ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, çözüm sürecine ilişkin, “Dost ve müttefik olarak sizin başarınızı kutluyor, takdir ediyor ve istiyoruz” dedi. 2 günlük bölge gezilerini tamamlayan Ricciardone, bölgedeki temaslarını Van’da değerlendirdi. Ricciardone, Van ve Hakkari'de ilgiyle karşılandıklarını ve uzun zaman sonra bölgenin güzelliklerini yeniden görme imkanı bulduklarını belirterek, temasları süresince illerdeki yetkililerin ve halkın büyük misafirperverliğiyle ağırlandıklarını söyledi. 

 

KONUTLARIN KISA SÜREDE YAPILMASI RİCCİARDONE’Yİ ŞAŞIRTTI


Deprem sonrası yapılan yeni konutları gezdiklerini vurgulayan Ricciardone, “Ne kadar çabuk bir şekilde oluşturulduğunu gördük. İnanılmaz bir başarı. 17 bin 500 dairenin bu kadar kısa sürede tamamlanmasına çok şaşırdım. Sonra, Akdamar adasına gittim. 30 yıl önce gittiğimde tek ben vardım orada. Ama bu kez yüzlerce insan vardı. Önceki yıllara oranla turist sayısı çok artmış. Orada Amerikalılarla karşılaştım. Çok mutlu oldum” ifadelerini kullandı. 

“GÖÇERLER ESKİSİ GİBİ YAYLALARDA”


Van Belediye Başkanı'yla görüştüğünü ve ardından Hakkâri'ye gittiğini söyleyen Ricciardone, en son 33 yıl önce gittiği kentin ne kadar güzel olduğunu bir kez daha anladığını dile getirdi.
Bölgedeki göçerlerin eskiden olduğu gibi yaylalara çıktığını ve bunun güzel bir gelişme olduğunu bildiren Ricciardone, şöyle konuştu:  


“Van’da birtakım iş adamlarıyla görüşeceğiz. Onlara nasıl yardım edebileceğimizi konuşacağız. Sonra Florida’dan gelen su akrobatlarıyla görüşeceğiz. Demek ki Amerika ile Van arasında çok sıcak ilişkilerimiz var. Bundan sonra da bölgede çalışmalarımıza devam edeceğiz. İzlenim olarak, ilk barışsal, huzurlu dönemde güzel şeyler başlıyor. Ümit ediyorum ki tam bir şekilde en kısa zamanda barış sağlanacaktır. Barışla beraber turizm ve yatırımlar hızlı bir şekilde devam edecektir.” 

“TÜRKİYE ÇÖZÜM SÜRECİNDEN BAŞARIYLA ÇIKACAK”


Ricciardone, çözüm sürecinin önemli olduğuna ve bu sürecin içinden Türkiye'nin başarıyla çıkacağına dikkati çekerek, “Bizim rolümüz şimdiye kadar cesaret vermek, teşvik etmekti. Dost ve müttefik olarak sizin başarınızı kutluyor, takdir ediyor ve istiyoruz. Bundan sonra İnşallah, turizm ve ticaret için yatırım fırsatlarını hepimiz bulacağız. Bu süreçte gençler için değişim programlarımıza daha çok katılım olacak. Her alanda daha verimli ilişkilerimiz devam edecektir” diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim