Önder ALTINAL - Şehrivan


 

Van birkaç yıl önce yaşanan depremde kendisine uzanan elleri de kendilerine yapılan yardımları da unutmadı. Enkazların kaldırılmasından barınmaya kadar her türlü ihtiyacı için tüm Türkiye’nin seferber olduğu Van, şimdi Soma özelinde Türkiye’ye vefa borcunu ödemeye hazırlanıyor.

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan facia nedeni ile Van Valiliği öncülüğünde kamu kurum ve kuruluşları, kaymakamlıklar, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve OSB harekete geçerek yardım seferberliği başlattı. Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda kampanyayı kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine duyuran Van Valisi Aydın Nezih Doğan, ülkeyi yasa boğan facianın yaralarının sarılabilmesi adına yapılacak olan yardım kampanyasında neler yapılabileceği konusu masaya yatırdıklarını söyledi.

DOĞAN: SOMALILARIN ACISINI YÜREĞİMİZDE HİSSEDİYORUZ

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Soma’nın acısını paylaştıklarını belirterek, “Bilindiği gibi 13 Mayıs tarihinde Soma ilçemizde elim bir maden kazası yaşanmış, bugün itibariyle 284 vatandaşımız şehit olmuştur. Ülkenin her tarafında bu konuda ciddi anlamda bir üzüntü meydana geldi. Bildiğiniz gibi 3 günlük milli yas ilan edildi ve bayraklar yarıya indirildi. Ülkenin dört bir yanından Soma ile ilgili yardımlaşma haberleri gelmeye devam ediyor. Van bu anlamda bu hissiyatı geçmişte yaşamış sıkıntıların ne olduğunu işselleşmiş bir ildir. 2 deprem yaşadık bu depremlerin akabinde de 76 milyon Van’da toplandı ve yürekleri Van’da attı. Van'ımızın yaşadığı 23 Ekim ve 9 Kasım 21011 depremlerinde 76 milyonunu birlik olmasının yararını yaşamış, afetin etkilerini bu nedenle kısa sürede atlatmayı başarmış bir ilin vatandaşları olarak en çok biz Soma'nın ve Soma'lıların sıkıntılarını hissedebiliyoruz.” dedi.

VAN SOMA’NIN NE HİSSETTİĞİNİ İYİ BİLİYOR

Yürekleri Soma halkıyla bir bütün olarak paylaştıklarını söyleyen Vali Doğan, “Bugün Van’ın başkalarının yanında yer alması için ihtiyaç duyulan bir gündür. Van geçmişte yaşadığı sıkıntıları çok iyi bilmektedir ve bugün Soma’nın neyi hissettiğini de en iyi hissedenlerdendir. Dolayısıyla Van Somaya bir yardım kampanyası düzenleme konusunda en fazla hissiyat taşıyan bir il olduğunu düşündük. Hissiyatımızı hiç olmazsa maddi düzeyde yansıtabilmek amacıyla "Soma'ya Yardım" adı altında bir kampanya yürütmeye karar verilmiştir. Kampanya, Valiliğimiz öncülüğünde; Müftülüğümüz ve Ticaret Sanayi Odamızın iştirakiyle oluşturan bir yardım komitesi aracılığıyla yürütülecektir. Ziraat Bankası Beşyol Şubesinde açılan hesap numarası aşağıya çıkarılmıştır. Bütün kamu çalışanları ile kişi ve kuruluşların bu kampanyaya olabildiğince güçlü destek vermesini beklemekteyiz. Kampanya 30 Mayıs Cuma günü tamamlanacak olup, toplanan miktar 1 Haziran tarihinde "Van Kahvaltısı" için yapılacak etkinlikte kamuoyu ile paylaşılacaktır” ifadelerini kullandı.

ARVAS: YARDIM ETMEMİZ GEREKİYOR

Vali Aydın Nezih Doğan’ın ardından konuşan İl Müftüsü Nimetullah Arvas “Bu tür afetleri yaşayan bir depremzede olarak, bugünleri yaşadık, ülkemizin 76 milyon insanı tek vücut oldu kenetlendi. Van’ımıza el uzattılar, yardımlarda bulunup şefkat eli uzattılar. Tabi bugün Soma’da meydana gelen faciaya bizim de aynı şekilde, bir vefa borcu olarak, bir insani ve İslami borç olarak yardımlaşma ve dayanışma içerisinde bizimde yardım etmemiz gerekiyor. İl müftülüğü olarak il genelinde hatim kampanyası başlattık. Ayrıca vatandaşlarımızın katkıları ile Kur-anı kerimi hat etmek suretiyle bu sayıyı bize bildirecekler, Miraç Kandilinde bütün şehitlerimize ruhlarını şad etmek üzere okuduğumuz hatimlerin duasını yapacağız” şeklinde konuştu.

TAKVA: VEFA BORCUMUZ VAR

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise, bu acıyı görmüş bir il olarak Soma’nın yanında yer almakta vefa borcu olduklarını belirterek, “Birkaç gündür üzerinde yoğunlaştığımız bir meseleydi. Ama bu meselenin Van Valiliği öncülüğünde bugün vücut bulması ve somut hale gelmesi Van’ın bir vefa borcu olduğunu biliyoruz. Özellikle yaşadığımız deprem felaketi sonrası bir slogana dönüştürdüğümüz bir sözcüğün, bir cümlenin karşılığı olarak nüfusumuzun 1 milyon değil, 76 milyon olduğunu gördük ve hissettik. Buna karşılık vermek elbette Vanlının vefa borcudur. Bizde Van iş dünyası olarak bütün bileşenlerimizle bu kampanyadan en etkin şekilde sonuç almak, oradaki ihtiyaç sahibi halkın, yurttaşların özellikle hayatını kaybeden insanların ailelerine katkı sağlamak amacıyla elimizden gelen hür türlü çabayı göstereceğiz. Bu çerçevede Van Ekonomi Konseyini hemen toplayacağız. Bu kampanyasının desteklenmesinde 15 ekonomi bileşenini aktif çalışmaya çalışacağız.” İfadelerini kullandı.

YARDIM YAPILACAK HESAP NUMARALARI

Toplantı daha sonra gazetecilerin ve katılımcıların karşılıklı önerile ile devam ederken ayrıca, yardımın yapılacak olan hesap numaraları da basın ile paylaşıldı.
Yardım yapmak İsteyen Kişiler T.C. ZİRAAT BANKASI 2162-BEŞYOL/VAN ŞUBESİ
HESAP NUMARASI: 35952025-5008 Beşyol- Van Şubesi
IBAN:TR80 0001 0021 6235 9520 2550 08
HESAP SAHİBİ: Van Valiliği İl Yazı İşleri Müdürlüğü
HESAP ADI: Van Valiliği Soma Yardım Hesabı
HESAP TÜRÜ/PARA BİRİMİ: Vadesiz Hesap/TAY-Türk Lirası

Editör: TE Bilisim