi'nin durumu ile ilgili bir fotoğraf verdiğini fakat bunun yeterli olmadığının altını çizdi. Doç. Dr. Suvat Parin, “Cumhuriyet Caddesi'nin trafiğe kapatılması konusunu Cumhuriyet Caddesi'nde faaliyet gösteren işletme sahipleri ile birebir görüşmeler yaparak onların beklenti, kaygı ve önerilerini almak oldukça önem arz etmektedir. Konunun ilk ve en önemli muhataplarını Caddedeki firmalar oluşturmaktadır. Onları dinlemek olmazsa olmazıdır bu işin.”

 

 

DOÇ. DR. PARİN: MİNİ BİR REFERANDUM YAPILMALI

“İkinci aşamada ise elde edilen bütün verileri göz önünde tutarak kentin yerel aktörleri olan Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Emniyet İl Müdürlüğü'nden ilgililerin katılımlarıyla oluşacak bir komisyonun devreye girmesi gerekiyor. Çünkü kentin en önemli ana arterinde bir değişiklik yapılması adı geçen yerel aktörlerin her birini farklı boyutlarıyla ilgilendiriyor. Sadece söz konusu yerel aktörleri değil aslında kentte yaşayan herkesi etkileyen ve etkileyecek bir durum. Onun için Caddenin dönüşümü ile ilgili mini bir referandum yapmak hem demokratik eğilimler açısından hem de Cumhuriyet Caddesi'nin tarihi açısından kayda geçecek önemli bir adım olur.” dedi. 

 

“YAYALAŞTIRMA TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL”

Modern dünya kentlerinde artık medeni olmanın simgesi kentlerdeki nüfus sirkülasyonu yoğun olan caddeleri yayalaştırmak, bisiklet yolları açmak olduğunu belirten Doç. Dr. Suvat Parin, yüzyıla yaklaşan zengin bir geçmişe yaslanan, Cumhuriyet sonrası kurulan kentin çekirdeğini oluşturan, bugünkü kentin ilk kurumlarına mihmandarlık yapan Cumhuriyet Caddesi'nin Van'ın mekan-insan ilişkilerini yansıtan hafızası olduğu gerçeğini göz önünde tutarak insanların bu tarih koridorunu rahat bir şekilde deneyimlemelerine imkan sağlamak gerektiğinin altını çizdi. Yayalaştırmanın da tek başına yeterli olmadığını ifade eden Doç. Dr. Parin'e göre, yayalaştırma ile birlikte Cumhuriyet Caddesi kentin tarihsel hafızasını canlandıran ve çağdaş kent çizgilerini de barındıran bir mimari konsepte de kavuşturulması gerektiğini anlattı.

 

Editör: TE Bilisim