Ajans Asya Fuarcılık tarafından Ortadoğu EXPO Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 6’ncı Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı tamamlandı. Turizm camiasının ilgisizliğine ve bölgede yaşanan olumsuzluklara rağmen büyük bir misyon yüklenen fuar hem Türkiye’nin önemli kentlerini Van’dan hoş görü ile ayrılmasına vesile oldu hem de kent açısından kazanımlar sağladı. Turizm fuarından çok barış fuarına dönem organizasyonda ekonomik kazanç olmasa da barış ve hoşgörü kazandı...

 

Son zamanlarda bölgede ve ülkede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen açılan Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı Van’dan ülkenin dört bir yanına önemli mesajların iletildiği bir ‘barış’ fuarına dönüştü. Herşeye rağmen kapılarını açıp bölgeler arasında bir gönül köprüsü kurulmasına vesile olan turizm fuarında belgi turizmciler ve seyahat acenteleri sorumluluklarını yerine getiremedi ama Vanlı katılımcılar sayısı 20’yi aşkın Batı kentlerine bol miktarda barış ve huzur sunarak yolcu etti. Bak Hele Bak Yusuf Konak ile Sivas Valiliği temsilcilerin ‘Vanlıyam şanlıyam’ mesajı verdiği, Ordu ilinden gelenlerin “İnşallah Vanlılar da Ordu’ya gelir, onları ağırlarız.” Şeklinde bir misafirperverlikle ayrıldığı, Kastamonu’nun “Van Barış kentiymiş” dediği bir fuarın ardından kent turizmden ziyade barış sergilerken Asya Fuarcılık da önemli bir işe imza atmış oldu. Vanlı firmalar ise herşeye rağmen katılmanın ve burada bulunmanın yaşanan sürece rağmen önemli bir adım olduğunu söylerken, Van’ın önemli markalarından biri olan Cevher Bal markasının yöneticisi Halil Tandoğan ise aslında söylenmesi gerekeni şu sözlerle özetledi: “Bizim vatandaşlık sorumluluklarımız var. Eğer ki ilimiz için bu fuar yapılıyorsa bizim bu fuara gelip katılmamız lazım. Ama sen yanmasan ben yanmasam biz nasıl çıkarız aydınlığa.” Dedi.

 

Şehrivan Gazetesi olarak geçtiğimiz Perşembe günü başlayan ve 4 gün süren 6’ncı Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı’nı siz okuyucularımız için derledik ve yorumladık. Fuarın açılış günün başta olmak üzere 4 gün boyunca nabzını tuttuğumuz fuarda fuara katılım sağlayan çoğu katılımcının memnun kaldığı gözlemlenirken, bazı katılımcılar ise fuarın beklentilerinin altında kaldığını ifade etti. Öte yandan son zamanlarda yaşanan çatışmalı süre rağmen fuarı gerçekleştiren Ajans Asya Fuarcılık ise katılım sağlayanlar tarafından beğeni aldı. Yaşanan olumsuzluklara rağmen gerçekleştirilen fuarda eksikler oldu, katılımcılar beklediklerini alamadı ama net olarak gözlemlenen bir şey vardı, o da fuarın insanlar için mutluluk ve eğlence kaynağı olduğuydu. Tüm katılımcılar her şeye rağmen mutlu oldu, eğlendi, birlik ve beraberlik mesajı verdi. İşte gazete olarak değerlendirdiğimiz Turizm ve Seyahat Fuarı…

 

DEMİR: FUAR ÇOK ETKİLEYİCİ

Van Özel Neşeli Yüzler Anaokulu Müdiresi Neşe Demir, Turizm ve Seyahat Fuarına dair gazetemize yaptığı açıklamada, fuarın çok etkileyici olduğunu belirterek, “Çünkü her kesimden katılanlar var. Okulumuz olarak biz buradayız. Okulumuza çok büyük bir rağbet var. Yeni kayıtlar almaya başladık. Çok eğlenceli bir ortam gerçekten, diğer illerden gelenlerin stantlarını gezdiğimiz zaman çok eğlenceli çalışmaları var. Bu yılki fuar daha önce yapılan fuarlara göre durgun. Çünkü önceki fuarlar daha canlı geliyordu bana. Bu fuar gerçek anlamda diğerlerine göre daha bir sessiz. Ama her şeye rağmen bizim standımıza ilgi yoğun. Umarım herkes umut ettiğini bulur bu fuar sayesinde.” İfadelerini kullandı.

 

ŞİMŞEK: UMDUĞUMUZU BULAMADIK

Fuar değerlendirmesi aldığımız bir diğer katılımcı firma ise Hakkari’nin tek oteli olan Şenler Otel oldu. Şenler Otel yetkilisi Turan Şimşek fuarda beklentilerini karşılayamadıklarını ifade etti. Şimşek şunları kaydetti: “Fuarı geçmişe kıyaslarsak bir duraksama olduğunu görürüz. Ben bunu sürece bağlıyorum. Mevcut süreç bunu epeyce etkilemiş. Bana göre zamanlaması da biraz kötü olmuş. Elbette ki bu tür çalışmalar ve sosyal işler yapılacaktır. Ancak insanlar buraya gelmiyorlar. 3-4 gündür buradayız. Son günlerde yani hafta sonunda biraz hareketlilik oldu. Ancak şunu söyleyebilirim ki umduğumuzu bulamadık.”

 

ZAİROĞLU: TEK TEMENNİMİZ SAYININ FAZLA OLMASI

Fuara katılım sağlayan ve kendi el emeği ürünlerinin tanıtım ve satışını yapan Ahmet Zairoğlu, fuarın sönük geçtiğine vurgu yaptı. Zairoğlu, “Fuara katılım sizin de bildiğiniz gibi çok düşük. Bizim temennimiz bu sayının fazla olmasıydı. Ancak bu potansiyeli yakalayamadık. Gerek fuar alanın şehir merkezine uzak oluşu gerekse de olayların cereyan etmesinden dolayı böyle sıkıntılı bir süreç yaşadık. Tasarlamış olduğum ürün Türkiye’de bir ilke sahip. Bire bir bu tasarım Türkiye’nin başka hiçbir yerinde yok. Kendi evimde, çocuklarımla beraber bu tasarımları yapıyorum.” Sözlerine yer verdi.

 

SARGIN: BEKLENTİLERİMİZİN ÜSTÜNDE BİR FUAR GEÇİRDİK

Fuar değerlendirmesi aldığımız firmalardan bir tanesi de Efeler Yağ oldu. Efeler Yağ’ın Van’daki satışını gerçekleştiren Ümit Sargın fuar için şu değerlendirmelerde bulundu: “Fuarı güzel bir şekilde geçirdik. İlk gün bir protokol yoğunluğumuz vardı. Ancak sonraki günlerde özellikle de hafta sonu beklentilerimizin üzerinde bir fuar geçirdik. Bizim standımız Aydın yöresine ait yağlar olduğu için yani tüketim ön planda olduğu için bizim için fuar çok iyi geçiyor. Diğer firmalarda bu durum söz konuşumu bilemiyorum ama dediğim gibi güzel bir fuar geçirdik. Daha önce fuarlara katılmıştım. Tabi burada yani yeni yerinde ilk kez katılıyorum. Çok güzel bir fuar alanı var. Bunun yanı sıra insanların geliş-gidişleri için ücretsiz servisler var. Buda insanları buraya çekiyor. Önümüzdeki dönemlerde yine bu tür fuarlara katılmayı düşünüyorum.”

 

TANDOĞAN: FUARDAN SON DERECE MEMNUNUZ

Gazete olarak fuarda bir sonraki durağımız Van’ın en gözde ballarından olan Cevher Bal oldu. Fuar değerlendirmesi için görüştüğümüz Cevher Bal Yetkilisi Halil Tandoğan fuardan sonra derece memnun olduklarını ancak fuarın iyi olmamasının sebebinin ise son zamanlarda yaşanan olaylar olduğunu belirtti. Tandoğan, “Bu fuar Turizm ve Seyahat Fuarı olduğu için daha çok dışardaki firmaların, dışardaki yerli yabancı insanları ziyaret edebileceği ve tanıtım yapabileceği bir fuar. Tabi bu son zamanalar da yaşanan sorunlar tam da üzerine geldi. Hem turizm ve seyahat fuarı diyoruz hem de seyahat edemiyoruz. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Genel anlamda fuara baktığımız zaman fuardan memnunuz. Dışardan gelen çok sayıda firma, diğer illerin valilikleri bu fuara katılım sağlamışlar. Tabi ki ufak tefek sıkıntılar olur. Ama bizim bunları görmemiz lazım. Ufak tefek sıkıntıları bahane ederek ben katılmayacağım dememek lazım. Buraya büyük bir yatırım yapılmış ve bu fuar gerçekleştirilmiş. Bu fuara katılmak birazda vatanseverlik gerektirir. Böyle bir yatırımı ve çalışmayı risk alarak katılmamız gerekiyor. Bizde risk seven bir firmayız ve risk alarak buraya katıldık. Bu fuardan son derece memnunuz. Bu fuarın ufak tefek sorunları var dedik. Bunun en büyük sıkıntısı da yaşananlardır. Biz buna savaş mı diyoruz, kavga mı diyoruz yoksa kardeşin bir biriyle kavgamı ediyoruz bilmiyorum ama fuarın bugün bu şekilde olmasının tek sebebi budur. Fuarlar ilin tanıtım merkezleri ve çekim merkezleridir. Fuarların iyi olduğu illere baktığımız zaman bu tür fuar zamanlarda en küçük bir örnek olarak o ilde konaklamak için otellerde yer bulamazsınız.” Dedi.

 

“SEN YANMASAN, BEN YANMASAM, NASIL ÇIKARIZ AYDINLIĞA”

Van’daki turizmcilerin fuara çok ilgi göstermediği ile ilgili sorduğumuz soruyu da yanıtlayan Tandoğan şu ifadeleri kullandı: “Açıkçası sorunun muhatabı değil taraf hiç değilim. Bu yüzden sorunun tam olarak ne olduğunu da bilmiyorum. Ama sen yanmasan ben yanmasam biz nasıl çıkarız aydınlığa. Herkes aslında üzerine düşeni yaparsa ve görevini yerine getirişe her şey çok iyi olur ve rayında gider. Bu yüzden kimin işi ne olursa olsun, mesleği, grubu ne olursa olsun kalitesinden ödün vermemelidir. Bizim vatandaşlık sorumluluklarımız var. Eğer ki ilimiz için bu fuar yapılıyorsa bizim bu fuara gelip katılmamız lazım. Yoksa ben fuara katılmayayım, reklam yapmayayım demekle iş adamı veya esnaf olunmaz. İstediğiniz kadar iyi olun, para kazanın ve işleriniz iyi gitsin, fuara katılmadığınız zaman bu sizin eksikliğinizi gösterir. Fuar firma ile tüketicinin bir araya geldiği zaman tüketicinin istekleri, söylemek istedikleri ve sorunları ile karşı karşıya kalıyor ve buna göre kendine çeki düzen veriyor.”

 

AKBULUT: ÖN YARGILAR KIRILMIŞ OLDU

Fuarın bir diğer katılımcı firmalarından Akbulut Su Arıtma Sistemleri yetkilisi Ferhat Akbulut fuarın heyecan verici olduğunu söyledi. Akbulut ayrıca halkın fuara büyük destek verdiğini ifade etti. Akbulut, “Böyle bir döneme rağmen çok güzel bir fuar geçiriyoruz. Vanlıların fuara büyük bir desteği olduğu, insanlar her gün buraya kadar geliyorlar ve fuarı ziyaret ediyorlar. Turizm fuarına diğer illerden çok sayıda firmalar katıldı. Bizde burada o firmalarla tanıştık ve kaynaştık. Bu sayede de Van’a karşı olan ön yargıda kırılmış oldu. 4’üncü kez burada fuara katılıyoruz ve katılmaya da devam edeceğiz. Çok güzel bir fuar geçiriyoruz ve eğleniyoruz.” Dedi.

 

DOKUZ: KARDEŞLİĞİMİZ FUARDA DA ORTAYA ÇIKTI

Gazete olarak görüştüğümüz ve fuara diğer illerden katılan il valilikleri de açıklamalarda bulundu. İlk olarak görüştüğümüz Çanakkale Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz Türkiye’nin en batı ile en doğusunun kardeşliğinin devam ettiğini söyledi. Dokuz şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin en batı noktası olan şehitler diyarı Çanakkale’den Türkiye’nin en doğu diyarı olan güzel diyara Van’a geldik. Birliğimizi beraberliğimiz kardeşliğimizi iletiyoruz hele son günlerdeki olaylarla birlikte Çanakkale ruhunun ne kadar önem arz ettiğini daha iyi anlamamız gerekiyor. Biz daha çok onur konuğu olarak katıldık. Tema olarak yüz yıl önceki savaşta Osmanlı coğrafyasının hakim olduğu tüm topraklardan Çanakkale’ye koştular ve dünyanın emperyalist idaresi ve iradelerine karşı bir dik duruş ve destan yazdılar. Türküyle Kürdüyle, Çerkez’iyle bu destanı yazdılar. İşte bu birlik ve beraberliğimizi yüzyıl nasıl sergilediysek bu günde bu milletin evlatları olarak bizler aynı durumu Çanakkale ruhunu sergilememiz gerekiyor. Bunu Van’dan haykırmak için adete geldik bu birlik ve beraberliğimizi sesimizi yükseltmek için geldik. Van’da güzel bir misafirperverlikle ağırlanıyoruz şu anda kadar serhat şehri Van’ımız bizi bağrına bastı. Güzel anılarla buradan ayrılacağız. Ben fuarın Van’ımıza ülkemize ve bütün dünyaya birlik beraberlik kardeşlik ve ekonomi açısından verimli olmasını diliyorum. Bu fuarda iyi tepkiler aldığımızı gördüm. Bunu dile getirdiler inşallah ileriki süreçte her yönüyle Çanakkale ruhu bizim birliğimize ve beraberliğimize hizmet edeceğini düşünüyorum.”

 

GÜLDAĞ: VANLILARDA ORDU’YA GELSİN

Fuar değerlendirmesi aldığımız bir diğer il temsilciği ise Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü oldu. Fuar değerlendirmelerinde bulunan Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Sevim Güldağ ilk defa Doğu Anadolu’da bir fuara katıldığını aktardı. Güldağ, “Van’ı zaten daha önce Türkiye’nin Paris’i diye biliyordum. Düşündüğüm kadar da varmış. Çok güzel bir şehir insanları çok sıcakkanlı misafirperver. Fuar önceki günler biraz sönüktü. Ama bugünün hafta sonu olması itibariyle daha hareketli olmasını bekliyoruz. İlimizi tanıtmak için geldik. Biz Vanlıları seviyoruz. İnşallah Vanlılarda Ordu’ya gelir. Bizde onları misafir ederiz.” Dedi.

 

ÇAL: TEMENNİMİZ OLAYLARIN SON BULMASI

Gazetemize fuar değerlendirmelerinde bulunan Batman Kültür ve Turizm Müdürlüğü temsilcisi Nezir Çal fuarın sönük geçtiğini söyledi. Çal şöyle devam etti: “Fuara katılımı fazla yok ama her şeye rağmen fuar güzel geçti. Batı ve Anadolu illerinden gelen katılımcıların olması doğu illeri ile batı illeri arasındaki kaynaşmak açısından çok güzel geçtiğini düşünüyorum temennimiz yaşanan olumsuz olayların bir ana önce sona ermesi ve ileriki yıllarda çok daha güzel fuarların yaşanmasıdır inşallah bundan sonra fuarlar daha iyi olacak. Katılım sayısı artar daha çok ziyaretçi gelir ve memleketteki sorunlarda en kısa sürede biter. Fuarda batmanın kavunu, çileği, üzümü kuru üzüm ceviz içi pekmez yerli ürünlerimizin yanında taş oymacılığı ve el sanatlarımız sergiledik.”

 

ÇETİN: FUARDA KEYİF ALDIK

Şehrivan Gazetesi olarak son olarak görüştüğümüz Muş Kültür Turizm Müdürlüğü ise fuardan dolayı keyif adlıklarını ifade etti. Gazetemize konuşan Muş Kültür Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin, “Bu yıl 5. Defa fuara katılıyoruz çok iyi bir fuar çok iyi organize olmuş keyif aldık, memnun kaldık ve ilimiz tanıttık. İlimize ait tarihi dokuyu ve kültürünü tanıtma fırsatı bulduk. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Genel anlamda güzel geçti. İnsanlarla tanışma fırsatı bulup birbirimize bilgi alış verişinde bulunduk.”


ŞEHRİVAN TURİZM: ÖNDER ALTINAL – MERAL YILDIZ / ÖZEL

Editör: TE Bilisim