Uzun zamandır hazırlıkları yapılan ‘Bediüzzaman Turu’ ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bir taraftan turizme yönelik çalışmalarla Van’a turist çekilmeye çalışırken bir taraftan da tarihi ve manevi dokusu ile de turizm potansiyeli olan Van’a bu anlamda turist kazandırılmaya devam ediyor. Bu anlamda inanç turizmi anlamında yerli turistlerin ziyaret etmesi anlamında büyük bir ayak olan Bediüzzaman’a Said-i Nursi’nin Van’daki ikamet ve ibadet ettiği yerlerle ilgili çalışmalar da sürüyor. Çalışmalar bittiğinde Üstad Hazretlerinin hayatında büyük yeri olan Van’da bambaşka bir turizm hareketi başlayacak. Gelen konuklar ilk etapta Üstad’ın doğum yeri olan  Bitlis Nurs köyünde ağırlanacak, daha sonra Eski Said dönemi olarak adlandırılan döneme ev sahipliği yapan Van’da ziyaretler gerçekleşecek. Van Valisi Münir Karaloğlu’nun destek verdiği ve yapılan restorasyon çalışmaları ile adeta teşvik ettiği turlar Van’da kültür ve inanç anlamında farklı bir hava katacak.

 

GEZECEK YER ÇOK!

 

Tur programında Bitlis Nurs, Van Horhor Medresesi, Bahçesaray, Erek Dağı ve Adil Çavuş Köyü ile Nurşin Camii gibi mekanlar gelen konuklara gezdirilecek. Aynı zamanda kazı çalışmaları devam eden Eski Van Şehri’nde programa dahil edilecek. Dönemi atmosferi yansıtılacak. Konu ile ilgili şimdiden çalışma başlatan acente yetkilileri ve rehberler bu çalışmalarda sona geldiklerini ifade ederken, ilk grubun Almanya’dan gelen 25 kişilik bir heyet olduğu öğrenildi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Acente sahipleri ve rehberler şunları söyledi;

 

VAN İÇİN BİR SEBEP DAHA!

 

Mehmet Emin Toktaş-Rehber: Sayın valimizin girişimleri ile restorasyon ve rekonstrüksiyonu yapılan Üstad  Bediüzzaman Said-i Nursi Hazretlerine ait mekanlar artık insanların  gezip görmeleri gereken en önemli ziyaret noktalarıdır. Kültür inanç turizmi açısından Van’a farklı bir kimlik kazandıracak, bu tur hareketi ile birlikte geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. 25 Şubat Dünya Rehberler Günü ve sonrasında makamında ziyaret ettiğimiz Sayın Valimizin konu ile ilgili tam destek mesajları ve ilimiz rehberlerine yönelik “Bediüzzaman” konulu hizmet içi eğitimlerin bir an evvel tamamlanması hususundaki görüşleri çıkış noktamız olmuştur. Bu hususta ikili görüşmeler gerçekleştirdiğimiz iki Van acentesi ve ülkemizin önde gelen bir tur operatörü konu ile ilgili ciddi çalışmalar yapıyor. Özellikle barış ve kardeşlik sürecinde yerli turistlerimizin ve Üstad Hazretlerine manevi bağlılığı olan geniş kitlelerin ilgisini bekliyoruz. Üstad Hazretlerinin ikinci vatanım dediği ve uzun yıllar yaşadığı Van’da gerek Erek Dağı gerek Horhor Medresesi gibi önemli mekânlar Van’da rutin turizm programlarının dışında gelen talepler doğrultusunda böyle alternatif bir programın da hazırlanarak arz edilmesini elzem kılmıştır. İlerleyen süreçte bu işin daha önemli ve düzenli gerçekleşeceğini umuyorum. Van güzeli bambaşka bir güzelliği ile Türkiye turizm kamuoyuna sunmayı hedefliyoruz. 


Yunus Emre Aykaç/Şehrivan

Editör: TE Bilisim