ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Türkiye’de 24 Haziran seçimlerinden önce hükümetin en çok konuşulan projelerinden birisi de millet bahçesi olmuştu. Her kentte millet bahçesi, millet kıraathanesi gibi mekanların kazandırılması konusunda harekete geçen AK Parti hükümeti, seçim öncesi bir çok kentte bu uygulamanın da startını vermişti. İstanbul’daki 3’üncü havalimanına taşınma sürecinde Atatürk Havalimanı’nın millet bahçesine dönüştürülmesi fikri ile başlayan süreçte 24 Haziran seçimlerinden önce Van’a gelen dönemin Başbakanı Binali Yıldırım da Van’a müjdeyi vermişti. Van’daki buluşmada Van’a millet bahçesi yapılacağını müjdeleyen açıklamasının devamında Van Valisi Murat Zorluoğlu’da defalarca Van Atatürk Stadyumunun millet bahçesi olacağını ifade etmişti. Ancak yapılan son hazırlıklarda Türkiye’de 14 ilde bulunan stadyumların 3 ay içerisinde millet bahçesine dönüştürüleceği belirtildi. Van’ın 14 il içerisine girmemesi Van’da üzüntü ile karşılanırken, Vanlılar verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Van’da stadyumun yerinin millet bahçesine dönüştürülmesi ile ilgili süreç ise merakla bekleniyor.

 

Hükümet seçim öncesi çalışmalarını başlattığı Millet Bahçesi projesinde startı verdi. İstanbul’da Validebağ, Zeytinburnu Beştelsiz, Ayazma’nın da aralarında olduğu 11 millet bahçesi planlanırken, Ankara için Atatürk Kültür Merkezi ve Gölbaşı belirlendi. Yetkililer millet bahçelerinde restoran, cafe, tesis tarzı binalar ile mangal yapılacak alanlar düşünülmediğini belirtti. 24 Haziran seçimlerinden önce Van’a gelen dönemin Başbakanı Binali Yıldırım Van’a millet bahçesi yapılacağını müjdelemişti. Devamında Van Valisi Murat Zorluoğlu’da defalarca Van Atatürk Stadyumunun millet bahçesi olacağını ifade etmişti. Ancak yapılan son hazırlıklarda Türkiye’de 14 ilde bulunan stadyumların 3 ay içerisinde millet bahçesine dönüştürüleceği belirtildi. Van’ın 14 il içerisine girmemesi Van’da üzüntü ile karşılanırken, Vanlılar verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

 

IRAK: ESKİ STADIN YERİ MİLLET BAHÇESİ OLMALI

 

Vanlı Ticaret Borsası ve Van Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Feridun Irak, Şehrivan’a yaptığı açıklamada, alınan bu kararın Van’a büyük haksızlık olduğuna dikkat çekerk, “Türkiye’nin birçok yerinde yerleri değiştirilecek olan statların eskilerinin millet bahçesine dönüştürülmesi planlanmaktadır. Bu yeşil alanın Türkiye’de kişi balına çok az olduğu göz önüne alındığında son derece önemlidir. Kamuya ait alanların park bahçeye dönüştürülmesini yürekten destekliyoruz. Sıra Van’a gelince depremde hasar alan stadın yerinin değiştirilmesi kararı alınmış bulunmaktadır. Eski stadın yerinin millet bahçesi olması gerekir. Türkiye’nin birçok yerinde böyleyken, Van’ın bunun dışında tutulması haksızlıktır. Kaldı ki Van’da kişi başına düşen yeşil alan 2 metrekarenin altındadır. Dolayısıyla öncelikle Van gibi yeşil alanın çok düşük olduğu yerleşim merkezlerinde millet bahçeleri yapılmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“BUNUN GERÇEKLEŞECEĞİNE İNANIYORUZ”

 

Van Gölü Aktivistleri Derneğinin Şehrivan’a verdiği demeçte, dernek olarak Van’a millet bahçesinin kazandırılmasını desteklediklerini belirterek, “Van’da yeşil alan az olduğundan dolayı buna ihtiyacımız var. Van’da kişi başına düşen yeşil alan oldukça azdır. Standartlarda 10 metrekare olması gerekirken Van’da bu 2 metrekarenin altıdadır. İnsanlarımızın nefes alması, daha rahat ortamlarda vakit geçirebilmeleri için bu tür alanların yeşil alana dönüştürülmesi oldukça önem arz ediyor. Daha önce sayın başkanımızın vermiş olduğu söz ve sayın valimizin de sosyal medyada paylaşmış olduğu eski Van stadının yeri millet bahçesi olacak sözlerini biz memnuniyetle karşılamıştık. Ve bunun gerçekleşeceğine inanıyoruz.

 

“LİSTEYE VAN’INDA EKLENMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

 

Van Gölü Aktivistleri demeçlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Hatta sosyal medyadan da şöyle bir talebimiz olmuştu. Talebimizde yapılacak millet bahçesinin içerisinde Van’ın kültürel ve doğal özelliklerini barındıran Van Kalesi, Van Gölü, Van Gölü Balığı, Hoşap Kalesi, Akdamar Kilisesi gibi Van simgelerinin sergilenmesini de talep etmiştik. Bu şekilde hem Van’ın yeşil alanına katkı sunacak hem de Van’ın tanıtımına bölgede katkı sunacak. 14 il arasına Van’ında eklenmesini talep ediyoruz. Çünkü Van’ın yeşil alana ihtiyacı var.”

 

 

14 STADYUM ALANI DÖNÜŞECEK

 

Öncelikle 14 stadyum 3 ay içinde millet bahçesine dönüştürülmek üzere projelendirilecek. Stadyumdan millet bahçesine dönüştürülmesi öngörülen yerler şöyle: “Adana 5 Ocak Stadyumu, Batman 16 Mayıs Stadı, Diyarbakır Atatürk Stadı, Eskişehir Atatürk Stadı, Gaziantep Kamil Ocak Stadı, Giresun Atatürk Stadı, Hatay Antakya Atatürk Stadı, Malatya İnönü Stadı, Mersin Tevvik Sırrı Gür Stadı, Sakarya Atatürk Stadı, Samsun 19 Mayıs Stadı, Sivas 4 Eylül Stadı, Trabzon Akçaabat Fatih Stadı ve Trabzon Avni Aker Stadı.”

 

Millet bahçesine dönüştürülmek üzere projesine başlanması planlanan yerler ise şöyle: İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul Pendik, İstanbul Esenler, Ankara Atatürk Kültür Merkezi, Ankara Gölbaşı, Elazığ ve Konya.

 

İNŞASINA BAŞLANACAKLAR

 

Projesi tamamlanıp inşasına başlanması planlanan yerler ise şöyle: “İstanbul Kayaşehir 2, 3 ve 4’üncü etaplar, İstanbul Validebağ, Küçükçekmece, Zeytinburnu Beştelsiz, Ayazma ile Diyarbakır Dicle Vadisi.” İstanbul’a toplam 11 tane millet bahçesi planlanırken, Ankara ve Diyarbakır’a da 2’şer tane bahçe öngörüldü. Taslak, çalışmada toplam 28 bahçe için 3 milyar lira harcama yapılması planlansa da nihai rakamın projelerin kesinlik kazanmasıyla ortaya çıkması bekleniyor.

 

TOKİ ÇALIŞTI

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde millet bahçeleri müjdesi vermesinin ardından TOKİ çalışmalara başlamıştı. Erdoğan’ın açıklamaları doğrultusunda TOKİ, İstanbul Bakırköy Baruthane ile Pendik’i belirlemişti. Sakarya Atatürk Stadı’nın yerini daha önce satan TOKİ, Cumhurbaşkanı’nın açıklaması sonrası sattığı işadamından burayı geri almıştı. TOKİ’nin planlamaları içinde Elazığ Emniyet Müdürlüğü’nün terör saldırısı sonrası yıkılan yeri de millet bahçesi olarak yer alıyordu. Ancak yeni planlamada İstanbul’da Bakırköy ile Elazığ’ın olmadığı görüldü.

 

MANGAL VE BİNA OLMAYACAK

 

Yetkililer, millet bahçelerinde restoran, cafe, tesis tarzı binalar ile mangal yapılacak alanlar düşünülmediğini belirttiler. Çok sayıda bitki türünün yer alacağı bu bahçelerde yürüyüş, koşu yolları ile insanların şehrin gürültüsünden kurtulabileceği park şeklinde dizayn edilmesinin planlandığını anlatan yetkililer ancak insanların ihtiyaçları nedeniyle tuvaletler ile büfe tarzı küçük ticari alanların bulunabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim