Van’da kurum, kuruluş, sanayici, esnaf, STK’ların kesintilere yönelik tepkilerine bir yenisini de Van TSO ekledi. Hem vatandaşın hem yatırımcının sürekli dert yandığı elektrik kesintilerine kurumsal bir tepki ortaya koyan Van TSO yönetimi, “Ülkemizde kış mevsiminin ağır geçmesi ciddi anlamda enerji talebini artırmakta, ancak mevcut enerji arzı bu talebi karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Buna bir de dağıtım şirketlerinin yetersiz hizmeti eklenince şehrimiz sıkça elektrik kesintilerine maruz kalmaktadır. Yaşanan sıkıntı ağır kış şartları nedeniyle trafo patlaması, aşırı yüklenme, bakım ve onarım gibi gerekçelerle açıklanamayacak ölçüde genel bir enerji üretim meselesidir. Yaşanan problemin temel sebebi olarak kaçak kullanım olarak da gösterilemez.” Dedi.

Bir açıklama ile Van’daki elektrik kesintilerini değerlendiren Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi son günlerde iyice artan VEDAŞ’ın elektrik kesintilerine yönelik tepkisini ortaya koyan STK’lardan birisi oldu. Yaşanan kesintilerin hem vatandaşı hem esnafı sıkıntıya koymaya devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, hayatın ciddi anlamda olumsuz etkilenmeye başladığı vurgusu yapıldı. Açıklamada, “Kış mevsiminde yaşanan yaygın elektrik kesintileri vatandaşı bezdirmiştir.” Denilirken her seferinde vurgulanan kaçak elektrik konusunda da bir gönderme yapıldı.

KESİNTİLER BU HALKA ZARAR VERİYOR!

Van TSO yapılan açıklamada konu ile ilgili olarak; “Elektrik enerjisi su ve hava gibi vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmiştir. Elektriği üreten, ileten ve dağıtan kuruluşların görevi; toplumun ihtiyacı olan bu enerjiyi kesintisiz ve kaliteli olarak tüketicilerine sunmaktır. Ülkemizde kış mevsiminin ağır geçmesi ciddi anlamda enerji talebini artırmakta, ancak mevcut enerji arzı bu talebi karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Buna bir de dağıtım şirketlerinin yetersiz hizmeti eklenince şehrimiz sıkça elektrik kesintilerine maruz kalmaktadır. Sık aralıklarla meydana gelen elektrik kesintileri ve gerilim dalgalanmaları vatandaşın birçok elektrikli cihazlarının gereksiz yere bozulmasına ve vatandaşın mağdur olmasına neden olmaktadır. Ağır kış şartlarını yaşadığı bugünlerde; elektrikle çalışan kombi ve kaloriferlerin elektrik kesintisi süresince çalışamaz duruma gelmesi halkımızı daha fazla mağdur etmektedir. Bunun yanı sıra üretim yapan sanayi tesisleri de elektrik kesintilerinden etkilenerek zarara uğramaktadır. Bu durum bölge ve ülke ekonomisine de zarar vermektedir. Yaşanan sıkıntı ağır kış şartları nedeniyle trafo patlaması, aşırı yüklenme, bakım ve onarım gibi gerekçelerle açıklanamayacak ölçüde genel bir enerji üretim meselesidir.”

VAN TSO: SORUN SADECE KAÇAK DEĞİL

“Yaşanan problemin temel sebebi olarak kaçak kullanım olarak da gösterilemez. Kesintilerin en önemli sebebi şebeke altyapısındaki yetersizliktir. Dağıtım şirketinin yapacağı şey ortaya çıkan talebi elektrik kesintisi yaparak düşürmek değil şebeke altyapısını güçlendirerek talebi karşılamaktır. Uygulanan enerji politikalarının biran önce tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.”

İLGİLİLERE SORUMLULUK ÇAĞRISI

Öte yandan ilgili şirkete bir de çözüm çağrısı yapılırken, konuyla ilgili olarak; “Bununla birlikte elektrik faturalarına kayıp-kaçak kullanımı adı altında yansıyan bedelin hukuki dayanağının da dağıtıcı firma tarafından yapılmasını bekliyoruz. Kamuoyunda son aylarda katlanarak gelen elektrik faturalarının sebebi konusunda üyelerimizde oluşan algının keyfiyeti de açıklanarak kamuoyunun bilgisine sunulmalıdır. Yetkililerin kaçak elektrik bahanesine sığınarak elektrik hizmetini aksatmak yerine, sorunun çözümü noktasında sorumluluk duygusu ile görevlerini yerine getirmelerini bekliyoruz.” Denildi.

Editör: TE Bilisim