ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/MERAL YILDIZ-  Geçtiğimiz dönemi yeni bir belediye olma nedeniyle daha çok yapılanma süreci ile geçiren Tuşba Belediyesi, yeni dönemde çalışmalarına hızlı başladı. Daha çok sanayi ağırlıklı yatırımların olması nedeniyle şehir merkezi bile olmayan ve dezavantajlı bir konumda olan Tuşba İlçesi yeni yatırımlarla Van’ın cazibe sahibi önemli ilçelerinden birisi olmaya hazırlanıyor. Bu çalışmanın temellerini de ilçeye değer katacak olan yollar ve yaşam alanları oluşturuyor.

Van’ın 2014’te yeni kurulan iki ilçesinden birisi olan Tuşba’da son yerel seçimden bu yana hizmet anlamında önemli adımlar atıldı. Belediye başkanı Salih Akman, geçen süre içerisinde yeni bir ilçe olması ve sanayi ağırlıklı iş yerlerinin bulunması nedeniyle dezavantajlı konumda olan Tuşba’da yeni yatırım ve hizmetler ile cazibe merkezi yapmak için yoğun çaba sarf etti. “Koltuğa çakılı kalmadık” diyen Salih Akman, seçimden bu yana bakanlıklar ve yetkili kurumlar düzeyinde yaptıkları girişimler sonucunda Tuşba’ya 130 milyonluk kaynak kazandırdıklarını söyledi. Geçtiğimiz yılı hizmet binası olmadan geçiren Tuşba, 2020 yılı içerisinde yeni hizmet binasına kavuşmayı beklerken, geçtiğimiz yıldan kalma birçok yatırım da bu yıl tamamlanacak. Başkan Akman, Tuşba geçtiğimiz yıl başlayıp yarım kalan sahil yolunun tamamlanacağını, Molla Kasım’daki mavi bayraklı plajın ikinci etabının başlayacağını, Tuşba’ya devasa bir Millet Bahçesi kazandırılacağını ve Tuşba sahillerine renk katacak 15 Temmuz Şehitler Parkı’nın da sayısız donatılarla kısa zamanda Tuşba ilçesine kazandırılacağını söyledi.

BAŞKAN AKMAN ŞİMDİYE KADAR YAPILAN HİZMETLERİ BASIN MENSUPLARI İLE PAYLAŞTI

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, kentteki ulusal ve yerel basınla bir araya geldi. Toplantıda, çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Salih Akman, Tuşba Belediyesi olarak projeler üretip hayata geçirdiklerini ifade etti. Bu projeleri hayata geçirirken basın mensuplarından büyük destek aldıklarını ve tanıtımında da aynı desteği beklediklerini vurgulayan Akman, bakanlıklar nezdinde yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdi. Burada yaptığı açıklamada Akman, yerel seçimlerden sonra kısa süre içerisinde projelerin devam ettiğini ve 4 aylık süre içerisinde yapılması planlanan projelerle ilgili ilk adımı atıklarının altını çizdi. Daha sonra ikinci etabı devam eden sahil yolu projesini yerinde inceleyerek, proje hakkında basınla mensuplarıyla sohbet etti.

TOPRAKKALE YAŞAM ALANINA DÖNÜŞÜYOR!

Burada yaptığı açıklamada Akman, basınla bir araya gelmek dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. Akman, projelerine hız kesmeden devam edeceklerinin altını çizerek şunları ifade etti: “Toprak Kale’de (Akköprü) bulunan alan ile ilgili bakanımızdan söz aldık, mesire ve piknik alanı olarak ilçemize kazandıracağız. İlçe sınırlarımız içerisinde yer alan alt yapısı biten ve hala devam eden sahil yolumuz var. 4 kilometrelik alanla ilgili gerekli kaynağı sağladık, çalışmalarımız devam ediyor. İstasyon mahallesinde bulanan bir alanı semt pazarı olarak hayata geçireceğiz, gerekli kaynak belediyemiz ve bakanlık tarafından tahsis edildi. 24 adet semt sahası ilgili çalışma yürütüyoruz. İnşallah onu da kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye belirtti.

MAVİ BAYRAKLI PLAJA İKİNCİ ETAP GELİYOR!

Mavi bayraklı plaja yoğun ilginin olduğunu ifade eden Akman, bu yılkı yoğun talebe karşılık olarak ikinci bir plaj yapmak istediklerini belirtti. Akman, “Mavi bayraklı plajımızın devamı olarak ikinci bir plaj daha yapmayı düşünüyoruz. Ankara ziyaretimiz esnasında vekillerimiz ile birlikte diğer projeler ve plaj konusunu bakan beye ilettik. İnşallah ikinci etap plajımızı da hayata geçireceğiz” dedi.

TUŞBA’YA DEVASA BİR MİLLET BAHÇESİ KAZANDIRILACAK

İskele ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi arasında mülkiyeti Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’ne ait olan arazi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile görüşmeler yaptıklarını dile getiren Akman, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin de kendilerine ‘Millet Bahçesi’ için üniversite alanında yol ve arazi verdiğini ifade etti. Arazi sorununu çözmeleri durumunda ‘Millet Bahçesi’nin yapımına hemen başlayacaklarını kaydeden Akman, “Yaklaşık 4 ay içerisinde hazırladığımız 120-130 milyonluk projelerin büyük bir kısmına destek aldık. İnşallah diğerleri içinde aldığımız destek sözünü bir an önce hayata geçiririz” şeklinde konuştu.

TUŞBA BELEDİYESİ’NİN DE ARTIK BİR BİNASI VAR

Yapımı devam eden hizmet binasına değinen Akman, 25 Temmuz 2020 yılında hayat geçirmeyi düşündüklerini belirterek şunları kaydetti: “Hizmet binamız ile ilgili problemimiz var. 1995 yılından önce ismini tespit edemediğimiz bir belediye başkanı tarafından Beyüzümü Mahallesinde bir alanda kamulaştırma yapılarak yol ve park yapılacağı kararlaştırılmış, fakat orada bulunan vatandaşın ücreti ödenmediğinden dolayı büyükşehir yasası onaylandıktan sonra alan ilçemiz sınırları içerisinde kalmasından dolayı haciz işlemi belediyemize yansıtılmış. Kısa sürede hem bu sıkıntıyı çözüp vatandaşın mağduriyetini gidereceğiz, hem de belediyemize kaynak kazandırıp yeni hizmet binamızı tamamlayacağız. Hizmet binamız ilgili kaynak sıkıntımız var, ama dediğimiz tarihte faaliyete geçireceğiz.

TUŞBA ŞEHİR MERKEZİNE KAVUŞACAK

Diğer ilçelere oranla sanayi ağırlıklı yatırımların yoğun olduğu, vergi konusunda daha az geliri bulunan ve şehir merkezi bulunan Tuşba Beledieysi bu dönem şehir merkezine de kavuşacak. Akman, Tuşba’nın şehir merkezi olacak alanları belirleyip projelendirdiklerini belirterek, Tuşba Hizmet Binası yakınlarında, bulunan Van Ticaret Borsası’nın yanındaki yol başta olmak üzere birçok caddenin ticari saha olduğunu belirtti. “Zeve, Fatih, İstasyon ve İskele caddelerini de ticari saha olarak projelendirdik” diyen Akman, bu alanların kısa sürede şehrin merkezi olacağını kaydetti.

SAHİL YOLU PROJESİNİN İKİNCİ ETAB ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Akman ve beraberinde bulunan basın mensupları ile birlikte, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) destekleri ile İskele Mahallesi’nde bulunan 15 Temmuz Şehitler Parkı’nın devamı olan İskele Sahil Bandı 2. etabına geçti. Akman, çok kısa süre sonra tamamlanacak olan park ile ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Akman, “Sahil yolu projemizin ikinci etabında çalışmalar devam ediyor, ikinci etabımız 65 bin metre kare çim alan, yaklaşık olarak bin ağaç yer almaktadır. 3 bin 900 metre kare kauçuk alan (fitnes ve çocuk oyun alanı), 41 adet sekizgen gazebo, 2 adet büyük gazebo, 73 adet çatılı piknik masası, 116 adet barbekü, 15 adet santranç piknik masası, 30 adet ağaç altı oturma bankı, plaj voleybol ve futbol sahası, ışıklı fıskiyeli havuz, idari bina, 4 ayrı konseptte meydan, amfi ve santranç alanı, Van kedisi meydanı ve İnci kefali meydanı yer almaktadır. Kısa süre içerisinde çalışmalarımızı tamamlayarak hizmete açacağız. İlimize ve ilçemize hayırlı olsun” dedi.

Editör: TE Bilisim