Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Nazmi Gür, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Gür verdiği soru önergesinde Van M Tipi cezaevinde yaşananları Bakan Bozdağ’a sorarak, tutuklu ve hükümlü çocuklara psikolojik baskı yapılarak fiziki şiddet uygulandığını belirtti.

 

‘İSLAM İÇİN SAVAŞMALARI İSTENİYOR’

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür Van M Tipi cezaevinde yaşananlarla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Gür verdiği soru önergesinde, “Van M Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki çocuk tutukluların maruz kaldığı işkence ve kötü muamelenin ardından şimdi de kendilerine IŞİD propagandası yapıldığı iddia edilmektedir. Cezaevine berberlik ve benzeri kurslar adı altında sarıklı ve cübbeli kişiler gelerek IŞİD'in İslam için savaştığını ve IŞİD'e katılıp İslam için savaşmaları istenmektedir. Öte yandan yeni gelen tutuklulara kirli yataklar, tüylü battaniyeler verilerek adeta hastalığa davetiye çıkartılmaktadır. Özellikle tutuklu ve hükümlü çocuklara psikolojik baskı yapılarak fiziki şiddet uygulanmaktadır.” Dedi.

 

‘CEZAEVİNDE IŞİD PROPAGANDASI YAPILIYOR’

Gür verdiği soru önergesinde Bakan Bozdağ’ın cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı: “Van M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü çocuklara IŞID propagandası yapıldığından haberdar mısınız?. İddialara göre Van M Tipi Kapalı Cezaevinde kurs veren cübbeli ve sarıklı kişiler kimlerdir? Van M Tipi Kapalı Cezaevinde verilen kurslar nelerdir? Kurs alan tutuklu ve hükümlü sayısı nedir?. Van M Tipi Kapalı Cezaevinde kurs adı altında IŞID propagandası yapan yetkililer hakkında her hangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?. Van M Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan şiddet ve işkenceleri önlemek adına Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

5-Van M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlere sağlıklı ve hijyenik (temiz yatak ve battaniye) bir ortam sağlanması için ne tür çalışmanız olacaktır? Bu konu ile ilgili bakanlığınızca herhangi bir denetimde bulundunuz mu?. Van M Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan psikolojik baskı ve şiddetler nedeniyle Bakanlığınıza gelen şikayet sayı kaçtır? Gelen şikayetler doğrultusunda ne tür önlemler aldınız?.

 

BİR ÖNERGE DE AKDAŞ’TAN

HDP Van Milletvekili Kemal Akdaş Van M Tipi cezaevinde yaşanan sıkıntılarla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soru önergesi verdi. Akdaş verdiği soru önergesinde, “Van M Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki çocuk tutukluların maruz kaldığı işkence ve kötü muamele iddialarının ardından şimdi de çocuklara IŞİD propagandası yapıldığı iddia edilmektedir. Cezaevine berberlik ve benzeri kurslar adı altında sarıklı ve cübbeli kişilerin giderek IŞİD'in İslam için savaştığını ve IŞİD'e katılıp İslam için savaşmaları gerektiğine dair çocuklara telkinlerde bulundukları iddia edilmektedir. Daha öncede Van cezaevinde kalan çocuklara kötü muamele yapıldığına dair haberler basında yer almıştı. İddiaların azalmak yerine artarak devam etmesi; basına ve kamuoyuna yansıyan iddiaların yetkililerce dikkate alınmadığı göstermektedir.

 

AKDAŞ: ÖĞRETİCİ OLARAK GELEN KİŞİLER KİMLERDİR

Akdaş verdiği soru önergesinde Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

“Van M Tipi Cezaevinde yaşandığı iddia edilen kötü muameleye dair basında yer alan bilgiler ışığında bu güne kadar açmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır? Varsa iddiaların doğruluk durumu nedir? Değilse soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?. Van M Tipi Cezaevinde cinsiyet, yaş ve suç gruplarına göre kaç tutuklu ve hükümlü kalmaktadır?  Cezaevinde görevli bulunan personel sayısı ve personelin mesleklere göre dağılımı ne şekildedir?. Van M Tipi Kapalı Cezaevinde devam eden hangi yetiştirme kursları vardır? Bu kurslara öğretici olarak gelen kişiler kimlerdir? Bu kişilerin tespiti ne şekilde yapılmaktadır? Bu kurslara kaç mahpus katılmaktadır?. Van M Tipi Kapalı Cezaevinde kurs verme adı altında cezaevine giden cüppeli ve sarıklı kişilerin çocuklara İŞİD’e katılmalarını telkin ettikleri ve IŞID propagandası yaptıklarına dair basında yer alan haberler doğru mudur?  Bu haberlerin araştırılması için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?. Van M Tipi Kapalı Cezaevinde mahpusların bulunduğu koğuş ve yatakhaneler ile kullanılan malzemelerin sağlık açısından uygun olmadığına dair bilgiler doğru mudur? Bu iddiaları soruşturmayı düşünüyor musunuz?. Van M Tipi Kapalı Cezaevinde yaşandığı iddia edilen psikolojik baskı, şiddet ve kötü muamele nedeniyle Bakanlığınıza gelen şikâyet sayı kaçtır? Gelen şikâyetler doğrultusunda ne tür önlemler aldınız?” 

Editör: TE Bilisim