Orhan AŞAN/Şehrivan ÖZEL


Dosya masrafları, sigortalar ve benzeri gerekçelerle vatandaştan türlü kredi masrafları alan bankalardan parasını geri almak isteyen vatandaş için umut ışığı doğdu. Uzun süreadir Türkiye’nin de gündeminde olmasına rağmen vatandaşın muhatap bulmakta zorlandığı konu ile ilgili Vanlı’nın işini çok kolaylaştıracak o kurumun başındaki isim Şehrivan’a konuştu.

Bankaların tüketici kredilerinden aldığı dosya masrafları, bir bir geri ödeniyor. Konut kredisi taşıt kredisi tüketici kredisi banka kredisi dosya masrafı geri alma işlemleri hızlandı… Herkes banka kredisi dosya masrafını geri alıyor. Fakat Vanlılar hala yıllardır ödediği masrafların hakkını almış değil. Peki Banka kredisi dosya masrafı nasıl geri alınır? Kredi çekerken ödediği dosya masrafını geri alanların sayısında adeta patlama yaşanırken Vanlı neden ödediği çeşitli masrafları alamıyor. İşte bu noktada herkesin merak ettiği o açıklama Van’daki en yetkili isimden geldi. Bankaların kredi kullanımında tüketiciden aldığı dosya masraflarına ilişkin, Yargıtay 13. Dairesi emsal niteliğinde bir karar vermiş ve karara göre Tüketici Kanunu'ndan kaynaklanan 3 yıllık zamanaşımı değil, bunun yerine Borçlar Kanunu'nda yer alan 10 yıllık genel zaman aşımı süresi uygulanacak. 10 yıl önceye kadar kullanılan kredilerin dosya masrafları tüketicilere tek tek geri ödeniyor.

VAN’IN MUHATABI O İSİM

Emsal kararın çıkmasının ardından tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetlerine yoğunluk arttı. Otomobil, konut alırken, herhangi bir ihtiyaç anında ilk akla gelen para kaynağı bankalardan alınan krediler oluyor. Bu kaynağın en fazla kullanıldığı ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Ticaret İl Müdürü Murat Kereoğlu, vatandaşların dosya masraflarını geri almaları konusunda yoğun bir çalışma içerinde olduklarını söyleyerek, vatandaşların dosya masraflarını ilk kez Van’da Ticaret İl Müdürlüğü aracılığıyla almayı başardığını anlattı.

2 BİN TL ÜZERİ ALACAKLILAR İL HAKEM HEYETİNE BAŞVURACAK

6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu'nda yapılan değişiklik ile kanunun 28 Mayıs tarihinde yürürlüğe giren hükümleri uyarınca dosya masrafı 2 bin TL'nin altında olan tüketiciler, ikametgâh adreslerinde bulunan ilçe kaymakamlıklarına başvurabilecekler. 2 bin TL'den 3 bin TL'ye kadar olan alacaklar için ise Ticaret İl Müdürlükleri bünyesindeki il hakem heyetlerine başvuru yapılması gerektiğini belirtilen Murat Keremoğlu, 3 bin TL'nin üzerindeki alacaklar için Tüketici Mahkemesi'nde dava açılması gerektiğini iletti. Van’da tüketici mahkemelerini olmadığından dolayı açılacak davaya Asliye Hukuk Mahkemelerinin baktığını söyleyen Keremoğlu, sonraki aşamaları şu şekilde açıkladı: “Tüketici Hakem Heyeti'nin verdiği karara tarafların 15 günlük itiraz süresi var. İtiraz durumunda tüketici mahkemesine dava açılması gerekiyor. Görülecek olan dava, Yargıtay kararları ışığında hukuka uygun bir şekilde sonuçlanacaktır. Hakem heyetinin kararları tıpkı mahkeme ilamı gibi icraya konulabilir ve mahkemeye yapılan itiraz kararın icrasına engel değildir.”

BAŞVURU DİLEKÇESİ VE DELİLLER ÖNEMLİ...

Son 10 yılda kredi kullanan ve dosya masrafı ödemiş herkesin emsal karardan yararlanabileceğini belirten Keremoğlu, davanın tüketici lehine sonuçlanması için en önemli noktanın usulüne uygun bir dilekçe ile başvuru yapılması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda delil niteliği taşıyan belgelerin de (dekontlar, kredi sözleşmesi, hesap dökümü vb.) eksiksiz olması gerektiğinin altını çizdi.

TÜKETİCİ SORUNU HERKESİN SORUNUDUR

Dosya masraflarını geri alacak vatandaşların kendilerine gelmeden önce bankadan dekont almasını isteyen Keremoğlu, “Vatandaşlar bize gelmeden önce bankaya gidip almış olduğu kredinin dekontunu alması gerekiyor. Eğer ellerinde dekont varsa bize gelip müracaat edebilirler. Ancak birde banka dekontu elinde bulunmayan vatandaşlarımız var. Emekliler ve deprem sonrası sıkıntıya düşmüş küçük esnafımız özellikle. Bankadan kredi çekerken dekontu veya sözleşmeye bakmadan bir an önce krediyi almanın peşine düşüyor. Ancak bankadan kredi alınırken özellikle bankalar ile yapılan sözleşmeler ve alınacak dekontlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu konuda Baro Başkanlığı ve Savcılarımız ile görüştük. Onlarda bize destek vereceklerini söylediler. Hatta Savcılarımız bankaların yazışmalara erken cevap vermemesi ve bu dosya masraflarını geri iade konusunda diretmeleri halinde şikayette bulunmamızı istedi. Tüketicinin sorunu hepimizin sorunudur. Biz de bu insanlarımızın bankalara vermiş olduğu dosya masraflarını geri almak istiyoruz. İlin ekonomisine biraz da olsa katkı sağlamak istiyoruz. Bu konuda bankalar bize biraz sorun çıkardı. Bu masrafları ödememede biraz direndiler. Ancak bizler 3 röportör arkadaşlarımız ile birlikte bu işin üzerine giderek masrafları geri almaya çalışıyoruz.” Dedi.

TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Dosya masraflarının geri iadesiyle ilgili ellerinde emsal kararlarında bulunduğunu söyleyen Van Ticaret İl Müdürü Murat Keremoğlu, “Bu dosya masraflarıyla ilgili geniş çaplı bir çalışma yaptık. 81 ilde bir araştırma yaparak dosya masraflarının hangi illerde geri alındığını araştırdık. Yaptığımız araştırmanın sonucunda Isparta ili bizlere emsal il oldu. Bizde bu ili emsal göstererek, çalışmalarımıza hız verdik. Bankalar işin ciddiyetini bizden öğrenince dosya masraflarını ilk kez Van’da Ticaret İl Müdürlüğü ile almayı başardık.” Dedi.

SONUÇLAR TÜKETİCİDEN YANA

Dosya masraflarının geri ödenmesi konusunda müracaatların yoğun olduğunu söyleyen Keremoğlu, emsal karar sonrası 2 Bin 851 vatandaşın dosya masraflarının geri iadesi konusunda kendilerine müracaat ettiğini belirtti. Keremoğlu, “Mahkemenin vermiş olduğu karar sonrası masrafların iadesi konusunda emsal karar oluştu. Bu konuda bize de ciddi başvurular gelmeye başladı. Bizde bu konu üzerinde sıkı bir şekilde durmaya başlayınca müracaat sayısı daha da arttı. Şuana kadar 2 Bin 851 kişi bize başvuru yapmış. 633 kişini başvurusu sonuçlanmıştır. Bu 633 sonuçtan 463 Tüketici lehine, 170 tanesi ise Tüketici aleyhine sonuçlanmıştır. Bu da iyi bir sonuçtur. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. vatandaşlardan bizlere başvuru yapmalarını istiyoruz. Bu konuda arkadaşlarımız sürekli çalışmalarını sürdürüyor.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim