Van’da meydana gelen depremlerden sonra yıkım çalışmaları halen devam ediyor. 7 Haziran’da yıkım çalışmalarının başlanacağı Oto Sanayiciler Sitesi sakinlerinin ise kafası karışık. Çünkü aynı taşıyıcı kolon üzerine kurulu olan bir dükkâna orta hasar verilirken, diğer dükkâna ise yıkım kararı verilmiş. Esnaf, yıkım esnasında ağır hasarlı dükkân yıktırılırken kendi dükkânına ne olacağını kara kara düşünüyor. Diğer yandan sitede bulunan çok sayıda dükkânın taşıyıcı kolonu patlamış durumda. Dükkân sahipleri dükkânlarında birçok taşıyıcı kolonun patladığını, kolonu çelik direklerle ayakta tutmaya çalıştığını söyleyerek, ekmek parası için buna mecbur olduklarını ifade etti.

BİRİNE AĞIR HASAR, DİĞERİNE ORTA HASAR

Yaşadığı iki büyük depremle 28 bin 500 konut ve iş yerinin zarar gördüğü Van’da yıkım çalışmaları devam ediyor. Şimdiye kadar 13 bin konutun yıkıldığı kentte bazı ağır hasarlı ev ve işyerleri halen kullanılıyor. Bunlardan biri olan Van’ın eski oto sanayiciler sitesindeki yıkım çalışmalarına 7 Haziran’da başlanacak. Sitede bulunan 380 dükkândan 275’ine ağır hasar verilmiş. Sitedeki dükkânlar birbirine yapışık, önlü-arkalı ve iki kat üzerine kurulmuş. Bundan dolayı taşıyıcı bir kolon 4 dükkânı birden ayakta tutuyor. İşin tuhaf tarafı depremden sonra dükkânları incelemeye gelen mühendisler, aynı kolonun ayakta tuttuğu bazı dükkânlara orta hasar, bazılarına ağır hasar raporu vermiş. Site sakini esnaflar da bu yüzden bugünlerde yıkımın nasıl olacağını kara kara düşünüyor.

“KEPÇE DEĞDİĞİ GÜN BİTTİĞİM GÜNDÜR”

Dayı Yeğen Otomotiv dükkânının sahibi Abidin Golci, yetkililere, kepçenin aynı kolona vurarak nasıl bir dükkânı yıkıp, diğerine zarar vermeyeceğini soruyor. Dükkânlarının 2 katlı olduğu için yıkılmasından çok güçlendirilmesinden yana olduklarını aktaran Golci, “AFAD’a bunun için yazı yazdım ama bir yanıt alamadım. Burada aynı taşıyıcı kolon 4 dükkânı birden ayakta tutuyor. Bizim A5 blokunda Güneye bakan dükkânlara güçlendirme verdiler. Kuzeye bakan dükkânlara yıkım verdiler. Buna benzer burada bir sürü dükkân var. Birkaç gün sonra yıkım çalışmaları başlayacak. Kepçe vurunca iki tarafta ki dükkânlarda aynı anda yıkılacak. Bu konu da devletten yardım istiyoruz. Yoksa dükkâna kepçe vurulduğu gün benim bittiğim gündür.” Diye konuştu.

“ESKİSİNDEN DAHA SAĞLAM”

Site sakinlerinden V.U’nun dükkânının ortasındaki taşıyıcı kolonun neredeyse tamamı patlamış durumda. Kolonunu çelik direklerle ayakta tutmaya çalışan V.U’nun kiracı olduğu dükkâna yıkım kararı verilmiş. 2 aydan beri kirasının ödeyemediğini aktaran V.U, “Depremden önce dükkâna 150 Bin Lira masraf yapmıştım. Depremde binanın taşıyıcı kolunu patladı. Bizde çelik direklerle destek verdik. Eski halinden daha sağlam olduğunu düşünüyorum. O yüzden çalışırken korkmuyoruz. Ama dükkâna ağır hasar verilmiş. Yakında yıkacaklar. Ne yapacağız, nereye gideceğiz bilmiyorum. Olan yine biz fakirlere olacak.” Şeklinde konuştu. 

 

Editör: TE Bilisim