2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın eşi Emine Abbas ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Van'da okul yapılması için Ankara’da düzenledikleri yardım gecesinde toplanan para ile yapılan Filistin Vakfı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi törenle açıldı.

Van'da okul yapılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın eşi Emine Abbas'ın himayesinde geçen yıl 12 Nisan'da düzenlenen yardım gecesinde 835 bin lira toplandı. Toplanan paralarla Van'da meydana gelen 2 depremde büyük hasar gören ve yıkılan Kahraman Çocuklar Kız YİBO'nun yerine 'Filistin Vakfı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi' yapıldı.

‘TÜRKİYE’Yİ KENDİ ÜLKEMİZ GİBİ GÖRÜYORUZ’

Açılış için Van'a gelen Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf ilk olarak Van Valisi Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti. Maruf, Türkiye'yi kendi ülkeleri ve aileleri gibi gördüklerini belirterek, “Türk halkı bize yardım etti. Biz de imkanlarımız nispetinde yardım etmeyi bir borç bildik” Diye konuştu.

‘İLİŞKİLER DOSTLUK ÜZERİNE KURULDU’

Vali Aydın Nezih Doğan ise Filistin ile Türkiye ilişkilerinin geçmişten bu yana hep dostluk üzerine kurulduğunu söyledi. Vali Doğan, “Van'ın en zor gününde Filistin gibi birçok sorun yaşayan toplumun çok yüksek bir fedakarlık göstererek burada bir okul inşa etmesi her türlü takdirin üzerindedir” Dedi. Yapılan konuşmaların ardından Büyükelçi Maruf, Vali Doğan'a üzerinde Kudüs ile Türk ve Filistin bayraklarının olduğu bir tabak hediye etti.

‘ÖĞRENCİLERİN KOROSU DUYGULANDIRDI’

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf ile Van Valisi Aydın Nezih Doğan daha sonra Süphan Mahallesi'nde yaptırılan okulun açılış törenine katıldı. Törene Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, öğretmenler ve okul öğrencileri katıldı. Tören, Filistin ve Türkiye milli marşlarının okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ve okul öğrencilerinin oluşturduğu koronun söylediği ilahilerle devam etti. 1 milyon 294 bin liraya mal olan 12 derslikli 130 öğrencisi bulunan okulun ilk girişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın eşi Emine Abbas'ın ile dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün fotoğrafları yer aldı.

‘KARDEŞLİĞİN SORUMLULUĞUNU YERİ,NE GETİRİYORUZ’

Açılış töreninde konuşan Büyükelçi Maruf, Türk halkının Filistin'e ellerinden gelen destekleri verdiğini belirterek, “Bu bir kardeşin diğer kardeşe olan sorumluluğunun gereğidir. Biz de 2011 yılındaki Van depreminde Türk halkının göstermiş olduğu bu sıcak ilgiden hareketle imkanlarımız ne kadar kısıtlı olsa da Van'daki bu depremden etkilenen kardeşlerimize yardım etmeyi bir borç bildik. Filistin halkı halen İsrail'in zulmünden şikayet etmekte ve o zulmün altında inim inim inlemektedir. Allah'ın izniyle biz onlara karşı büyük bir zafer elde edeceğiz. Bunu da sizin destekleriniz ve yardımlarınız ile başaracağız. Ve biz inşallah Kudüs'te de Türkiye Okulu açacağız. Bu okulda okuyan kız öğrencilerimizden daha çok çalışmalarını gayret etmelerini ve ismini aldığı bu okulun ismini aldığı Filistin Devletini hiçbir zaman unutmamalarını istiyorum. Bu okula olan yardımlarımızı devam ettireceğiz.” Dedi.

‘BU OKUL İLİŞKİLERDE SEMBOL OLDU’

Vali Aydın Nezih Doğan ise Türkiye Filistin ilişkilerini dile getirirken, birkaç gün önce Filistinli Bakanın vefat ettiğini, ölümünde çeşitli şüpheler bulunduğunu anlatırken, “Bu duruma en kuvvetli tepkiyi yine Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onun Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ilettiler. Türkiye'nin bu davaya nasıl sahip çıktığının en temel göstergeleri Filistin davasıyla ilgili her konu gündeme geldiğinde bütün samimiyetleriyle konuyu sahiplenmelerinde yatmaktadır. İnsanlık odur ki sıkıntıya düştüğünüzde birileri size yardım eli uzatsın. İşte tam da Van'da sıkıntıya düştüğümüz zaman kardeşlerimizin bize uzattığı el, işte bugün içinde bulunduğumuz eğitim yuvasını inşa etti. Bu Türkiye- Filistin ilişkilerinde bir sembol oldu. Van'da yaşayan herkes, burada bir Filistin İmam Hatip Lisesi olduğunu bilecek ve buradan daima Filistin'e dualar gönderecek. Yine Filistin'de yaşayan herkes bilecek ki Van'da kardeşlerimiz vardı onların müşkül durumunda biz onlara el uzattık” Diye konuştu. Konuşmaların ardından Büyükelçi Maruf, Vali Doğan ve beraberindekiler okulun açılış kurdelesini kesip okulu gezdi.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim