Van'daki kadın örgütleri, Çaldıran'da intihar ettiği iddia edilen N.S.'nin (18) ölümünde ve küçük yaşta evlendirilmesinde ihmali olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ailesi, eşi, imam ve muhtar hakkında suç duyurusunda bulundu. 


Son dönemlerde artan kadın intiharları dikkat çekerken, kentteki kadın örgütleri, geçen hafta Çaldıran'da intihar ettiği iddia edilen N.S.'nin ölümünde sorumluluğu ve ihmali olanların cezalandırılması için suç duyurusunda bulundu. Van Adliyesi önünde bir araya gelen Van Kadın Derneği (VAKAD) ve Yaşam Kadın Kooperatifi (YAKA-KOOP) üyeleri, savcılığa başvurmadan önce basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan YAKA-KOOP aktivisti Şengül Şen, kadınların her gün taciz ve tecavüzlere maruz bırakıldığını belirtti. Toplumun her alanında kadınların uğradığı hak ihlallerinin "kader" olarak lanse edilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Şen, Van'da bir hafta içerisinde 4 kadının intihar etmesinin kader olmadığının altını çizdi.

 

‘N.S'YE O TETİĞİ DEVLET, AİLE VE EŞİ ÇEKTİ’

Çaldıran'da babasına ait tüfekle karnına ateş ederek intihar ettiği iddia edilen N.S.'nin (18) ölümüne ilişkin devletin, ailesinin ve eşinin suç ortaklığını paylaştığını ifade eden Şen, "O silahta herkesin parmak izi var. O tetiği, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete sessiz kalan bu toplumun tamamı, kadına yönelik ayrımcılığı pekiştiren devlet ve aile kurumu çekti." Dedi. 

N.S.'nin ölümünde payı olan kurumlar ve kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Şen, "Adalet adına Adalet Sarayı denilen kuruma suç duyurusunda bulunacağız." Dedi. Kendisine tecavüz ettiği için tecavüzcüsünü öldüren Nevin Yıldırım'a müebbet ceza verildiğine, ancak tecavüz eden erkeklere "iyi hal" indirimi veren "adaletin" erkek egemen zihniyeti taşıdığına dikkat çeken Şen, "Biz kadınların Nevin Yıldırımların, N.S. ve daha nicelerinin yanında ve uğradığı haksızlıkların karşısında duracağız." İfadelerini kullandı. 


'İNTİHAR SORUMLULARINA SORUŞTURMA ŞART'

Avukat Müjde Tozbey Erden ise N.S.'nin küçük yaşta evlendirilmesine göz yuman Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ailesi, eşi, imam ve muhtar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, kadın intiharlarının önüne geçilmesinin ancak sorumluların cezalandırılmasıyla olacağını sözlerine ekledi. 

Açıklamanın ardından kadınlar adliyeye geçerek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Editör: TE Bilisim