Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği özel gecede gazetecileri ağırladı. Ünlü türkücü Tolga Sağ’ı da davet ederek gazeteciler için unutulmaz bir etkinlik düzenleyen Alpaslan, hem güne özel bir etkinlik gerçekleştirdi hem de gazetecilerin mevcut sıkıntıları üzerine yerinde tespitler yaptı.

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir gece düzenlendi. Yörem Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen gecede bir konuşma yapan Van ESOB Başkanı Faruk Alpaslan, 1961 yılından bu yana "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak kutlanan 10 Ocak’ın, bugün de gazeteciler tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirtti. ESOB olarak Van’da yaşanan depremlerde dahi aralıksız olarak her türlü şartta görevini yapma çabası içerisinde olan gazetecilerle birlikte olmak için böyle bir gecenin düzenlendiğini belirten Alpaslan, “Demokrasinin ve gelişmenin temel taşlarından olan basın; düşünce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Bu anlamda basın, kurumlarla bireyler arasında veri akışını sağlayarak demokrasinin korunması, ekonomik ve sosyal gelişmenin gerçekleşebilmesi için önemli bir görevi üstlenmektedir” dedi.

GAZETECİLERİ ONORE ETTİ

Türkiye’nin gelişen ekonomisinde ve güçlenen demokrasisinde özgür ve öz güvenli basının katkısının büyük olduğunu vurgulayan Alpaslan, “Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden sizler, ilkeli yayıncılık anlayışıyla, zamanında, doğru ve eksiksiz bilgi almasını sağlayarak milletimizin vicdanına ses olmaktasınız. Her şartta mesai mefhumu gözetmeksizin görevinizi yerine getirerek ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınmışlık düzeyine ve tanıtımına büyük katkı sağlayan tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, aileleriyle birlikte daha nice senelere sağlık, mutluluk ve başarılarla erişmelerini dilerim” diye konuştu.

“GAZETECİLER YOKSULLUK SINIRINI ALTINDA”

Gazetecilerin toplumun vicdanına ses olmak için gece gündüz demeden çalıştığına değinen Alpaslan, “Gazetecilerin yaşadığı sıkıntıların da farkındayız. Bu konuda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası zaman zaman raporlar hazırlayıp konunun muhatapları ile paylaşıyor. Daha uygun koşullarda çalışmaları gerektiğine inandığımız gazetecilerin sorunlarını 10 Ocak vesilesi ile ESOB olarak biz de dile getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Özgür bir medya ortamının oluşmasının ancak gazetecilerin örgütlülüğüyle mümkün olabileceğine değinen Alpaslan, “Türkiye’de basın sektöründe çalışanların sendikalaşması çeşitli yollarla engellenmektedir. Nitekim günümüzde sendikalı çalışan gazeteci oranı yüzde birdir. Örgütsüzlük de iş güvenliği ve özlük hakların gelişmesini engelliyor. Medya sektöründe ucuz emeğin kullanılması patronaj kesimine bağımlı ve niteliksiz bir gazeteciliği beslemektedir. Gazetecilerin aldığı ücret ortalaması Türkiye’de yoksulluk sınırının altındadır. Yazılı ve görsel medyanın çoğunluğu savaş bölgelerine gönderdikleri gazetecilerin eğitimini, can güvenliğini, sigortalanmasını sağlayacak koşulları oluşturmamaktadır. Polisler, basın kartını göstermesine rağmen toplumsal olaylarda zaman zaman gazetecileri gözaltına almakta ve çalışmasını engellemektedir. Günümüzde fiilen çalışan gazetecilerin sayısına karşı hukuken gazeteci olanların sayısı çok küçük bir rakam olarak ifade edilebilir.”

YEREL GAZETELERİ DE UNUTMADI

Gazetecilerin çoğunluğu Basın Meslek Yasası dışında kaçak çalıştırılmaktadır. Ayrıca ana medyanın yerel ekleri, bölgelerdeki yerel gazetelerin satış tirajını olumsuz etkilemekte, yerel basının gelişmesindeki önemli engellerden birini oluşturmaktadır. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün, çalışan gazetecilerin sorunlarının parlamentoda ele alınarak haklarının yasalarla teminat altına alınması ve daha iyi çalışma koşulların oluşturulması için milat olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Van ESOB tarafından düzenlenen gecede seslendirdiği türkülerle katılımcılara hoş vakit geçirten ünlü türkücü Tolga Sağ da, ilde görev yapan ulusal ve yerel tüm basın mensuplarının 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutladı.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim