Van Büyükşehir Belediyesine ait eski hizmet binasının altında bulunan esnaflar, yürütmeyi durdurma kararı almalarına rağmen binanın yıkılmasına tepki göstererek pasajın girişine siyah bez astı. Zabıta eşliğinde pasajın önüne gelen Belediye ekipleri, pasajın girişini demir çubuklarla kapatmak istedi. Bunun üzerine tepki gösteren esnaf kargo ile gelen eşyalarını kapı önüne çıkararak karara tepki gösterdi. Kararın pasajda bulunan esnafları mağdur edeceğini söyleyen, pasajın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Aslan, gidecek yerleri olmadığını ifade ederek, herhangi bir mağduriyet durumunda yüzlerce kişinin etkileneceğini belirtti.


Van'da 2011 yılında meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bir çok bina zarar gördü. Bunların arasında Van Büyükşehir Belediyesi eski hizmet binası da yer alıyor. Belediye yetkilileri binanın ağır hasarlı olduğunu ve yıkılacağını söylerken, binanın altında bulunan pasajdaki esnaflar binanın yıkılmaması ve mağdur olmaması için mahkemeye başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme heyeti esnafı haklı bularak, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

 

DEMİR ÇUBUKLARLA KAPATMAK İSTEDİLER

Belediye tarafından kendilerine birkaç kez tebligat yapıldığını söyleyen esnaflar, Belediyenin verdiği kararın yanlış olduğunu ve mağduriyetlere yol açacağını belirtti. Yürütmeyi durdurma kararı bulunmasına rağmen dün öğle saatlerinde pasaj önüne zabıta ekipleriyle gelen Belediye yetkilileri pasajın önünü demir çubuklarla kapatmak istedi. İş makinalarıyla pasaj önüne gelen Belediye yetkililerine esnaf tepki gösterdi. Esnaf tepkisini pasajın girişine siyah bez asarak gösterirken, mağduriyetlerin yaşanmaması için Belediye Eş Başkanlarına çağrıda bulundu.

 

ASLAN: MAĞDUR EDİLİYORUZ

Bugün kargo ile çok sayıda malzeme siparişi verdiklerini söyleyen esnaflar bu kararın hangi gerekçeyle verildiğini anlamadıklarını belirtti. Esnaf dükkanlarını kapatarak pasajın girişine siyah bez asarken, esnaflar adında Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Aslan konuştu. Aslan, ellerinde binanın sağlam olduğuna dair belgelerinde bulunduğunu, buna rağmen binanın ağır hasarlı gösterildiğini belirtti. Mağdur olduklarını ifade eden Aslan, yetkililerin bu sorunla ilgilenmesini ve mağduriyetin giderilmesini istedi.

     

“BU ESNAFLAR NEREYE GİDECEK”

Tüm esnafın mağduriyeti söz konusu olduğunu belirten Aslan, “İçeride 44 esnaf 7’de dışarıda olmak üzere 51 esnaf şuanda mağdur durumda. Böyle bir şeyi beklemiyorduk, bizim beklediğimiz bir durum olsaydı biz belediyeden yetkililerin gelip bizle görüşmesini beklerdik. Pasajın hasarlı olduğuna dair bize belge gönderdiler bizde yargıya başvurduk ve yargı da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar şuan elimizde. Bizim istediğimiz sadece burada bağcıyı dövmek değil, burada üzüm yemektir. Buradaki esnaf mağdur olmasın. 44 esnafın 2’şer personeli olduğunu düşünün. Her kişinin de evinde 5 kişi olduğunu düşünürseniz binlerce nüfus oluyor. Bu kadar esnaf nereye gidecek.” Dedi.

 

“SİYAH BEZ KÜÇÜK BİR SİTEMDİR”

Yürütmeyi durdurma kararına rağmen pasajın kapatılmak istendiğini vurgulayan Aslan, “Biz şuan bekleyeceğiz yürütmeyi durdurma kararı aldığımız için arkadaşlar suç işliyor. Biz kesinlikle sesimiz çıkmayacak biz inanıyoruz bize yardımcı olacaklar. Siyah flamayı takmamız esnafımızın zor durumda bırakılması ve belediyeye küçük bir sitemdir. Biz yazı yazmadık belediye bunu görsün. Özellikle Bekir Kaya’ya ve Hatice Çoban’a özellikle ricada bulunuyorum. Defalarca randevuda bulunmamıza rağmen bize dönülmedi. Bizi hep genel sekretere yönlendirdiler. Gelip burayı görsünler bir çayımızı içsinler. Bizlerin başkanı değiller mi, Van’ın başkanı değiller mi. Biz nasılsa yürütmeyi durdurma kararı almışız bir sıkıntımız olmaz diye bir iki evrak gelir diye düşündük. Ama bize herhangi bir evrak gelmedi. Bu yürütmeyi durdurma kararını aldıktan sonra herhangi bir evrak gelmedi. Binada elimizde Yıldız Teknik Üniversitesi’nin verdiği raporlara göre bina az hasarlıdır ve güçlendirilmesinden yana. Güçlendirme yapmadılar, ağır hasarlıya çevirmeye çalıştılar ki ağır hasar olayı yoktur.” Dedi.

 

“BELEDİYE KİMSEYİ DİNLEMİYOR”

Binayla ilgili birçok kez Belediye yetkilileri ile görüştüklerini hatta birkaç teklifte de bulunduklarını söyleyen Aslan, “Belediye’ye 3 teklifte bulunduk. Yıkıyorsanız biz yapalım. 10 yıllık kira karşılığında tekrar bize devredin. Satıyorsanız biz alalım her türlü projeyi sunduk. Burayı kültür ve sanat merkezi yapmayı düşünüyorlar. Ekonominin can damarı olan bir yerde kültür sanat merkezinin olması ne kadar mantıklı. Biz esnaf olarak onu da uygun bulmuyoruz. Eğer altında pasaj veya alışveriş merkezi olursa mantıklı. Ama sadece önü kapalı kültür merkezi olacaksa birkaç resim bırakırlar bizde gider aval aval bakarız. Belediye kimseyi dinlemiyor, kesinlikle çıkmayı düşünmüyoruz. Bizler çok güzel esnaf arkadaşlarız. Esnaf zor durumda kalırsa bunun vebali belediyenin üzerine olacaktır. Çünkü şu durumda ne yer bulunabiliyor, ne kiralık yer alınabiliyor. Kurumsal olmayan yerlere kimse kiraya vermiyor. Buradaki halkı köleleştirmedir başka bir şey değil.” Şeklinde konuştu.  


ORHAN AŞAN: ŞEHRİVAN GÜNCEL

Editör: TE Bilisim