Türkiye'nin üzüm üretim merkezlerinden Elazığ'da üreticiler "öküz gözü" çeşidinde bu yıl sağlanan yüksek rekolte ile adeta çifte bayram sevinci yaşıyor.

 

En iri üzümlerden biri olarak bilinen ve adını iriliğinden değil öküz gözü gibi koyu renkli olmasından alan "öküz gözü" çeşidinin hasadı başlarken, rekolte artışı üreticinin yüzünü güldürdü. Mevsim şartlarının istenilen düzeyde seyretmesiyle rekoltede yüzde 15 civarında artış sağlanan üzüm çeşidinin ihracatı hedefleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan kuraklığın tersine bu yıl yağışın bol olduğunu, bunun da üzüm üretiminde verimi artırdığını söyledi.

 

Gürbüz, üzüm yetiştiricisinin bereketli yağışlardan nasibini aldığına işaret ederek, "Elazığ üzüm yetiştiriciliğinde Türkiye'de söz sahibi illerden biri. Özellikle yöreye ve kente has olan, coğrafi işaret aldığımız öküz gözü çeşidi bunları başında geliyor" diye konuştu.

 

"Geçen yıl 86 bin ton olan rekoltenin bu yıl 95 bin tona yükselmesini bekliyoruz" diyen Gürbüz, üzüm üretiminde Elazığ'ın Türkiye'de yüzde 4,3'lük bir üretimle önemli bir konumda olduğuna işaret etti. Gürbüz, "Öküz gözü üzümü, hem irilik hem lezzet açısından önemli bir üzüm. Kent iklim ve toprak yapısı ile üzüm ve diğer meyveler için çok uygun. İlimizin özellikle öküz gözü çeşidinin yetişmesine çok uygun bir toprak yapısı var. Öküz gözünün yanı sıra diğer üzüm çeşitlerinde de üretim yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

“ÜZÜMDE İHRACAT HEDEFİ”

Gürbüz, bu üzüm çeşidini yurtdışı pazarında da tattırmak istediklerine dikkati çekerek, bu kapsamda bir müteşebbisin bölgede büyük bir soğuk hava deposu kurmak için müdürlüğe başvurduğunu aktardı. Girişimciyi desteklediklerini anlatan Gürbüz, bölgede kurulacak soğuk hava deposu ile üzümlerin uzun süre muhafaza edilerek ihracatının söz konusu olabileceğini belirtti.

 

Üzüm üreticilerinden Devrim Baran ise Keban Barajı yakınlarında 500 dönüm alanda öküzgözü çeşidinde üzüm ürettiklerini ifade etti. Baran, hasadın ekim ayının ilk haftasına kadar devam edeceğine işaret ederek, üzüm üretim alanlarını genişletmek için çalışmaların sürdüğünü anlattı. "Geçen yıl hava şartlarından dolayı ciddi bir mahsul kaybımız oldu. Bu yıl çok şükür üzümde bereketli bir yıl oldu. İnşallah bundan sonraki yıllarda da üzüm üretici için bereketli bir ürün olur" ifadelerini kullanan Baran, bu yıl beklentilerinin yaklaşık 350 ton üretim gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

 

Hasat zamanı istihdam da sağladıklarına dikkati çeken Baran, hasat döneminde 80 civarında kadın işçi çalıştırdıklarını dile getirdi. Baran, en büyük gayelerinin bu üretimi geliştirmek olduğunu sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim