Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı oda seçimleri devam ederken seçim kazanları kaynamaya devam ediyor. Daha önce siyasetten bağımsız bir yapıya sahip olan oda seçimlerinde neredeyse her oda bir siyasi parti ile ilişkilendirilirken bazı odalarda siyasetin iyice ağır basmasıyla birlikte tartışmaları da beraberinde getiriyor. Hal böyle olunca özellikle VATSO ve VATSO seçimlerinde başlayan siyaset etkisinin VESOB’a bağlı Şoförler Odası seçimlerinde de etkili olması bekleniyor. Bir taraftan siyasi tartışmaların yaşandığı seçimlerde bir taraftan da şoförler odasın için yarışan adayların yarışı dikkat çekiyor.

Oda seçimlerinde kazan kaynamaya başladı. Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB)’a bağlı 20 odanın genel kurulları yapılmaya başlandı. Birçok odanın seçimleri yapılırken Van Şoförler ve Otomobilciler Odasının seçimlerine yarın start verilecek. Oda seçimleri öncesi başkan adayı Mehmet Emin Tuğrul’dan çarpıcı açıklamalar geldi. Gazetecilerin karşısına çıkan Tuğrul’u VATSO’yu temsilen Yavuz Karaman ve Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge yalnız bırakmadı. Karaman ve Berge Tuğrul’un yanında destek amaçlı yer aldığını belirtirken özellikle Berge’nin sert açıklamarı dikkat çekti:

TUĞRUL: HİÇBİR SİYASİ PARTİYE BAĞLI DEĞİLİZ 

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan adayı Mehmet Emin Tuğrul, gazeteciler ile bir araya gelerek adaylık süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Tuğrul, ‘siyasi partilerin arkasına sığınarak seçimlere hazırlanıyor’ haberlerine ilişkin yaptığı açıklamada “Biz hiçbir siyasi partinin arkasına saklanarak seçimlere hazırlanmıyoruz ve hiçbir siyasi partiye bağlı değiliz. Hakkımızda çıkan haberler asılsızdır” dedi. Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın, esnafın sıkıntılarını giderme konusunda ve esnafın sıkıntısına cevap olamadığından dolayı 2011 yılında odaya artık gitmediğini ama istifa etmediğini söyleyen Tuğrul, “Benim odaya gidemediğim ve yönetim kurulu toplantılarına katılmadığım gerekçesiyle mevcut yönetim yani rakiplerimiz bunu fırsat bilerek hukuksuz bir şekilde benim oda kaydım silinmiştir. Ama biz gerekli bakanlığa yazı yazdık, zaten gelen bakanlık yazısında da oda kaydımın silinmesinin mümkün olmadığı yazılmıştır. Bütün resmi evraklarda bu vardır” dedi.

TUĞRUL: MEVCUT YÖNETİM ESNAFIN SORUNLARINA CEVAP VEREMİYOR

Mevcut yönetimin esnafın sorunlarına cevap vermediğini söyleyen Tuğrul “Seçimleri kazandığımız takdirde esnafın yaşadığı sorunlara cevap olacağız. Mevcut yönetimin esnaf sorunlarına cevap olmadığını biliyoruz. Zaten benim odadan ayrılmamın sebebi buydu. Odanın esnafın sorunlarına cevap olmaması beni rahatsız ediyordu ve odadan ayrılmama neden oldu. İşte bu yüzden ben adayım ve bu sorunları biz esnafımızla beraber çözeceğiz. Eğer ki odaya gelen 80 yaşındaki bir üyeye, odada yöneticilik yapan biri git aşağıdan fotokopi çek, ama diğer taraftan da bir yandaşın işi yapılıyorsa bizim gelenek ve göreneklerimize yakışık kalmadığı için bu tür sıkıntıları yaşıyorduk. Bu şikayetleri aldığımız zaman biz orada huzursuz olduk ve ayrılma kararı aldım.” Dedi.

TUĞRUL: KARARIN BAKANLIK TARAFINDAN DÜZELTTİRİLMESİ ODANIN AYIBIDIR

Oda tarafından kaydının silindiğini ifade eden Tuğrul, Odanın aldığı yanlış bir kararın Bakanlık tarafından düzettirilmesi odanın büyük bir ayıbı olduğunu belirtti. Tuğrul, “Biz bugüne kadar hiçbir yerde bu arkadaşlarımızın aleyhine bir şey konuşmadık. Sadece yapacaklarımızı anlattık. Yapacaklarımızın da hepsi belgelidir. Biz hiçbir şekilde hiçbir siyasi partinin arkasına sığınmadık ve gizlenmedik. Net ve açık bir şekilde çıkıp kedimizi, yapacaklarımızı ve yapmış olduklarımızı anlattık. Bizim el broşürlerinde yapacaklarımız yazıyor. Biz kimseye size saray yapacağız diye. Şoför esnafına saray yapmaktansa esnafın bir çekicisi olsun yolda kalan aracını çekip getirelim. Şoför esnafının düzgün bir ambulansı olsun. Her an kelle koltukta gezen bir meslek grubuyuz.” Dedi.

TUĞRUL: PERSONEL AMİRİNİ EMREDEREK ÇAĞIRIYOR

Üyelerin oda toplantılarına çağrılma şeklini de eleştiren Tuğrul, “Ben şoförler odasında başkan vekiliydim. 2009 yılında vergi terkini yapmışım, o dönemde 6 aylık bir süre aşımı olmuş, oradan Bakanlık benim kaydımı değil de organ üyeliğimi düşürmüş. Zaten bu süreçte ben odaya gitmedim. Oda ile ilişkilerim soğudu. Odayı terk ettim ve gitmedim. Kanunen 6 ayda 3 toplantıya mazeretsiz katılmayan kişiler yönetimden düşer. Yönetime çağrılış şekilleri de var. O çağrılışlar tamamen kanunsuz yapılıyor. Yönetime çağrılış şekli bizzat yazılı olarak tebliğ edilir bize mesaj ile geliyordu. 11’de toplantı var gel. Yani personel amirini emrederek çağırıyordu. Odanın bu kadar ciddiyetsizliği vardı. Biz bu toplantılara katılmadığımız için otomatikman düşürüldük. 9’ncu ayda da Bakanlık bu yazıyı sistemde görünce bizi düşürüyor. Bu arkadaşlar da buna istinaden çekiyorlar kılıçlarını nasıl olsa rakibimizdir biz bu adamı bitirelim burada diye düşündüler. Bu konuyu çok gizli tutuyorlar. Bakanlığın göndermiş olduğu yazıda 10 gün içerisinde yazının bana tebliğ edilmesini söylüyor. Odanın bana 2 Ekim 2013’te yazdığı yazıda ‘üyeliğiniz hakkında gerekli işlemler yönetim kurulu tarafından yapılmıştır. Yerinize 5362 sayılı esnaf sanatkarlar kuruluş kanunu gereği yedek üye atanmıştır’ burada ne var onunda açıklamasını yapayım. Bakanlık diyor ki Mehmet Emin Tuğrul’un yönetim kurulu üyeliğini düşürün. Toplantılara katılmadığım gerekçesiyle üyeliğime son verildi.” Dedi.

TUĞRUL: “İSTİFA ETMEDİM”

Odadan istifa etmediğini sadece ayrıldığını ifade eden Tuğrul, “2011 Mayıs ayı itibariyle oda ile ilişkilerim bozuldu ve odaya gitmedim. İstifa etmedim ayrıldım gitmedim. Bu iş burada yeter dedim. Çünkü yapılan bazı yanlışlardan dolayı üyelerimize faydalı olamıyor, eksiklikler vardı. Yardımcı olamadığımız için vicdanımız el vermedi. 5 bin üyemiz var ise bu üyelerimiz 24 saat dağda taşta Türkiye ve dünyanın her yerini gezen insanlar bu insanlar odalarına geldikleri zaman odada bir muhatap bulamıyordu. Derdini anlatacağı bir merci bulamıyordu. Bizde bazı sıkıntılardan dolayı odayı terk ettik. Bırakmadaki amacım odanın esnafın cevap olamamasıdır. Oda sadece aidat toplayan bir kurum olduğu için biz odadan ayrıldık.

Odadaki eksiklikleri düzeltmek için çok çaba sarf ettim. Ama maalesef bazı engelleri aşamadık. Çok ciddi bir mücadelemiz oldu. Eğer ki odaya gelen 80 yaşındaki bir üye, odada yöneticilik biri git aşağıdan fotokopi çek, ama diğer taraftan bir yandaşın işi yapılıyorsa bizin gelenek ve göreneklerimizi yakışık kalmadığı için bu tür sıkıntıları yaşıyorduk. Bu şikayetleri aldığımız zaman biz orada huzursuz olduk.” Şeklinde konuştu.     

BERGE’DEN ODA YÖNETİMİNE ELEŞTİRİ

Toplantıda Tuğrul’a destek amaçlı bulunan Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge ise Mevcut yönetimi eleştirerek, yönetimin esnafın ve Van’ın sorunlarına çözüm bulmada yetersiz kaldığını ifade etti. Berge, Şoförler odasının mevcut yönetimini eleştirerek, Oda yönetiminin Van’a ve esnafına zarar verdiğini söyleyerek, “Biri çıkıp ben milletvekili adayıyım, Belediye Başkan adayıyım Encümen adayıyım git milletvekili ol. Sana olma dersek ve yardım etmesek Allah belamızı versin. Yeter ki gitsin her şeye razıyız. Ama bugün meslek odalarının tümünü ve 33 bin esnafı ve Van’ı neden kullanıyorsun. Sen Vergi, SGK ve Bağ-kur için hangimizi topladın. Hangi oda başkanını topladın. Ben kendisine dedim ki gel Ankara’ya gidelim. Orada toplanıp birden bire pankart açalım. Diyelim ki Başbakanım biz seninle görüşmek istiyoruz 2 cop yesek ne olur. Biz lisede çok dayak yedik. Bir daha dayak yiyelim ne olacak. İnsanın biraz samimi olması lazım. Bize madalyamı takacaklar. Biz yarın ölüp gideceğiz.” dedi. 


Orhan AŞAN/Şehrivan

Editör: TE Bilisim