Çatışmalı süreç ülke genelinde aralıksız sürerken Van’da STK’lar ve oluşumlar sorumluluk alarak ‘barış’ çağrısı yapmaya devam ediyor. Van’ın cesur yürekleri Biz Barış İstiyoruz diyerek iki yüz civarında STK’nın katılımıyla Van Barış İnisiyatifi adı altında ses yükseltirken dün de Memur-Sen ve sağlık kuruluşlarından çağrı geldi. Tüm kesimler ‘barış’ diye haykırmasın rağmen susmayan silah sesinin susmaması ise tüm kesimlerin ortak ‘kaygısı’…

 

Memur-Sen Van İl Temsilciliği basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basınla bir araya gelen Memur-Sen son günlerde yaşanan çözüm süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kahvaltı öncesi konuşan Memur-Sen temsilciliği Başkanı Hikmet Bilgin şu ifadelere yer verdi: “Bir askerin annesi ve eşi ile bir gerillanın annesi ve eşini bir araya getirebilirsek, onları kaynaştırabilirsek ve onların o çığlıklarını duyabilirsek, kesinlikle çözüm gelecektir. Etilerde oturan akil insanlarla çözüm olmaz.” Dedi.

 

BİLGİN: ASKER VE GERİLLA ANNESİNİN YÜREĞİ YANIYOR

Memur-Sen Van İl Temsilcisi Hikmet Bilgin basınla buluşmasında yaptığı açıklama ilk olarak son günler yaşanan olaylar ve çözüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bilgin, “Son zamanlarda oluk oluk kanların akması bizi derinden etkiliyor. Şu anda anaların gözyaşının aktığı bir dönem yaşanıyor. Bu durum bizi yaralıyor. Barış sürecinin yeniden başlamasını istiyoruz. Gencecik insanların toprağa girmesini istemiyoruz. İnsan insandır. Bizim için ideolojisi, fikri önemli değil. Dağda gerilla olmuş, karakolda asker olmuş bizim için hiç fark etmiyor. Asker annesinin de yüreği yanıyor. Gerilla annesinin de yüreği yanıyor. Bizim için her annenin ve gencin gözyaşı, bu ülkenin topraklarının çok çok üstünde kıymetlidir. Bu barış sürecine eğer ki bir katkı sağlayabileceksek, kendimizi feda etmeye hazırız. Yeter ki insan ölmesin.” İfadelerini kullandı.

 

“ÇÖZÜM ETİLERDE OTURAN AKİL ADAMLARLA OLMAZ”

Gözyaşının rengi ırkı ve mezhebi olmaz diyen Bilgin şu ifadeleri kullandı: “Türkler Orta Asya'dan Anadolu'ya Bizans ile savaşmaya geldiğinde, bazı tarihçilere göre 15 bin, bazılarına göre Kürt beyliklerinden 20 bin Kürt gencinin yardımını almıştır. Bu gençler, Alparslan'a Malazgirt Savaşı'nda destek olmuştur. Yani bin yıl önce bu kardeşlik köprüsü atılmıştır. Ama Cumhuriyetle birlikte; inkâr, asimilasyon, sürgün olayıyla karşılaştık. Özellikle 90 sonrası yaşanan olaylar sonucu, 4 bin köy boşaltıldı, 4 milyon insan göç etti. 17 bin faili meçhul cinayet meydana geldi. Tam 50 bin canımız gitti. Arkadaşlar, bu 50 bin canın Türk, Kürt, Laz, Çerkez olması çok mu önemli? Asla değil. Çünkü gözyaşının ve kanın rengi, ırkı, mezhebi olmaz, olamaz. Onun için bu barış sürecinin olması için, eğer ki bir askerin annesi, eşi ile bir gerillanın annesi ve eşini bir araya getirebilirsek, kaynaştırabilirsek çözüm gelecektir. Çözüm Etiler de oturan akil adamlarla olmaz. Çözüm bu bölgede kanın kokusunu alanlarla olur. Memur-Sen olarak biz bunu söylüyoruz.”

 

BİLGİN: KAN ÜZERİNDEN RANT ELDE EDİLİYOR

Önceki gün yapılan barış yürüyüşüyle de ilgili konuşan Bilgin, “Özellikle merkeze insanı alarak bu olayların çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz Van'da 165 STK olarak, hiçbir ideolojiye takılmadan barış yürüyüşü düzenledik. Medyaya da büyük görevler düşüyor. Ben birçok ulusal medyaya baktığımda bu habere pek denk gelemedim. Aslında bu Van'da başlayıp tüm ülkeye örnek olabilecek bir barış yürüyüşüydü. Ulusal medya bunu görmedi veya görmek istemedi. Çünkü bu ülkede birileri kan ve gözyaşı üzerinden rant elde ediyor. Onlar bu tür barış güvercinlerini görmek istemezler.” Dedi.

 

“MEMURUN HAKKINI YEDİRMEYECEĞİZ”

Bilgin son olarak memurlara yapılan olan zamla ilgilide konuştu. Bilgin son olarak şunları kaydetti: “Her masaya oturduğumuzda Hükümet komik rakamlar öneriyor. Memur-Sen olarak biz masayı terk ettik. Biz hiçbir zaman uçuk rakamlar söylemedik. Makul rakamlar önerdik. 8+8 zam istedik ve taban aylığın artırılmasını istedik. Çünkü taban aylığı 1.230 TL. Bu çok düşük bir rakamdır. Geçenlerde Memur-Sen'in bir toplantısında gündeme geldi. Eski Başbakanımız şimdiki Cumhurbaşkanımızın üç çocuk, daha sonra beş çocuk sözleri konuşuldu. Şimdi yeni doğan çocuğa devletin verdiği para 16 TL ile 32 TL arasında değişiyor. Biz devletin verdiği bu paranın 75 TL olmasını önerdik. Aile yardımının da 275 TL'ye çıkarılmasını isterken, bizim Balıkesir İl Başkanımız, şunu söyledi; 'Devlet bir manda yavrusuna teşvik için 400 TL veriyor, ama insan evladına 16 TL veriyor. Demek ki biz hala bir manda yavrusu etmiyoruz' dedi. Biz insan onuruna yakışacak bir memur maaş zammı istiyoruz. Uçuk olmayan rakamlara Hükümet ayak diriyor. Biz bunu tasvip etmiyoruz. Memurun hakkını asla ve kata yedirmeyeceğiz”

 

Memur-Sen Van İl Temsilciliği tarafından düzenlenen basın toplantısına Büro Memur-Sen Şube Başkanı Mahmut Gülaçar. Diyanet-Sen Şube Başkanı Nurullah Arvas, Bem-Bir-Sen Şube Başkanı Harun Altın. Enerji Bir-Sen Şube Başkanı M. Nuri Şahin, Eğitim Bir- Sen Başkan Yardımcısı Harun Yeşilova ile ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim