ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ- Van’daki 2007 senesinde başlayan doğalgaz çalışmaları ile 10 yılı aşkın bir süredir kentin büyük bölümü doğalgaza kavuştu. Araya 2011 depreminin de girmesinin etkileriyle doğalgaz alt yapısının Van’daki birçok mahalleye ulaşması oldukça uzun sürdü. Bu süreçte çevre illerin tamamı da doğalgaz ile buluşurken, ilçelerden de son olarak Erciş’te doğalgaz sevinci yaşandı. Doğalgaz çalışması ilçelere kadar uzanmasına rağmen İskele Mahallesinin doğalgaz beklentisi ise geçen 10 yılı aşkın sürede aralıksız sürdü. Aynı mahallede bulunan Van M Tipi Cezaevi, İskele Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ve bölgede bulunan birçok yere doğalgaz altyapısı ulaşmışken İskele Mahallesi’nin 15 Temmuz Şehitleri Parkı yanında bulunan bölgesinde doğalgazla ile ilgili en ufak bir çalışma yapılmadı. Daha önce birçok girişimde bulunmalarına rağmen herhangi bir sonuç alamayan mahalle sakinleri en son geçtiğimiz ay içerisinde tepkilerini mahalle girişine astıkları ‘Doğalgaz girmeden, siyasetçi giremez! Pankartıyla ifade etmişti. Bunun üzerine de herhangi bir sonuç alamayan mahalle sakinleri öte yandan kanalizasyonlardan yayılan ağır kokular ve 15 Temmuz Şehitleri Parkı sahilinin de adeta bir çöplüğe dönmüş olmasından da dert yandı.

2018 yılı içerisinde açılan 15 Temmuz Şehitleri Parkı ile birlikte taşımış olduğu önemi kat be kat arttıran İskele Mahallesi doğalgaza kavuşacağı günü bekliyor. Çevrelerinde bulunan birçok bölgeye doğalgaz alt yapısının ulaşmış olmasına rağmen hala mahallelerinde bununla ilgili bir girişim olmamasından dert yanan mahalle sakinleri ise konuyla ilgili yaşadıkları problemleri Şehrivan’a anlattı. Daha önce doğalgaz ile ilgili yapmış oldukları girişimlerin de netice vermemesi ile birlikte mahalle girişine astıkları ‘Doğalgaz girmeden siyasetçi giremez’ pankartı ile Van’da gündem olan mahalle sakinleri siyasetçilerin sadece seçim dönemlerinden önce mahallelerine uğramasına tepki gösterdi. Mahallelerinde ki rögar kapaklarından mahallenin tümünü saran kötü bir koku da olduğunu belirten vatandaşlar öte yandan 15 Temmuz Şehitleri Parkı sahilinin de adeta bir çöplükten farksız olduğunu vurguladı. Mahalle sakinlerinin Şehrivan Gazetesi’ne yapmış olduğu o açıklamalar ise şu şekilde…

“YAN MAHALLEDE VAR BİZDE YOK”

Doğalgaz çalışmaları ile ilgili birçok bölgenin sonuç aldığını fakat kendi mahallelerinde bir adım atılmadığını belirten mahalle sakinlerinden Necmi Deymez “Ben bir ev sahibi değilim burada oturan bir kiracıyım doğalgaz geldiğinde ben sadece bunun bir kullanıcısı olacağım. Kardeşlerim de bu mahallede bizden bir iki sokak ötede oturuyorlar. Doğalgaz onların kapısına kadar gelmiş durumda fakat bizim bulunduğumuz bölgeye gelmiyor. Bunun sebebini insan anlayamıyor. Yani orada yapılan bir alt yapı çalışması onlar başvurularını yaptıktan kısa bir süre sonra gerçekleşiyor da biz yapınca mı gecikiyor. Mahallemize bakan mahallemizi soran eden kimse yok. Alt yapımız berbat bir durumda, yollarımız en ufak bir yağmurda göl halini alıyor. Burada bir park yapılmış ama park yapıldıktan sonra buna arkalarını dönüp gitmişler ne buranın bakımını yapan var ne de göz kulak olan biri var. Burada mahallenin tüm pisliği kanalizasyondan sahilin parkın yanında bulunan kısmına akıyor mahalle sakinleri olarak çoğu zaman kokudan duramıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“İLLA ARAYA BİRİLERİNİ Mİ SOKMAK LAZIM”

Mahallenin yanı başında bulunan M tipi cezaevi ve yatılı okula kadar doğalgazın geldiğini fakat mahallenin içerisine girmediğini belirten Onur Erkek Kuaförü Yetkilisi “Ne kadar çabaladıysak çabalayalım doğalgazla mahallemizi bir türlü buluşturamadık. Mahalle olarak burada hiçbir yerde çalışma olmamış olsa desek ki bize de sıra gelecek belki o zaman daha sabırlı bir şekilde bekleyeceğiz. Ama bizim bir üst sokağımızda yatılı okula kadar, cezaevine kadar gelen doğalgaz ne hikmetse sadece bizim mahallemize, bu tarafa gelmemiş durumda. Yani bazı süreçlerin hızlanması için ne yapmamız gerekiyor gidip araya başka insanlar mı sokmalıyız? Bizler vatandaş olarak hakkımız olan bu doğalgaz hizmetini artık mahallemizde görmek istiyoruz. Caddelerimiz, sahilden yayılan koku, yaz aylarında yetersiz ilaçlama yüzünden sivrisinek korkusuyla camımızı bile açamıyor olmamızı bir tarafa bırakıyorum. Hiç olmasa kışın bu insanlar mağdur olmasın.” Diye konuştu.

PANKART ASTILAR, NE DOĞALGAZ GELDİ NE DE SİYASETÇİ

Siyasetçilerin mahallelerine seçimlerden önce geldiklerini fakat seçimlerin ardından herhangi bir adımın atılmadığını ifade eden mahalle sakinlerinden Behçet Ermiş durumun kabul edilebilir bir tarafı olmadığını belirterek “Siyasilerin gelip seçimlerden önce vaatler sunup bizim sorunlarımızı dinleyip gitmeleri artık kabul edilebilir değil. Doğalgaz ile ilgili uzun bir süredir neredeyse her yetkilinin kapısını çaldık ama herhangi bir sonuç alamadık. Doğalgaz mahallenin bir kısmına kadar gelmiş durumda fakat hala bizim evlerimizin bulunduğu bölgede yok. Bizim mahallemiz ile ilgili en ufak ne bir alt yapı çalışması ne de doğalgaz ile ilgili en ufak bir girişim yok. Kaç kış geçti ama hala biz aynı şekilde doğalgaz beklentisi içindeyiz. Artık en son mahalle sakinlerinden bazıları medyaya da yansımıştı ‘Doğalgaz girmeden siyasetçi giremez’ diye bir pankart hazırlayıp mahallenin girişine astılar. Onun üstüne de zaten doğalgaz da girmedi siyasetçi de gelmedi.” Şeklinde konuştu.

“İSKELEYE HAK ETTİĞİ ÖNEM VERİLMİYOR”

İskele Caddesi’nin Türkiye çapında bir değer olduğunu fakat buna hak ettiği önemin verilmediğini ifade eden mahalle sakinlerinden Burhan Ertosun “Burada İskele Caddesi’nin Van için taşımış olduğu önemi tartışmaya gerek yok. Türkiye’de birinci sırada olan bir cadde bu Türkiye’nin en uzun caddesi pozisyonunda yer alıyor. Ama bakıyorsunuz bu kadar önemli bir caddeye ve bu mahalleye gereken önem verilmiyor. Yol üzerinde onlarca terk edilmiş yapı, moloz yığınlarıyla dolu olan arsa var. Bunların yanında biraz daha ilerliyorsunuz daha çiçeği burnunda olan bir park yapılmış ama parkın etrafı bataklıktan, çöpten geçilmiyor. Parkın sahiline ise kanalizasyon artıkları dökülüyor. Mahallelinin almayı beklediği en büyük hizmet ise doğalgaz ama onunla ilgili de hiçbir girişim yok. Yaz aylarını geride bıraktık bir yandan seviniyoruz çünkü yazın sivrisineklerden dolayı camımızı açıp hava bile alamıyorduk. Bir yandan da kışın gelmiş olmasına üzülüyoruz çünkü bu kışı da kömürle, odunla uğraşarak geçireceğiz. Nerden baksanız bir tutarsızlık var.” Diye ekledi.

“NEYİ BEKLİYORUZ?”

Kanalizasyonlardan yayılan kötü kokuların tüm mahalleyi sardığını ifade eden mahalle sakinlerinden Vedat Bakır isimli vatandaş ise “Yani yetkililer bu vatandaşın taleplerine, beklentilerine bu kadar duyarsız kalmamalılar. Bu mahalle sakinlerinin sıkıntılarına kim kulak verecek? Km bir çözüm arayışı içerisine girecek? Sağ olsun mahalle muhtarımızın kapısını çalmadığı yetkili, başvurmadığı bir yer yok ama hiçbir sonuç alamıyoruz. Ne yanı başımıza kurulan parkın doğru düzgün bakımı yapılıyor, ne mahallemizde bir doğalgaz çalışması var, ne de mahallenin her tarafını sarmış olan kanalizasyon kokusundan kurtulamıyoruz. Çok rica ediyorum yetkililerimiz İskele’nin göbeği, merkezi olan bu mahallenin içerisine gelsinler acaba bu koku içerisinde kaç dakika durabilecekler? Acaba kaç dakika dayanabilecekler? Mahallenin sağına doğalgaz gelmiş, soluna doğalgaz gelmiş ama hiçbir şekilde mahallenin içerisinde bununla ilgili bir çalışma yok. Neyi bekliyoruz?” dedi.

“DAHA EN BASİT SORUNLARI AŞAMIYORUZ”

Cazibe merkezi haline gelebilecek bir parka sahip olduklarını belirten mahalle sakinlerinden Uğur Konca basit bir doğalgaz sorununun bile aşılamadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kış geldi kapıya dayandı ama mahallemizde hala bir doğalgaz sorunu almış başını gidiyor. Ne bununla ilgili bir ön çalışma var ne de bir girişim. İskele Mahallesi’nin Van için arz ettiği önemi herkesi biliyor. Van’ın en gözde mahallelerinden biri hatta doğalgazın gelmediği bu bölgede daha yeni bir parkın yapılmış olduğu Van’ın ilerleyen zamanlarda cazibe merkezi haline gelebilecek bir alan. Ama daha bir doğalgaz çalışması bile yapılmış değil. Bu tarz eksikliklerin en başta giderilmesi gerekiyorken biz hala yaz aylarında sivrisineklerin istilasına uğruyoruz. Şu an kış sahil kenarına gittiğinizde o çöplerin ve kanalizasyon artıklarının döküldüğü yerlerden mahalleyi saran kokuyu alıyorsunuz. Buda yine bakımsızlıktan ve sahipsizlikten kaynaklanıyor. Bizde artık ne zaman sesimizi duyarlar diye bekliyoruz.”

Editör: TE Bilisim