Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı ve geçen zorlu kış şartları Van’da yaşayan vatandaşların, soba ustalarına akın etmesine neden oldu.

 

Vatandaşın soğuk havaların başlamasıyla birlikte ilk durağı olan soba ustaları ise yeni üretilen turbo sobalar ve gün geçtikçe yaygınlaşan doğalgazdan şikayetçi. Konuşan Remzi Bora adlı soba ustası, sobacılık mesleğini 12 yaşından bu yana yaptığını söyledi. Bora şu ifadelere yer verdi: “Yaptığımız iş gün geçtikçe geriliyor. 10 yıl önceye kadar vatandaşa soba yetiştiremezken, şu anda günlük yapıma ve sipariş üzerine üretim yapıyoruz. Günlük 2-3 soba yapar hale geldik.”

 

SOBA SATIŞLARI BİTİYOR

Sattıkları sobalar ile günü kurtardıklarını ifade eden Bora, “Şu sıralar bir mangal fiyatı 30 lirayken, bizim yaptığımız bir sobanın yapımı 30-35 liradır. Biz bu sobaları 40-45 liraya da satıyoruz. Bunun işçiliği, elektriği, vergisi ve diğer giderleriyle kendini kurtaramıyor. Düzenli bir kazanç oranımız yok el ele günü kurtarıyoruz. Eskiye oranla işlerimiz ciddi anlamda düşmüş durumda. Köyden yapılan alımlar bitmiş durumda. Köyden gelip soba alanlar bu sobaları çok kullanmıyorlar. İnsanlar artık daha çok kömürlü turbo sobalar kullanıyorlar.” Dedi.

 

BORA: MESLEĞİMİZ YOK OLUYOR

Yaptıkları mesleğin gün geçtikçe yok olmaya yüz tuttuğunu ifade eden Bora şunları kaydetti: “Mesleğimiz ne yazık ki yok olmaya doğru gidiyor. Soba alımlarının düşmesindeki en büyük neden doğal gazın gün geçtikçe yaygınlaşması oldu. Köylü halkı artık kömürü daha fazla kullanıyor. Bu yüzden bizim ürettiğimiz sobalar yerine, kömüre daha dayanıklı sobalar tercih ediliyor.”

 

BABA MESLEĞİ SONA ERİYOR

Baba mesleği olan işinin kendisinden sonra devam etmeyeceğini kaydeden Bora, “Benim tek erkek evladım var. Ben mesleği babamdan öğrendim ancak benim oğlu okul okuyor. Benim için mesleğin babadan oğula geçme gibi bir durumu olmayacak gibi görünüyor. Ben çok fazla eleman çalıştırmadım. 3 tane eleman yetiştirdim. Biri hemen yanımda bu iş üzerine kendi iş yerini açtı. Bir diğer elemanı usta yaptım. Oda daha sonradan bu mesleği bıraktı. Diğer elemanım ise benden sonra bu işi yapmadı.” Dedi.

 

“BU MESLEĞİ MECBURİYETTEN YAPIYORUZ”

Yaptıkları mesleği mecburi yaptıklarını ifade eden Bora şöyle devam etti: “Biz bu mesleği mecburiyetten yapıyoruz. Elimizde başka bir meslek olmadığı için bu mesleği yapıyoruz. Ben kendimi bildim bileli bu işin içindeyim. Eskisi gibi kazancımız olmasa da başka bir işimiz olmadığı için bu işi yapıyorum.” Bölgedeki zorlu kış şartlarından da bahseden Bora, “Bizim bölgemiz kış şartları çok zor. Kışımız hemen hemen 6 ayı buluyor. Baharı görmeden yaz geliyor, yine son baharı görmeden kış geliyor. Bu yüzden bizim bölgemizde kış çok çetin geçiyor.” İfadelerini kullandı.


ŞEHRİVAN YAŞAM: ÖNDER ALTINAL / ORHAN AŞAN

FOTOĞRAF: VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim