16 Kasım tarihinde görevinden uzaklaştırılan ve 18 Kasım tarihinde tutuklanan DBP’li belediye başkanı Bekir Kaya’nın ardından vekil olarak göreve gelen Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın başkanlığında belediyenin gelir giderleri tespit edildi.

 

Son dönemlerde üst üste kayyum atanan belediyelerden birisi olan Van Büyükşehir Belediyesi ile ilgili gelir-gider çalışmalarının tamamlanmasıyla Büyükşehir’in borç miktarı açıklanırken DBP’li belediyenin borç miktarı adeta şok etkisi yarattı. Van Büyükşehir Belediye yönetiminin bir açıklama ile duyurduğu borç ile ilgili açıklamada kalem kalem giderler kamuoyuna duyuruldu. İstihdam edilen memur, işçi ve diğer personel sayısının da duyrulduğu açıklamada hali hazırdaki borç bakiyesi tam 745 milyon 166 bin TL (eski parayla 745 trilyon) olarak açıklandı. Açıklamada belediyenin bu borçlardan dolayı sıkıntılı bir durumda olduğu belirtilirken; “Görüldüğü gibi Büyükşehir Belediyesinin gerek bütçe kaynaklarının yönetimi ve gerekse personel kaynakları yönetimi açısından fevkalade sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olduğu ortadadır.” Denildi. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklama ile belediyenin toplam borç miktarı, belediyenin harcamaları, mevcut personel durumu ve diğer birçok konuyla ilgili bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. DBP’li belediye başkanı Bekir Kaya ile ilgili adli süreç ve mevcut yönetim ile ilgili bilgilerin de paylaşıldığı açıklamada kalem kalem birçok gider paylaşıldı.

 

KAYA GİTTİ TAŞYAPAN GELDİ!

İlk olarak Van Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum süreciyle ilgili bilgilerin paylaşıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 45 inci maddesine eklenen fıkra ile belediye başkanının terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları nedeniyle, görevden uzaklaştırılmaları halinde büyükşehir ve il belediyelerine İçişleri Bakanlığınca, ilçe ve diğer belediyelere Valilerce Belediye Başkan Vekili görevlendirileceği hükmü yer almıştır. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya,  hakkındaki terör suçları kapsamında devam eden soruşturma ve kovuşturmadan dolayı gözaltına alınmış, 16.11.2016 günü İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırılmış ve 18.11.2016 tarihinde de “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan tutuklanmıştır. Yine İçişleri Bakanlığının 16.11.2016 günlü onayı ile İl Valisi İbrahim Taşyapan Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiş ve 17.11.2016 günü göreve başlamıştır.”

 

ÖDEMELER DURDU, PERSONEL ÖDEMELERİ DEVAM ETTİ…

Açıklamada göreve gelen yönetimin süreç içerisinde ciddi bir tespit çalışması yaptığı da belirtilirken, şu ifadelere yer verildi: “Geçen süre içerisinde belediyenin içinde bulunduğu durum ile ilgili tespit çalışmaları yapılmış ve bazı konuların kamuoyu ile paylaşılmasının hem kamuoyunu bilgilendirme, hem de şeffaf belediyecilik açısından uygun olacağı değerlendirilmiştir. İlk olarak Belediyemiz hizmetlerinin tarafsız, eşit ve kesintisiz olarak vatandaşlarımıza sunulması konusunda hassasiyet gösterilmiş ve tedbirler buna göre alınmıştır. Belediyemizin personel ve mali durumu ile ilgili tespit çalışmaları başlatılmış, ödemeler durdurulmuş ve bankalardaki mevcut durumun tespiti istenilmiştir. Personel ödemeleri ve kanuni süreli ödemeler yapılmaya devam ettirilmiştir.”

 

ESNAFA ÖDEME YAPILDI, VERGİ BORCU YAPILANDIRILDI!

Öte yandan görev devralındıktan sonra belediye eliyle yapılan harcamaların da kamuoyu ile paylaşıldığı açıklamada, bu süreçte yapılan harcamalar da tek tek paylaşıldı. Bu ödemeler kamuoyuna şu şekilde duyruldu: “Mücbir sebep nedeniyle yıllardır ödenmeyen vergilerin yapılandırılması için son günler olması nedeniyle 94 Milyon TL vergi borcu yapılandırılmıştır. Öncelik küçük esnafa olmak üzere belediyeden alacaklı olanlara 34.007.258 TL’lik ödeme yapılmıştır. Belediyemizin genel hizmetlerini yürütmekle birlikte kar yağışı nedeniyle “karla mücadele” programı hazırlanarak hızlı ve etkili şekilde bir mücadele programı uygulanmıştır.

 

BELEDİYEDE KAÇ KİŞİ ÇALIŞIYOR?

Öte yandan geçtiğimiz günlerde 20 bin kişinin iş başvurusu yaptığı açıklanan ve hali hazırda belediyeye personel alınacağı konusunun da gündeme düşmediği bir süreçte belediyenin personel durumu da kamuoyu ile paylaşılmış oldu. Gözlerin personel alınıp alınmayacağına çevrildiği bir süreçte toplam çalışan sayısı şu şekilde açıklandı:

-Memur Sayısı: 536

-İşçi Sayısı: 654

-Sözleşmeli Sayısı:    250

-Hizmet Alımı Yöntemiyle Çalıştırılan İşçi Sayısı: 2.679

-Şirketlerde Çalıştırılan İşçi Sayısı: 358

İstihdam Edilen Toplam Personel Sayısı: 4.477 Kişi olarak belirlenmiştir.

 

BELEDİYENİN BORCU TAM 750 MİLYON TL!

Ardından da toplam borçlar ve muhatapları da paylaşılırken o borçlarla ilgili olarak ise şu bilgilere yer verildi: “Belediyenin (VASKİ ve Belediye Şirketleri dâhil)  en önemli unsurları olan insan kaynakları ve mali durumu üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda aşağıdaki bilgilere ulaşılmıştır.

-Belediyeye İş Yapmış Kişilere Olan Borçlar: 197.493.039 TL.

-Kurumlara Olan Borçlar: 550.466.953 TL.

-Personel Alacaklarından Kaynaklı Borçlar: 1.206.008 TL.

-Toplam Borç Miktarı: 749.166.000 TL (Başka bir ifadeyle borç miktarı 750 trilyondur.)

 

BORÇ DA BÜYÜK SIKINTI DA!

Borç miktarının paylaşıldığı açıklamadan sonra belediyenin ciddi bir sıkıntıya karşı karşı olduğunun altı çizilirken buna rağmen hizmet konusunda bir seferberlik ile çalışacağına değinildi. Açıklamanın son bölümünde ayrıca; “Görüldüğü gibi Büyükşehir Belediyesinin gerek bütçe kaynaklarının yönetimi ve gerekse personel kaynakları yönetimi açısından fevkalade sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olduğu ortadadır. Bütün bu olumsuz tablo ve şartlara rağmen gerek belediye öz kaynaklarından, gerekse genel bütçeden aktarılacak kaynaklarla vatandaşlarımıza en iyi hizmeti üretmek için eldeki bütün imkânları seferber etmek ana ilkemiz olacaktır. Önceliklerimizi ve vatandaşlarımızın beklentilerini belirleyecek; tasarrufa her alanda önem vererek, Vanlı hemşerilerimizin desteği ile insan kaynaklarını ve mali kaynakları iyi koordine ederek, yönetişim anlayışını ön planda tutarak kaliteli, etkin ve süratli hizmet üretmeye devam edeceğiz. Kamuoyunun bilgi ve takdirlerine arz olunur.”

Editör: TE Bilisim