Van Emlakçılar Derneği Başkanlığını yapan işadamı Orhan Özdek, imar belirsizliğinin Van’da ciddi bir ekonomik sarsıntı yaşattığını belirterek, “Van iki partinin ideolojisi arasında büyük kayıplar yaşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sözünde durmadı, Van Belediyesi yetersiz kaldı vekiller de sahip çıkmadı. Bu yüzden de Van ekonomisi şu anda hasta adam.” Dedi.

Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, Van Belediyesi ile Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın birlikte yaptığı imar planının henüz netliğe kavuşmaması ve Van’ın bu nedenle ciddi bir krizde olması nedeniyle yaptığı açıklamada adeta ateş püskürdü. Van’ın hem siyasiler, hem kurum amirleri hem de STK’lar nezdinde sahipsiz bırakıldığını belirten Özdek, ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sözünü tuttuğunu ne de belediyenin imarın altından çıkabildiğini söyleyerek Van ekonomisinin çöküşe sürüklendiğini belirtti. Gazeteniz Şehrivan’a çarpıcı açıklamalarda bulunan Özdek, milletvekillerine de tepki göstererek, “Onlar Van vekilleri değil Ankara vekilleridir. Van’a bir şey kazandırmadılar.” dedi.

“2013 KAYIP YIL…”

Van esnafının özellikle KOSGEB, SGK, vergi ertelemeleri gibi ödemelerin de başlamasıyla birlikte ciddi bir kriz yaşadığını buna bir de imar belirsizliğinin de eklenmesiyle birlikte bir çöküşe geçtiğini söyleyen Orhan Özdek, şu ifadelere yer verdi; “Emlak ve inşaat esnafı olarak bizler 2013 içerisinde çok büyük kayıplar yaşadık. Bu kayıpların yaşanmasının sebebi de Van imarların şekillenmemesi ve imarın hayat bulmamasıdır. Dolayısıyla Van’da şu an yaşanan bu olumsuzluklar Van ekonomisine yansımıştır. Çünkü Van’da şu an emlak ile inşaatın dışında diğer sektörlerde zaten bir durgunluk yaşanmaktadır. Lokomotif olarak adlandırdığımız bu emlak ve inşaat konusu durduğu zaman diğer esnafları da olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla Van’da imarın yetersizliğinden, hala şekillenmemesinden dolayı ve hala çıkmamasından dolayı Van’da gerçekten ciddi sıkıntılar yaşandı. Esnaflarımız iş yapamaz hale geldiler ve kepenkleri kapattılar.”

“BAKAN BAYRAKTAR SÖZÜNÜ TUTMADI”

Van’ın imar sorunundan kaynaklı ekonomik sorunun muhataplarından birinin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar olduğunu belirterek; “Van’ın şu an gelmesi gereken nokta bu değildi. Belediye bu konuda çok ciddi bir sorumluluk içerisindeyken sorumluluğunu tam ifa edip yerine getiremedi maalesef. Şehircilik Bakanlığı tarafından Van’ımız tekrar bir fiyasko yaşamıştır. Nitekim süreci biliyorsunuz. Erdoğan Bayraktar buraya geldi, bize söz verdi, dedi ki “Size söz veriyorum üç buçuk ay içerisinde Van’ın imar durumunu düzeltip tekrar size kazandıracağım. Buna mukabil sekiz ay geçmesine rağmen Van imarı hala da şekillenmemiş, hala çıkmamış, Van’da imar şu anda kan kaybediyor. Dolayısıyla Van’da şu an ekonomik olarak ticaret durma noktasında ve esnaflarımız kirasını ödeyemeyecek duruma gelmiş.” dedi.

“VAN SAHİPSİZ BİR KENT”

Özdek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Baktığımız da Van’ın şuan büyük şehir olmasından dolayı fiziki olarak çeşitli değişim ve gelişim olması lazımdı. Fakat Van alt yapı ve üst yapı yetersizliğinden dolayı şu an da tam bir kent hayatını yakalayamamış durumdadır. Van’daki bu olumsuzluklar Van’ın ekonomisini, istihdam alanını maalesef çok büyük bir şekilde etkilemiştir. Van’da şu an da işsizlik daha üst bir seviyeye gelmiştir. Baktığımız zaman Van’da ki bu olumsuzluklar inşaatın ve emlağın durmasından dolayı diğer sektörlerde bulunan vatandaşlarımız ve esnaflarımızda bu konu da kayıplar içerisine girmişlerdir. Şimdi Van’da bulunan nakit para sirkülasyonu sermaye güveni sever maalesef Van’daki bütün paralar dışarıya aktı. Van bu konuda çok ciddi kayıplara uğradı.”

“VAN SAHİPSİZ KENT…”

“Belediye kurumsal olarak üstüne düşeni yapmak zorundadır. Yapması gereken ivedi olarak bir an önce Van’ın imarını açıklamak ve şekillendirmektir. Köy-kent bir hayattan, varoş bir yaşamdan kurtulması lazım. Van bu saatten sonra büyük şehir belediyesi olmuşken bu fırsatı yakalayıp bizim zihinlerde oluşan tablolarımızı yıkıp Van’ı hak ettiği yere taşımamız gerekmektedir. Ama her zaman söylüyoruz şimdi de söylüyoruz Van sahipsiz bir yerdir.”

 “VAN İKİ PARTİ’NİN İDEOLOJİSİ ARASINDA KAYIPLAR YAŞIYOR…”

Van’ın önde gelenlerinin kesinlikle Van’ı önemsemediğini belirten Özdek, bundan sonraki süreçte Van’ın ekonomisinin bir nebze de rahatlaması için belediyenin sorumluluk almasının şart olduğunu da vurgulayarak şu ifadelere yer verdi; “Van iki partinin ideolojisi arasında maalesef çok büyük kayıplar yaşıyor. Van’ın milletvekilleri Van için bir proje üretmemektedir, yardımcı olmamakta ve Van’ın sorunlarına parmak basmamaktadır. Van’ın milletvekilleri Ankara milletvekilleridir değildirler. Bizim yöneticilerimiz Van’ı kesinlikle önemsememektedirler. Van’daki bu gidişat ve ekonomik sorunlar biz Van’daki depremden şuana kadar yaşanan bu olumsuzluklara hiçbir zaman bir proje üretemedik. Van’ın sorunlarıyla ilgilenmemiş ve Van’ın sorunları nelerdir Van değişmekte olan büyükşehir il olması münasebetiyle Van’da çok büyük şeyler yapılabilirdi maalesef  Van’ın ekonomisi hep sekteye uğratıldı ve milletvekilleri Van’a sahip çıkmadı. Dolayısıyla şimdi Van imarı siyasete kurban gidiyor. Bunun nedeni ise belediye ve şehircinin arasında çıkan konsensüsü tamamen gerçekleşmemesi kendi aralarında netleşmemeleri insanlarımızı çok ciddi sıkıntılara sevk etmiştir ve insanlarımıza dar boğaz etmiştir. Bir kez daha vurgulamak istiyorum: Van Belediyesi ne olursa olsun kendi görevini ifa etmek zorundadır. Bizler bir an önce Van’ın sorunlarına inmeli ve Van’daki yaşam mimarisinin değişmesi gerektiği inancındayız. Bizler şunu istiyoruz. Van şuan metropol, bir Kayseri veya Konya bir Batman olabilirdi. Ama tüm bunlara rağmen gelişmenin aksine gün geçtikçe gerileyen bir kent oluyoruz.”

“BELEDİYE YETERSİZ”

Van Belediyesi’ni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile aynı tavrı sergilediği ve imarı kendi bünyesine almasına rağmen aynı rahatlıkla davrandığını belirtmekle suçlayan Orhan Özdek, konuyla ilgili olarak ise; “Şimdi belediye şehircilik bakanlığı bünyesinde Van’a dört etap imar gönderildi. Bu gönderilen dört etap imar içerisin de dört sefer imar Van’a gelmiş oldu. Bu gelen imarlar içerisin de en son hali kabul oldu. Belediye bunu alıp itirazları göz önüne alarak kendi bünyesine aldı. Şehircilik Bakanlığın dan çıkardı olayı. “Gelin görün ki belediye bu imarı sahiplendikten sonra bunu halka ifşa etmedi. Vatandaşa ‘ben bu imarı aldı bu imar benim bünyem de benim himayemde ve ben bu konuda vatandaşın sorunlarını gidermek için elimde geleni yapacağım’ diye bir eğilim içerisine girmedi. Bunun nedeni ise belediye yetersizliğidir. Şimdi Van’daki belediye deki teknik kadroları meydana geldi. Şimdi belediyenin şunu yapması gerekiyor. Bir an önce bu en son gelen imarı vatandaşa ifşa etmeleri gerekiyor. Son halini vatandaşa anlatıp bilgilendirmesi gerekiyor. Gerek esnaf olsun gerek vatandaş olsun imarla ilgili bu sıkıntının netlik kazanmaması şu anda yüzlerce, binlerce insan mağdur, perişan, işsiz ve aşsız durumdadır. Bunun nedeni de görevlilerin görevlerini yapmamasıdır ve Şehircilik Bakanlığının ilimizi önemsememesidir. Bakıyoruz aynı tavrı Van Belediyesi de yapıyor. Belediye Şehircilik Bakanlığının gösterdiği tavrı aynı şekilde göstermiştir. İmarın belediyenin eline geçmesine rağmen halen vatandaşa sunmamış. İşte bizi üzende budur.”

“VAN HASTA ADAM”

“Belediyenin yapmış olduğu şey bir hasarı tespit etmeden onu iyileştiremezsiniz şimdi belediye hastane hastasını tespit etmeden onun çabası içerisine giriyor Van’ın ekonomisi şu an da hasta adamdır.” Diyen Özdek Van esnafının ve halkının kesinlikle önünü göremediğini de sözlerine ekledi. Van’ın bir an önce bu belirsizlikten kurtarılması gerektiğini kaydeden Özdek, “Sermaye güveni ve rahatı sever. Dolayısıyla bizler bu güven ortamını rahat ortamı bizler ekonomik yatırımcı olarak bahsettiğimiz zaman bunları geri kalması söz konusu olmayacaktır. Ama burada yatırımcı ilde bir yönetici ne bir idareci ne de sözünü tutan bir siyasetçi göremiyor maalesef dolayısıyla yatırımcı neden Van’ı tercih etsin Van ‘bu sorunlar varken neden Van’a bir yatırım yapılsın Van’da ki bu sorunlar açık ve bariz şekilde okunmuş durumdadır. Ve Van ekonomik olarak sıçrama yapılması gereken bir ilken şuan da gerilen bir ildir. Bunun nedeni sahipsizlikten kaynaklanıyor ve imarın iki partiden milletvekilleri varken neden bir gün bu imarların netleşmediğini masaya yatırmıyorlar neden bir gün netleştirmiyorlar. Bu partinin iki milletvekilleri Van’da ne yapmaktadır  Van’ın milletvekilleri Van ‘da seçilmelerine rağmen Van’ın hiçbir sorunlarına eğilmemiş Van’ın sorunlarını tartışmamış ve görüşmemişlerdir. Bunlar tamamen siyasi idolijilerin peşinde koşan iki milletvekilleridirler. Van bu sahipsizliği bu kadar çaresizliği ve bozuk gidişatı hak etmiyor esnaflar bugün kan ağlıyorsa milletvekilimiz siyasetçimiz bir siyaset önderimiz Valimiz burada rahat etmemelidir çalışmalıdır Van’ın sorunlarını gidermelidir ama maalesef bunu bariz şekilde yaşayan vatandaşlarımız varken Van’ın idaricileri siyasetçileri yöneticileri buna suskun ve sessiz kalmaktadırlar.” Dedi.


Ömer Aytaç AYKAÇ/Orhan AŞAN - ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim