ŞEHRİVAN HABER: ÖMER FARUK TOKTAŞ/HAKİM İNALÖZ- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın projesinin yürütücüsü olduğu ‘Tekstilde Nitelik İş Birliği ile Gelişiyor Projesi’ destek almaya hak kazandı. Projenin destek almaya hal kazanmasının ardından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) arasında Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, başkanlığında imza töreni düzenlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından toplumun dezavantajlı kesimlerinin sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlamak, üretkenlik ve yetenek gelişimini desteklemek amacıyla yürütülen 2019 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Van TSO tarafından yürütülen ve DAKA tarafından desteklenen ‘Tekstilde Nitelik İşbirliği ile Gelişiyor’ projesinin imza töreni, Valilik Ali Paşa Toplantı Salonunda gerçekleşti. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in başkanlığında yapılan imza törenine, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ile Van TSO ve DAKA yönetim kurulu üyeleri katıldı.

“PROJENİN İLİMİZ İÇİN HAYIRLI UĞURLU OLMASINI DİLİYORUM”

İmza töreninde bir açıklamada bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, projenin kentin ekonomisine büyük bir katkı sunacağını ifade ederek, şunları kaydetti: “‘Tekstilde Nitelik İşbirliği ile Gelişiyor Projesi’ Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) arasında bugün sözleşmesi imzalanan projeyle istihdama, istihdamın gelişimine ciddi bir katkı sunulacak. Proje bedeli yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin TL, hibe desteği 1 milyon 80 bin TL civarındadır. Bu projenin hazırlamasında emeği geçen odamızın başkan ve yönetimi ve DAKA genel sekterimiz ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Projenin ilimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese tekrardan teşekkür ediyorum” dedi.

TAKVA: KABUL EDİLEN PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’da sosyal destek programına sunmak üzere 3 proje hazırladıklarını ifade ederek şunları söyledi; “Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın uzun zamandır atıl olan makinalarını katma değeri yüksek üretime katmaya yönelik bir fikriydi. Bakanlığımız bu konuda yerel aktörler başta sayın valimiz olmak üzere kalkınma ajansımız bizim projemizin de değerlendirmeye alınması yönünde bir irade ortaya koydular. Bu çerçevede de projemiz kabul edildi. Yaklaşık olarak 1 yıldır atıl durumda olan tekstil makinelerimizi tekstil ara elemanı yetiştirmek konusunda sürekli eğitim merkezi olacak şekilde tasarladığımız bir proje, daha önce Avrupa Birliği desteği ile Çaldıran Derneği ve Van Terziler Konfeksiyoncular Odasıyla bir proje yürütmüştük. O projenin çıktısı halinde olan makineler bizim elimizde duruyordu, onları artık sürekli bir alanda İŞGEM’de iş birliği neticesinde hayat geçireceğiz” diye belirtti.

“VAN’IN İŞ GÜCÜNE NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRMESİNE SUNACAĞI KATKIYLA İLGİLENİYORUZ”

Takva, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Sürekli olarak tekstilde çalışacak özellikle dezavantajlı durumda olan kadınların, işsiz kadınların eğitilmesine yönelik bir faaliyettir. Bu makineler daha önce 100’e yakın kadının eğitilmesinde değerlendirildi. 100 civarındaki kadının şu anda 70 tanesi takiplerimiz sonucu şu anda tekstil de evlerine ekmek, iş, aş imkanına sahip oldular. Bu proje ile birlikte kalkınma ajansının desteği ile bu makineleri tamamı sıfır makineler ve çok yüksek miktarlarda kaynakla elde edilmiş makinalar, şimdi bu makinalarımızı İŞGEM ile iş birliği yaparak kalkınma ajansımızın desteği ile tekstil eğitim merkezi tarzında bir yapı oluşturacağız. Tabi burada Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi uzmanlarından işin sürdürülebilir açısından yararlanacağız. Daha önce yürüttüğümüz projeden elde ettiğimiz makinaların bundan sonra Van’ın iş gücüne nitelikli eleman yetiştirmesine sunacağı katkıyla ilgileniyoruz. Bundan dolayı çok mutluyuz. Bu anlamda bu projeye yakın ilgisinden dolayı Valimize, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray’a ve projede yer alan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum”

GÜRAY: VAN EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri İbrahim Güray, Van’ın son yıllarda tekstilde bir marka haline geldiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Van son yıllarda tekstilde bir marka haline geldi, tekstilde ciddi bir kümelenme potansiyeli yakaladık. Her gün üzerine biraz daha koyarak devam ettiriyoruz. İlk olarak cazibe merkezler destek programı kapsamında tekstil kent birinci etabı gerçekleştirdik. Daha sonra şu an ikinci etabın alt yapı çalışmaları devam ediyor. Birinci etapta doluluk oranı yüzde yüze ulaştı. Onun dışında bir o kadar firma dışarda istihdam sunuyor. İlimizde toplamda 3 bin 500’ün üzerinde kayıtlı tekstil elemanı çalışıyor. Tabi burada sektör büyüdükçe, sektörün ve firmaların ihtiyaçları da ortaya çıkıyor. Şu an firmalarımızın en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi nitelikli elaman, bu anlamda malum bölgemizin genç nüfusu ve potansiyeli var. Van Ticaret ve Sanayi Odamız, daha önce başkanımızın bahsettiği proje kapsamında alınan makinelerin kullanmak suretiyle ve gerekli makinelerin takviyesiyle İŞGEM’de tekstil ile ilgili sürekli eğitim merkezi kurulacak. Biz buradan hem tekstil kent hem de tekstil kent dışında faaliyet gösteren firmalara sürekli nitelikli eleman yetiştirmeyi planlıyoruz. Sürdürülebilir açısından önemli bir proje, temennimiz tekstil sektörü Van’da emin adımlarla büyümeye devam ediyor. Bundan sonraki desteklerimizle bu işin sürdürülebilir olmasına katkı sağmayı düşünüyoruz” dedi.

PROJE’NİN DETAYLARI

Öte yandan o projenin detayları ile ilgili paylaşılan bilgiler ise şu şekilde: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından toplumun dezavantajlı kesimlerinin sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlamak, üretkenlik ve yetenek gelişimini desteklemek amacıyla yürütülen 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) başvuru sonuçları Bakanlık tarafından 30 Aralık 2019 tarihinde ilan edilmiştir. Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerinden oluşan TRB2 Bölgesinden Ajansımız koordinasyonunda hazırlanan ve Bakanlık tarafından desteklenmeye hak kazanan 6 projenin toplam bütçesi 8.288.521,40 TL olup toplam hibe tutan ise 6.630.000 TL'dir.”

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ OLUŞACAK

“Destek almaya hak kazanan projelerden biri olan Tekstilde Nitelik İş Birliği ile Gelişiyor

Projesinin yürütücüsü Van Ticaret ve Sanayi Odası'dır. Projenin toplam bütçesi 1.200.000,00 TL, destek miktarı ise 1.080.000,00 TL'dir. Proje kapsamında gerçekleştirilecek mesleki eğitimler sayesinde nitelikli iş gücü oluşacak, bu sayede dezavantajlı kesimin gelir düzeyi artacaktır, Ayrıca hızlı gelişen emek yoğun sektörün nitelikli eleman ihtiyaçları mesleki bilgi ve beceri dezavantajlı kişiler tarafından karşılanacak, genç nüfusu oluşturan hedef grubun İstihdama katılımı kolaylaştırılacaktır. İş birliği modeli sayesinde sürdürülebilir programlar düzenlenecek ve bölgede gelişme gösteren sektördeki ihtiyaç karşılanarak beşeri sermayenin geliştirilmesine katkı sunulacaktır, Özellikle son yıllarda Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının yatırımları ile hızlı İvme kazanan tekstil sektöründe aynı hızda nitelikli eleman ihtiyacı oluşmaktadır. Oluşan bu ihtiyacın İş birliği ile geliştirilmesi bakımından DAKA'nın yatırımlarına destek olacak, sektörün nitelikli eleman ihtiyacı sürekli karşılanmaya çalışılacaktır.”

Editör: TE Bilisim