ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ-HAMİT KARAKUŞ-  2010 yılında temeli atılan ve çileli bir sürecin ardından açılışı 8 Şubat 2019 tarihine kadar gelerek 9 yılda tamamlanan Park AVM’de işler yolunda gitmiyor. Yıllarca açılmayı bekleyen, büyük umutlarla açılan fakat beklenildiği olmayan AVM, yönetimsel sorunlar yüzünden büyük bir pasaja döndü. Aylardır türlü sıkıntılarla boğuşan ve girenin zarar edip çıktığı Park AVM için esnaflar çözüm bekliyor.

2010 yılında çalışmalarına başlanan ve yaşanan depremin ardından daha sonra çeşitli sebeplerle tamamlanması 8 yılı bulan Park AVM’de işler yolunda gitmiyor. 2019’un Şubat ayında faaliyete giren ve vatandaşların büyük bir heyecanla beklediği Park AVM beklentileri karşılayamadı. Öte yandan AVM esnafı ise yönetimin yetersizliği, vatandaşların rağbet etmemesi, sinema, otopark gibi alanların eksikliği gibi sebeplerden dolayı her geçen gün birer birer iş yerlerini kapatma yoluna gitti 157 dükkân kapasitesine sahip olan AVM 72 esnaf ile faaliyete girerken şu anda sadece 20’ye yakın esnaf var. Onların da ne doğru düzgün elektriği ne de borcu aylardır ödenmeyen doğalgazları var! Yemek katının şu anda bir iş yeri dışında tamamen kapalı olduğu AVM ise vatandaşların nazarında terk edilmiş izlenimi yaratıyor.

“HİÇBİR MARKA YOK İŞ YERİ AZ VATANDAŞ NİYE GELSİN?”

Her geçen gün yeni bir sorun ve yeni bir kapanma ile gündeme gelen Cumhuriyet Caddesi’ndeki dev AVM’deki esnaflar yaşanan sıkıntı süreci Şehrivan aracılığı ile anlattı. Yönetim oluşturma noktasında açılıştan bu yana bir türlü istikrarı tutturamayan, gelen yönetimlerin sorunları çözemediği ve işletme sahiplerinin de büyük zararlar yaşadığı AVM’de halen kalan esnaflar mevcut sorunlar için çağrıda bulundu. Geçtiğimiz haftalarda elektrikleri kesilen ve karanlığa gömülen ve esnafının büyük mağduriyet yaşadığı AVM konusunda hala ayakta tutunmaya çalışanlar, AVM’nin mevcut halinin hal olmadığını kabul ederek, vatandaşın tercih etmemesine ne hak verdi.

VATANDAŞ NİYE GİTSİN?

Park AVM’de marka çeşitliliği anlamında herhangi bir şey olmamasının insanların burayı tercih etmesi noktasında yetersiz kaldığını belirten Edip Çallı isimli esnaf yaptığı açıklamalarda “Görmüş olduğunuz gibi müşteri namına en ufak bir hareketlilik yok. Şehrin en merkez noktasında bulunan çok büyük imkânlara ve alana sahip böyle bir alışveriş merkezine bu görüntü yakışmıyor. Çok büyük yatırımlarla bugüne kadar gelmiş olan ve açılması için yıllardır beklenen alışveriş merkezi görüntüsünün bu olmaması gerekiyordu. Şu anda günde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar satış yapabiliyoruz. Buranın hak ettiği öneme hak ettiği değere kavuşması gerekiyor. Sıkıntılarından sıyrılıp kurtulması gerekiyor. Yani büyük ve vatandaşlardan çok rağbet gören markaların buraya gelmesi için uygun bir zeminin oluşturulması gerekiyor. Bu markalar şu anda bu potansiyelde olan bir alışveriş merkezi içine gelip bayi açmak istemez. Ya da en basitinden fast-food katında herhangi ilgi çekici bir şey yok bununla birlikte şu an tamamen kapalı durumda sadece bir mağaza var orada açık olan. Derhal burayla ilgili bir düzenlemenin yapılması bu sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“İŞİ BİLEN YENİ BİR YÖNETİME İHTİYACIMIZ VAR”

Yönetim noktasında AVM esnafı olarak sıkıntılar yaşadıklarını ve mevcut yönetimin buraya markaları çekebilecek yeterlilikte olmamakla birlikte AVM sorunlarına eğilim noktasında da yetersiz kaldığını ifade eden Sami Gürcü isimli esnaf “Burası bizim için bir ekmek kapısı olduğu kadar Van için de bir değerdir. Buraya sadece ticarethane gözüyle bakılmamalıdır. Yönetim anlamında ciddi problemler yaşıyoruz. Burayı canlandıracak ve ayağa kaldıracak markaları yönetim buraya çekemiyor. Onlar nasıl zarar etmeyiz diye düşünüyorlar. Burada sizin de bildiğiniz gibi mülkiyetin yarısı belediyeye kalan kısmı ise şahıslara ait. Yani burada en büyük söz hakkı sahiplerinden bir tanesi belediye iken buraya ihtiyacı olan düzenlemeyi de onlar yapabilir. Van AVM’ye baktığınızda görüyorsunuz daha önceden belediye garajı konumunda olan ve birkaç barakadan ibaret olan o bölgede Van AVM ile birlikte binlerce insan ekmek yemeye başladı. Şehrin cazibe merkezlerinden biri haline geldi. Etrafında birçok iş merkezi ve yeni iş yeri kuruldu. Burada da bu canlılık oluşturulabilir” diye ekledi.

“YENİ BİR DÜZENLEME YENİ MARKALAR YENİ BİR AÇILIŞ”

Yapılacak yeni bir düzenleme, tanıtım çalışmaları ile birlikte AVM’nin mevcut durumunda kurtarılması gerektiğini ifade eden Gürcü “Yeni bir düzenleme gerçekleştirilmeli, tanıtımlar yapılmalı; en önemlisi de buraya büyük markalar getirilerek insanlar tarafından ilgi görmesi sağlanmalı. Bu düzenlemelerin ardından yine hem yerli vatandaşların hem de yabancı konukların ilgisini çekebilecek bir konser ile birlikte yapılabilecek bir açılış hatta isim değişikliği buraya bir can katacaktır. Yeni markalar getirilmeli hatta bu markaların logoları Van AVM’de olduğu gibi binanın dış merkezine asılarak yine insanların dikkatinin çekilmesi gerekiyor” dedi.

“DOĞRU DÜZGÜN İŞ YERİ YOK EN BÜYÜK EKSİK SİNEMA”

Yemek katında sadece bir restoranın bulunduğunu ve kendi iş yerinin bulunduğu katta iki esnaftan biri olan komşusunun iş yerini kapattığını belirten Ahmet Akkoş isimli esnaf ise “Boş kalan mağazalar ve açılmayan iş yerleri buranın en büyük sorunlarının başında geliyor. Yani alışveriş merkezi içerisine girip baktığınızda dikkatinizi çekecek bir mağaza göremiyorsunuz. Şu anda bu katta iki tane mağaza vardı ona da şimdi baktığınızda mallarını topladığını ve kapattığını görebilirsiniz. Koskoca bu katta sadece bizim mağazamız açık oda merdivenlerin ilerisinde olduğu için gelen merdivende transit geçiyor. Hani çeşitlilik olsa insanlar şuraya da bakarım düşüncesiyle mağazalar arasında gezecekler bu şekilde herkes için fayda sağlanmış olacak. Ama böyle bir durumda şu anda söz konusu değil. Yine büyük sıkıntılar yaratan durumlardan bir tanesi de bir sinemanın olmaması ve yiyecek katında herhangi bir şey bulunmamasıdır. Şu anda yemek katına baktığınızda sadece bir tane restoran açık ve bu da haliyle insanların ilgisini çekmiyor. Buranın yönetimi işi bilen ve markaları buraya çekecek eller tarafından yapılmalı ki şu an burada mevcut halde bulunan esnafların haline bir çare olsun” şeklinde konuştu.

“100’E YAKIN ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANDI”

2018 Ekim ayında ihale yoluyla işyeri kiraladığını belirten ismini vermek istemeyen esnaf, kiralama döneminde alışveriş merkezinin yüzde yüz dolu olacağına yönelik shop mix sunulduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Esnaf olarak sunulan shop mix birçok markanın yer alacağı ve buranın lokasyonuna bakarak burada iş yaparız diye iş yeri açtık. Nitekim 2018 Nisan ayında açılması planlanıyordu. Fakat belli nedenlerden dolayı açılmadı. Sürekli açılışı ile alakalı tarihler değişti, yeni tarihler verilmeye başlandı. 8 Şubat 2019 yılında apar topar bir şekilde açılışı gerçekleştirildi. Açılış tarihinde 72 mağazayla açılışı gerçekleştirildi. 157 mağazanın sadece 72’si açıldı. O süreçten sonra mevcut yönetim elektrik, doğalgaz, ısıtma ve soğutma sitemleri veya müşteriyi burada tutacak herhangi bir aktivitede bulunmadı. Ödenen ortak alanlar bunlar olmadığı halde bütün mağazalardan tam olarak alındı. Ama yerine ulaştırılamadı. Yaklaşık olarak 10 aydır burası açık neredeyse 100’e yakın elektrik kesintisi yaşandı. Doğalgaz kesintisi yaşamadık çünkü hiç açılmadı. Doğalgazın 180 bin TL borcu olmasından dolayı bir ay sonra kesildi. Çünkü ödeme yapılmıyor. Yönetime sorsak esnaf ödeme yapılmıyor denilecek. Tam aksine ortak alan 22 liradayken, 22 liradan ödemeye devam ediyor. Halende ödüyor, kaldı ki ilk kattaki esnaf arkadaşlarımız 3 verecekken, 5 veriyor. Şu an buradaki esnaf buranın ayakta kalmasına adına uğraşıyor. Bu sıkıntılar birleşince gelen mağazalara referans olamıyoruz” diye belirtti.

KAĞIT ÜZERİNDE OLAN GERÇEKTE OLMAYAN FİRMALAR VAR!

72 mağazadan sadece 25 mağazanın kaldığını belirten ismini vermek istemeyen esnaf, şu ifadeleri kullandı: “20-20 mağaza koca binayı ayakta tutamaz, şu an mecburiyetten dolayı açığız. Firmaya verdiğimiz teminat yanmasın diye açık, satış yapıyoruz diye açık değil. Buraya markaların gelebilmesi için markaların işine yarayan aksanların olması gerekiyor. Büyük bir markanın gelebilmesi için yeteri kadar alan ve uygun kiralama yapılması gerekiyor. Bunun dışında otoparkın, marketin veya sinemanın olması gerekiyor. Yani ayak sayının çok olması gerekiyor. Maalesef ki bu saydıklarımızın hiçbiri yok. Özellikle kura çekiminde bir mağazanın belediye bir mağazanın mülk sahibine ait olması dolasıyla mağazaların birleştirilmesi de yapılamıyor. Belediye feragatte bulunsa mülk sahibi bulunamaz. Belki mülk sahibi varını yoğunu o mağazaya yatırmıştır. Burada bit tıkanma yaşanmasına neden oluyor. Bizlere sunulan shop mixte sıkıntı yok, normal şartlarda shop mix hazırlandığı zaman büyük firmalarla anlaşma sağlanır sonra shop mix hazırlanır. Kiralama firması shop mixe büyük firmaların isimleri yazmış ama herhangi biriyle görüşme veya herhangi anlaşma sağlamamıştır. Sadece kâğıt üzerinde büyük firma isimleri yazılmıştı. Bu da yasal olarak suçtur” dedi.

“BU GİDİŞLE KALAN ESNAFLARDA DAYANAMAYACAK”

Son olarak ismini vermek istemeyen esnaf, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyük mağazalar alışveriş merkezinin sinemasına veya otoparkına bakarak mağaza açar. Otopark sıkıntısı sorsanız otoparkı yaptık diyecekler, buranın otoparkı 17 araçlık ve 3 katlı asansörlü şekilde dizayn edilmiş. Yani 3 kat aşağı inilecek, 17 araçlık otoparkta yer bulabilirseniz, park edeceksiniz bulamazsanız 3 katı tekrar çıkmak zorunda kalacaksınız. Buranın tekrar düzelmesi adına burada bulunan 157 mağazanın tek elden yöneltilmesi gerekiyor. Kurumsal bir firma ve daha önce bu işle uğraşan bir firma tarafından tek elden iyi bir yönetimle tekrardan ele alınarak sorunların çözülmesi gerekiyor. Daha önce ülke genelinde iş bitiren ve halı hazırda elinde AVM bulunan bir firmanın bu konuya el atması gerekiyor. Belediye mevcut esnafı korumak şartıyla mevcut yönetimi değiştirmesi elzemdir. Burada önceliklerin sinema, eğlence ve otoparkın çözümü gibi sorunları çözerek başlarsa burası ihya olur. Aksi taktirde çöp olur. Hem belediye kanadını hem de valilik kanadını zora sokar, kamu malını zarar uğratma diye bir olay var. Zamanında otopark yapılmış diye imzalanmış evraklar var. Olmayan bir otopark var diye gösterildi. Burada suç kimde? Belediye kanadında suç var, yönetim kanadın da suç var. Esnafta sustuğundan dolayı suçlu, belediye ve valiliğe gidildi ama çözüm bulunamadı. Sanal ortamlarda sorunları dile getirerek çözüm üretilmiyor. Burası kapanır mı, kapanır. 20-25 esnaf daha da fazla dayanamaz. Beklentimiz çözüm üretilmesi ve kimsenin mağdur edilmemesidir”

Editör: TE Bilisim