ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Dev markaların ardı ardına geldiği, yiyecek sektöründe franschasing (bayiliklere)’e büyük paraların ödendiği bir süreçte tamamen Van merkezli muazzam bir marka Vanlılar ile buluştu. Yiyecek-içecek sektörüne olan talebin iyice zirve yaptığı kentte birbirinden güzel mekanlar açılmaya devam ederken yıllardır bu sektörde bulunan işadamı Azat Işık, Van’a Türkiye standartlarının üstünde bir mekan kazandırdı. Van’ın yiyecek sektöründeki markalarının yeni adresi olan İki Nisan Caddesi’nde açılan ve caddeye de ışık katan bir mekan olan Chakless adlı kafe/restoran kısa sürede Vanlının ilgi odağı olurken, dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini de Van’a getirdi. O markayı Van’a kazandıran ve kısa süre önce açılmasına rağmen şimdiden başka kentlerden teklif alan Chakless’i Van’a kazandıran Işık, başarıya giden hikayesini anlatt.

 

VAN’IN NUSRETİ: AZAT IŞIK!

20 yıldır yiyecek ve içecek sektöründe yer alan işadamı Azat Işık, işadamı Haşim İnan ile birlikte Van’da açtığı yeni mekan ile hem kendi hem de gelecek vadeden bir Van markasını kurdu. Herkes markalara büyük paralar öderken onlar kendi markalarını yarattılar. Işık yılların tecrübesi ile kurduğu ve müthiş bir mimarı ile Van’a kazandırdığı Chakless markası ile Türkiye’ye açılmayı hedefliyor. Şimdiden tekliflerde almaya başlayan Işık temkinli davranırken önceliği Van’da ezber bozan bu mekanda işi hakkıyla yapmaya veriyor. Türkiye’nin şu anda en çok tercih edilen et seçeneklerinden bir tanesi olan steak house’u de mutafında bulunduran Chakless, Van’ın bir nevi Nusr-et’i olurken müşterilerine et anlamında müthiş lezzetler sunuyor. Amacı Türkiye’nin birçok noktasında işletme açmak olan Chakless yetkilisi Azat Işık şimdiden, Antalya, Diyarbakır, İstanbul ve Ankara gibi şehirlerden çok sayıda teklif aldı. Restaurant cafede kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen işletme ortaklarından Işık, Chakless Restaurant Cafe hakkında bilgi verdi, hedefleri hakkında konuştu. İşte Van’ın yeni markası Chakless...

 

KENDİ MARKALARINI KURDULAR

Işık ilk olarak şunları söyledi: “İlk olarak Sanat Sokağı’nda özel bir firmada bu sektörde işe başladım. Daha sonra farklı bir yiyecek, içecek sektörüne girdim ve Van’da bir ilki gerçekleştirdik. Çok düşündük ve artık kenti mekanımızı açmanın zamanı geldi dedik. Haşim İnan olan iş ortağım sürekli müşterim olarak yanıma gelirdi. Bir gün konuştuk ve beraber bir marka kuralım dedik. Bu konuda çok düşündük. Acaba farklı bir markayı mı buraya getirelim diye ama biz o kadar para vereceğimize kendi markamızı yaratalım dedik. Netice itibariyle kendi markamızı kurduk. Çok mutluyuz.”

 

TALEPLER ŞİMDİDEN BAŞLADI

Birçok şehirden Chakless’in açılmasına yönelik teklif aldıklarını söyleyen Işık, “Kendi markamızı kurduktan sonra birçok şehirde markamızın açılmasına yönelik büyük teklifler almaya başladık. Yoğunlukla Antalya olmak üzere Diyarbakır, Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde Chakless’in kuralım diye teklifler geliyor bize. Bizim de bir hedefimiz var. Önümüze bir hedef listesi koyduk. İnşallah bizde bu hedeflerimizi gerçekleştireceğiz. Mekanının tasarımı için profesyonel bir mimarla çalıştık. Serdar Güntaş adlı Türkiye’nin en iyi mimarlarından bir tanesi olan isimle çalıştık. İşini çok severek yapan bir arkadaşımız. Bir insan bebeği ile nasıl ilgileniyorsa Serdar arkadaşımızda işiyle o şekilde ilgileniyor ve çalışıyor. Bizim dışımızda Van’da önemli bir projeye daha imza atmayı hedefliyor. Bir iş adamıyla güzel bir iş ortaya çıkaracak.” Dedi.

 

PROFESYONELLİK VE TECRÜBENİN ADI: CHAKLESS

Profesyonel bir ekiple çalıştıklarını söyleyen Işık şöyle devam etti: “Profesyonel bir mutfak, bir ekiple ve 20 yıllık tecrübeli işin içine katarak Chakless’i yarattık. İnsanlar Chakless’in anlamı ne diye soruyor. Chakless çok düşünülerek, üstünde çok durularak ve bilge insanlardan kurulmuş bir isim. Biz çikolatanın için yer alan özel bir madde diyelim. Bizi tercih eden insanlarda da tatlı insanlar olduğu için bizde çikolatadan yola çıktık. Bunun dışında 52 çalışanımız var. İkinisan Caddesi’ne farklı bir canlılık getirdiğimizi düşünüyorum. Hatta bu konuda esprilerde yapılıyor. İnsanlar benim buradaki dairenin fiyatı 250 bin liraydı, Chakless geldikten sonra 300 bin lira yaptım esprilerde yapılıyor.”

 

VAN’IN NUSR-ET’İ OLACAK

Dünya mutfağının mekanda yer aldığına değinen Işık, ayrıca Türkiye’de şu aralar ön planda olan steak houseyi de mutfaklarında bulundurduklarını söyledi. Işık, “Mutfak olarak dünya mutfağı bizde bulunuyor. Steak’ta iddialı bir mekanız. Etlerimiz çok beğeniliyor. Bu etlerimiz dışardan geliyor. Steak etlerini Van’da bulamıyoruz. Bir ilke daha imza atarak yöresel yemeklerimize yer verdik. Karadeniz, Marmara, Ege ve diğer birçok bölge ve ilden yemekler koyduk menümüze. Belli bir menüye bağlı kalmadık. Yapıyorsak farklı bir şey yapalım dedik ve birçok menüyü buraya getirdik.” Şeklinde konuştu.

 

IŞIK: EKİP OLMAZSA OLMAZ!

Mekan hakkında da bilgiler veren Işık şunları kaydetti: “Mekanımızda 3 ayrı oturma alanı var. İçeriye ilk girdiğiniz zaman camlı bir ağaç mimarisi var. Burası ilk sizi karşılıyor. Kar yağdığı zaman insanları cam içinde yer alanı ağacı çekmek için sıra bekliyor. Şurada ayrı sedir koltuklar var. Yiyeceklerin yanı sıra nargilelerimiz var. Nargileler Dubai’den geliyor. Türkiye’den nargile temin etmiyoruz. Bu konuda da profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Siz ne kadar tecrübeli olursanız olun, arkanızda sağlam bir ekip olmadığı zaman başarılı olamazsınız. Yeme içme işi bir ekip işidir. Dünyanın en iyi müdürünü getirin arkanızdaki ekip sağlam olmayınca başarılı olamazsınız. Arkadaşlarımız tecrübeli olmasına rağmen bir haftalık eğitimden de geçti.”

 

“RUTİNDE KALMADIK, FARKLILIKLAR YAPTIK”

“Yemek içme sektörü çok detaylı bir sektör” diyen Işık, bu konuda birçok destek aldıklarını sözlerine ekledi. Işık, “Biz her ne kadar her şeyi biliyoruz desek de öğreneceğimiz çok şey var. Bu konuda birçok yerden fikir ve destekler alıyoruz. Biz mekan olarak menümüzü çok geniş tuttuk. Yiyecek menüsü gibi içecek menümüzü de çok geniş tuttuk. Steak House bildiğiniz gibi Türkiye’de aldı başını gidiyor. Nusr-et bu konuda önemli şeyler yaptı. Günaydın bu işin piri. Cüneyt Aslan etin kitabını yazan isimdir. Sonradan çıkan stakcilerin hepsi Cüneyt’ten çıkmadır. Bizde steak houseyi getirdik. Kaba bir deyim olmasın ama biz eti yetiştiremiyoruz. Kahvaltı veriyoruz burada. Van Kahvaltısı her yerde var dedik bu yüzden de yine birçok bölge ve illerden değişik ürünleri kahvaltımıza ekledik.” Diye konuştu.

 

IŞIK “HEDEFLERİMİZ VAR” DEDİ

Hedefleri hakkında da konuşan Işık şunları söyledi: “Dediğim gibi hedeflerimiz var. Bu hedeflerimiz arasında markalaşmak var. Onu da belki şimdi değil ama birkaç yıl içinde Türkiye’nin birçok yerinde Chakless’in göreceğiz. Var olan teklifleri değerlendirecek ve Türkiye’nin birçok noktasında ulaşacağız. Bu anlamda da önemli bir yol kat edeceğiz. Chakless İngilizce bir kelime. Çoğu insan Chakless Latince’de Azat’dır diyor. Bende kimseyi kırmadan evet diyorum.”

 

YENİ PROJELERİ DE VAR

Van’a yeni bir proje daha kazandırma hedeflerinin olduğuna değinen Işık, “İkinci bir projemizde inşallah Van’ı simgeleyen bir çalışma yapacağız. Allah’ın izniyle daha farklı bir çalışma yaparak önemli bir çalışma yapacağız. Burada 52 insan ekmek kazanıyor. Bu da 52 hane anlamına geliyor. Bu da önemli bir istihdamdır. Çok sayıda arkadaşımız evli insanlardır. Bugün bir Organize Sanayide bir fabrika açılıyor 20-30 kişi çalışıyor. Ancak burası bir yiyecek ce içecek mekanı olmasına rağmen 50’nin üzerinden insan çalışıyor. Bu da önemli ve farklı bir detaydır. Dünya’da birçok önemli firma ve isim yapmış markalar var. Bunlarda bizim gibi böyle başladı. Benim de böyle bir hedefimiz var. Chakless’i Türkiye’nin her yerinde markalaşmayı hedefliyorum. Teklifler geldiği zamanda çok gururlanıyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

IŞIK: İKİNİSAN NEDEN OLMASIN!

Işık son olarak şöyle konuştu: “Türkiye’nin birçok önemli caddesi ve sokağı var. İçinde kafeleri olan yerler. Van’da neden böyle bir şey olmasın ki. Biz burada mekanı açtığımız zaman insanlar İkinisan’da ne var? Orası çalışmaz diyorlardı. İnsanın bir özgüveni olduğu zaman gidip Erek Dağı’nda mekanı açın. İnsanlar yine oraya gelir. İyi yiyecek ve içeceğin yanı sıra iyi bir hizmetiniz olduğu zamanda bu işte kral sizsiniz. Yeme içme sektörü tamamen hizmete dayalı bir sektördür. Ben personelime sürekli empati yapın diyorum. Bir restoranda gidin orada nasıl bir hizmet olduğunu görün. Sizinle ilgilenilmediği zaman ne hissedersiniz? İşte bunları hissederek sizde burada öyle çalışın. İnsanları anlayın ve ona göre davranın diyorum.”

Editör: TE Bilisim