Adli, “İnsanları birbirlerine bağlayan milli ve manevi değerler vardır. Bu değerler bir milletin olmazsa olmazlarındandır. Bu değerlere sahip olmak ve bağlı kalmakla bir bütün oluşturmuş olur. İşte bu değerlerin biri de manevi değerlerimiz arasında zikrettiğimiz ezandır. Ezan, sözlükte bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak ve ilan etmek anlamlarına gelen dini terim olarak yer alır; farz namazlarının vaktinin girdiğini belli sözlerle ve özel bir şekilde ilan etmek ve bildirmek anlamına gelir. Ezan sünnet-i müekkede olmakla birlikte, Müslümanlığın şiarı haline gelmiştir. Ezan aracılığıyla halka hem namaz vaktinin girdiği ilan edilmekte hem de Allah’ın büyüklüğü, Peygamberimizin O’nun kulu ve elçisi olduğu ve namazın kurtuluş yolu olduğu ilan edilmektedir” dedi.

 

Bazı sembollerin bulunduğunu, o sembollerin ise kişilerin inançlarını gösterdiğini ifade eden Adli, “Hristiyanlıkta nasıl ki çan bir sembol ise ve kendisinden o dine mensup olanlar vazgeçmiyor ise, İslam dininde de ezan bir semboldür. İslam şiarı olan ezanı hiç kimse susturamayacaktır ve susturmaya da gücü yetmeyecektir” şeklinde konuştu.

CHP’li Meclis Üyesi Taşkın Ofluoğlu’nun, “Ezan dinlemek isteyenlerin evlerine kaset alıp dinlesin” sözlerine tepki gösteren Adli, “Kısacası, 'Ezanlar sussun’ önerisinde bulunması, İslam alemine, Müslümanlara ve inanç özgürlüğüne karşı saygısızlıktır. Ezanın mahiyetini, önemini bilmeden böyle bir öneride bulunması bizleri derinden üzmüştür. Ezanları kimse susturamaz. Buna ne senin ne de başkasının gücü yeter. İstiklal Marşımızın şairi Rahmetli Mehmet Akif Ersoy’un dile getirdiği gibi, 'Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.' Camilerimizden okunan ezanlar sonsuza kadar yurdumun üstünde inlemelidir çünkü bu ezanlar dinimizin temelidir” şeklinde sözlerini tamamladı. 

Editör: TE Bilisim