ŞEHRİVAN HABER-ÖMER FARUK TOKTAŞ-  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 25 Kasım 2017 tarihinde resmi gazete üzerinden yapılan açıklama ile bitkisel ve hayvansal üretimin teşviki amacıyla Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nin kurulması kararlaştırılmıştı. Bu karar kapsamında Amasya(Suluova), Ankara(Çubuk), Eskişehir(Beylikova), Diyarbakır, Gaziantep(Oğuzeli), Malatya, Elazığ, Kars, Şanlıurfa gibi birçok ilde ki belli bölgeler Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri olarak belirlendi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün girişimleri ile Van’da da Van Gürpınar-Gevaş Karayolu güzergâhında Gürpınar İlçe Merkezi’nin batısında bulunan 7.816,23 da’lık alana da Van Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi yeri için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülerek onay verildi.

Konuyla ilgili Twitter hesabı üzerinden bir açıklamada bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva müjdeyi şu şekilde verdi: “Tarım il Müdürümüz Sayın İbrahim Görentaş bize müjdeyi verdi. Ben de size müjdeleyeyim! Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Hayvancılık Bölgesi Projemizin yer tahsisi bakanlıkça onaylandı. Van’a, Van halkına, ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.”

İşte Takva’nın o tweeti…

PEKİ, BU İHTİSAS SANAYİ BÖLGESİ NEDİR?

Bu proje Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2017 senesinde besicilik ve seracılık konusunda faaliyet göstermeye elverişli illerde tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması, bitkisel ve hayvansal üretimin teşviki, sanayi tesislerine yeterli kalitede hammadde temini, üretilen ürünlerin işlenmesi, muhafazası ve pazarlanması için oluşturulması öngörüldü.

TÜM BÖLGELER AYNI NİTELİKTE Mİ?

Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Hayvancılık Bölgesi Projesi kapsamında belirlenen bölgeler ikiye ayrılarak seracılık ve besicilik konusunda faaliyet gösterecek. Van’dan yapılan yer tahsisinin onaylanmasının ardından besicilik alanında faaliyet gösterecek şehirler şu şekilde belirlendi: “Amasya(Suluova), Van, Ankara(Çubuk), Eskişehir(Beylikova), Diyarbakır, Gaziantep(Oğuzeli), Malatya, Elazığ, Kars, Şanlıurfa, Sivas, Afyon, Erzincan, Gümüşhane, Çorum, Hatay (Altınözü- süt)”

Seracılık alanında faaliyet gösterecek Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgeleri ise şu şekilde: “Denizli(Sarayköy),Ağrı(Diyadin), Samsun(Bafra), İzmir Menderes, Adana(Karataş), Zonguldak Çaycuma, Yalova (Çiftlikköy-çiçekçilik)”

Editör: TE Bilisim