ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van’da son yıllarda birçok çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan su kanalları bir kez daha minicik bir bedeni yuttu. Kentin dört bir yanını çevreleyen sulama kanalının çiçekli Beldesi’nden geçen hattında önceki gece yürek burken bir ölüm daha yaşandı. 8 yaşındaki bir çocuk önce kayboldu haberi ile aranmaya başlandı. Acı haber ise bir sabaha karşı kanalda bulunan cesedi ile aileye geldi.

 

Urartu Kralı Menua tarafından M.Ö. 810-786 yılları arasında yapılan Gürpınar’dan, Urartu’nun başkenti Tuşba’ya su getirmek için yapılan Şamran Kanalı, son zamanlarda ölüm kanalı durumuna geldi. Bugüne kadar birçok çocuk içine düşüp yaralandığı ya da öldüğü kanalda son olarak önceki gün Edremit ilçesi Çiçekli Beldesi 8 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti. Evinin önünde oyun oynayan Berhan Kıyak’tan bir süre sonra haber alınamadı. Mahallede Berhan’ı arayan ailesi, çocuklarından haber alamayınca jandarmaya başvurdu. Gece geç saatlere kadar arama çalışması yapan ekipler Berhan’ı bulmayınca sabahın erken saatlerinde yeniden çalışma yapıldı. Sabah saatlerinde Berhan’ın cansız bedenine ulaşıldı. Kanala düşen ve kilometrelerce sürüklenen Berhan’ın ailesi ve mahalle sakinleri kanal için çalışma yapılmasını bekliyor. Daha öncede birçok çocuğun düştüğü ve öldüğü kanal için mahalle sakinleri kapatılması yönünde çok sayıda başvurdu, ancak çözüm olmadı.

 

SULAMA KANALI, ÖLÜM KANALINA DÖNDÜ!

 

Dünyanın en büyük medeniyeti olarak bilinen Urartular, yaptıkları tarihi eserlerin yanı sıra tarım ve hayvancılık için yaptıkları çalışmalara da günümüze kadar geldi. İşte bu eserlerden bir tanesi Gürpınar sınırları içinde başlayan ve 50 kilometreye yakın bir uzunlu olan Şamran Kanalı. Urartuların, başkentleri Tuşba’ya su getirmek için yaptığı kanal, halende Edremit’ten geçerek Van’a kadar uzanıyor. Sulama kanalı için yapılan kanal, son zamanlarda acı olaylara sahne oluyor. Küçük çocukların ölüm korkusu haline gelen kanal bugüne kadar çok sayıda can aldı. Vatandaşın tedirgin olduğu ve sürekli çözüm için beklediği kanal için Çiçekli Beldesinde bulunan 5 kilometrelik alanın üzeri kapatılmış değil. Bu da çocukların ölümüne neden oluyor.

 

BERHAN KAYBOLDU HERKES SEFERBER OLDU

 

Van'ın Edremit ilçesinde evlerinin önünde oynarken kaybolan 8 yaşındaki çocuk için yoğun bir arama çalışması başlatıldı. Edremit ilçesi Çiçekli Mahallesi'nde akşam saatlerinde evinin önünde oynayan 8 yaşındaki Berhan Kıyak eve gelmeyince ailesi, komşuları ile birlikte çocuğu aramaya başladı. Çocuk bulunamayınca yetkililere haber verildi. Kısa sürede jandarma, Ulusal Medikal Arama Ekibi (UMKE), Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri çocuğu bulmak için çalışma başlatırken, arama çalışmalarına mahalle sakinleri de katıldı. Yapılan çalışmalar sonuç vermeyince çocuğun arama çalışmalarına, sabah yeniden arma yapılması için ara verildi. Ekipler ara vermesine rağmen Berhan’ın ailesi ve akrabaları sabah saatlerine kadar mahallede Berhan’ı aradı. Bu rağmen bir netice alınamadı.

 

ŞAMRAN KANALI "KÜÇÜK BERHAN"I ALDI

 

Evinin önünde oynarken bir anda kaybolan Berhan’ın ölüm haberi sabah saatlerinde geldi. Sabahın erken saatlerinde UMKE, AFAD, jandarma ve polis dalgıçları aynı bölgede yaptıkları aramada, evlerine yaklaşık 4 kilometre mesafedeki kanal içerisinde çocuğun cansız bedenine ulaştı. Cumhuriyet savcısının olay yerine gelmesiyle sudan çıkarılan Berhan'ın cenazesi detaylı otopsi için SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Gece boyunca arazide jandarma araması, kanalda polis, UMKE ve AFAD araması netice vermezken, acı haber sabah saatlerine ailesine verildi. 8 yaşındaki Berhan, Şamran kanalında can verdi. Berhan’ın, sabah saatlerinde cansız bedeninin bulunması üzerine olayı duyanlar aileye taziye ziyaretinde bulunuyor. Babası inşaat işçisi olan küçük Berhan’ın, 5 kardeşin en küçüğü olduğu öğrenildi.

 

MAHALLE SAKİNLERİ KANALDAN DERT YANIYOR

 

Yaşanan olayın ardından mahalle sakinleri kanal üzerinde yetisi olan yetkililere hem çağrıda bulundu hem de isyan etti. Mahalle sakinleri 3 yılda 5 çoğun boğularak can verdiği belirterek yetkililerin kanala çözüm bulmasını talep etti. “Daha öncede buna benzer olaylar oldu. Sadece burada değil ileri de bir köyde de oldu. Ardından ailenin mücadelesi üzerine kanalın üzerine kapatıldı. Şimdi de aynısı burada oldu. Bir çalışma yapılması için illa birinin mi ölmesi gerekiyor. Yetkililere daha önce çok kez gittik ve çözüm bulunması için başvuru da bulunduk. Ancak bize ne ses veren oldu ne de gelen, giden. Çocuklarımızı dışarıya çıkarmaya korkuyoruz. Allah aşkına biri artık sesimizi duysun.”

 

BİR ACI HABERDE ÇALDIRAN’DAN

 

Van'ın Çaldıran ilçesinde çaya düşen 3.5 yaşındaki çocuk boğularak hayatını kaybetti.

 

Edinilen bilgiye göre, Tendürek Dağı eteklerindeki kar sularının erimesinden dolayı çay taştı. Çayın etrafında oyun oynayan 3.5 yaşındaki M.T. ise dengesini kaybederek suya düştü. Bir süre suda sürüklenen çocuğu gören diğer çocuklar ailesine haber verdi. Vatandaşların yoğun uğraşı sonucu sudan çıkarılan M.T., kaldırıldığı Çaldıran Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

 

ŞEHRİVAN YORUM

 

Devlet Su İşleri tarafından kanal üzerinde bulunan birçok noktaya tabela kurulmuş. “Kanala girmek tehlikeli ve yasaktır” diye. Peki, kanala “istemediğimiz halde girmemiz ve düşmemiz yasak mı?” İşte tam da bu konuda gerekli yetkililerin üzerine düşen görevi yapmadığı gösteriyor. Evler ile kanal arasında tek şeritlik bir yol mesafesi var. Bu yol kenarında bulunan kanalın üzeri bir an önce kapatılmalı. Özellikle Van Valili ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ile Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli’nin mahalleyi ziyaret etmesi ve oradaki vatandaşın sorunlarını dinlemesi gerekiyor. DSİ’nin de oraya tabela değil, kanalı kapatacak bir çalışma yapması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim