2011 yılında yaşanan depremden Valilik, Ak Parti, BDP üçgeninde yaşanan krizlerle, doğal afetten kurtulmaya çalışan Van’da, gelenek 2014 yılında da değişmedi. Kentte kurumlar, yerel yönetimler ve partiler neredeyse aynı çatı altında bir araya gelmemek için köşe bucak saklanırken, kente dair hiçbir platformda birliktelik sağlanmaması dikkat çekiyor. Kentte büyük sorunlar hakimken STK’ların bile diyalogsuzluğunu ve suskunluğunu sürdürmesi hem endişe hem de tepki yaratıyor! Bu ayrılık Vali’nin tepkisini çekerken, STK’lar nezdindeki diyalogsuzluk da Kent Konseyi’nin gündemine alındı.

Van’da Büyükşehir Belediyesi’nin, siyasilerin, kurum-kuruluşların ve STK’ların farklı programlardaki tavırları kentteki bazı isimleri harekete geçirdi. Son zamanlarda bir çok programda da dikkat çeken, birliktelik eksikliği başta Vali Aydın Nezih Doğan olmak üzere bir çok kişinin tepkisini alırken Vali bir hafta içerisinde ikinci kez Büyükşehir Belediye Başkanlarının kent ile ilgili toplantılarda yer almamasını eleştirdi. Önceki günlerde bu eleştiri yapan Vali Doğan, son olarak dünkü Teknokent toplantısında da yine başkanların programa katılmamasını eleştirdi. Vali Van’ın ekonomik ve diğer gelişmişliklerinin yanında birlikteliğin de Van adına önemli olduğunu belirterek bir kez daha Büyükşehir Belediye Başkanı’na gönderme yaptı.

VALİ DOĞAN’DAN BELEDİYELERE ELEŞTİRİ!

Yapılan stratejik toplantılara katılmayan başta büyükşehir ve diğer belediyeleri eleştiren Doğan, bu tür toplantılara tüm paydaşların katılması gerektiğini vurguladı. Doğu, “Ancak şunu da belirtmek isterim ki bu tür stratejik planlamalara yüksek katılımın olması gerekmektedir. Böyle bir planlama katılıma gittiğimiz zaman gözlerimiz ilk olarak belediyeleri aramaktadır. Benim de bu toplantıda gözüm ilk olarak gerek büyükşehir belediyesi ve gerekse de diğer belediyeleri aradı. Bu toplantılar ve stratejik çalışmalar da belediyelerin ve diğer kurumların yer alması gerekmektedir. Yani tam olarak tüm paydaşların bu tür çalışmalarda yer alması gerekmektedir.” Sözlerine yer verdi.

KENT KONSEYİ DE HAREKETE GEÇTİ!

Öte yandan kent genelindeki STK’ların son zamanlarda Van adına suskun ve diyalogdan öte bir profil çizmesi kent konseyini harekete geçirdi. Van’ın STK’ların görüş ve çalışmalarına en çok ihtiyaç duyduğu dönemde Sivil Toplum Diyalogsuzluğu Çalıştayı hazırlınığı başlatan Kent Konseyi, çalıştay ile suskunluğu da dikkat çekecek. 25 Eylül tarihinde kentin dinamiklerinin ve konuşmacıların katılacağı bir çalıştay ile konuya dikkat çekecek olan Kent Konseyi, konuyla ilgili olarak da program bilgilendirmesi yaparak; “Van kent merkezinde kurumlar arası güçlü bir iş birliğinin ve sağlıklı bir diyaloğun gelişmesi için Kent Konseyi olarak bir çalışma yürütmekteyiz. Van’da kurumlar arası diyalog ve işbriliğinin önündeki engelleri ve nedenlerini tespit etmek istiyoruz. Van Büyükşehir Kent Konseyi olarak Sivil Toplum Kapasite Artırma Merkezi (SİTKAM) adı altında DAKA’ya sunulan proje çerçevesinde STK’lar arası diyalog eksikliği ile ilgili 25.09.2014 tarihinde bir günlük çalıştay düzenlenecektir.” Şeklinde bir açıklamaya yer verdi. Çalıştayda proje koordinatörü Yavuz Kurt’un sunumunun yanı sıra Van Büyükşehir Eş Başkanı Av. Bekir Kaya, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser’in Konuşması olacak. Programda aynı zamanda Sosyolog Ceyhan Timur’un "Diyalog Eksikliği Anket Değerlendirmesi” ve diyalog eksikliği ile ilgili soru ve cevap bölümü yer alacak. Çalıştay sonunda ortak bir sonuç bildirgesi hazırlanacak.

Editör: TE Bilisim