ŞEHRİVAN EĞİTİM: MERAL YILDIZ - Van’a geldiği günden bu yana birçok alanda önemli çalışmaların öncülüğünü yapan Van Valisi Murat Zorluoğlu eğitim ile özel olarak ilgilenmeye devam ediyor. Sık sık Van’ın eğitimdeki durumunu konuşan, özel toplantılar yapan ve her defasında Van’ın 70’li sıralarda olmasının kabullenemez olduğunu dile getiren Vali Zorluoğlu okulların açılmasına kısa süre kala bir kez daha kentteki önemli kurumların katıldığı toplantıda yeni adımları konuştu. Kentte eğitim kalitesinin artırılması ve eğitim yuvalarının yüzde 100 güvenli mekanlar olması için alınan radikal kararları açıklayan Vali Zorluoğlu önemli gelişmeler paylaştı. Okulların tamamının kameralar ile donatılacağını, her okulda güvenlik görevlileri olacağını, madde bağımlılığı ve terörle mücadele konusunda adımların atılacağını söyleyen Zorluoğlu, kentin eğitimdeki başarısını da birkaç yıl içinde üst sıralara çıkaracaklarını söyledi. Zorluoğlu; “Van’ın mutlaka gerekli yatırımlar yaparak, gerekli tedbirler alınarak gereken adımları atarak bu sıralamada çok daha öne gelmesi lazım.  El birliğiyle çalışmamız gerekiyor.” Dedi.

Van’ın eğitiminde yaşanan aksaklıkların önüne geçmek için Vali Zorluoğlu liderliğinde toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu, önemli hedeflerinden bir tanesinin akademik başarıyı artırmak olduğunu söyledi. Zorluoğlu, “Van’ın eğitim konusunda durumu çok iç açıcı değil. 70’inci sıralar Van’a yakışmıyor. Bunu kabul etmiyor ve kabullenemiyorum.” Dedi.

 

2017-2018 eğitim öğretim yılı başlarken, Van’ın önde gelen isimleri eğitimde yaşanan sıkıntıları tartışmak ve sıkıntıları gidermek amaçlı bir araya geldi. Van Valisi Murat Zorluoğlu liderliğinde Van Merkez İmam Hatip Lisesinde düzenlenen toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, ilçe milli eğitim müdürleri, okul idarecileri, okul aile birliği üyeleri, okul servis hizmeti sunan firma temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

 

“321 BİN ÖĞRENCİMİZ EĞİTİM GÖRMEKTEDİR”

Toplantıda ilk olarak kısa bir konuşma yapan Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Vali Zorluoğlu’nun eğitime verdiği önemden dolayı kendilerinin ve diğer eğitim çalışanlarının işlerine daha sıkı sarıldıklarını belirtti. Kırekin, “İlimizde bin 400 civarında okulumuz bulunmakta. Bu okullarımızın bir kısmı aynı binada bulunuyor. Dolayısıyla bin 115 okul binası, 350 spor salonu, basket sahası, laboratuvar, ek bina binalarımız bulunuyor. Eğitim öğretim kurumlarımızda 321 bin öğrencimiz eğitim görmektedir.” Dedi.

 

KIREKİN: SADECE BAKANLIĞA BAĞLI KALINMAMALI

Kırekin konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “17 bin kadrolu öğretmenimizde Van’da görev yapmaktadır. Hiçbir okulumuzda resmi güvenlik görevlimiz ve bekçimiz bulunmamakta. İl genelinde 360 okulumuzda kamera sistemi bulunuyor. İl genelinde 6 bin öğrencimiz taşımalı sistemle gitmekte. Bu sayı sadece bakanlığın ödenek verdiği sayı. Bunun dışında velilerinde ödenek vererek yapılan taşımalı sistemde var. Eğitim sisteminde daha sağlıklı bir sonuç elde etmek için sadece bakanlığa bağlı kalınmamalı. Eğitimde bütün paydaşların, STK’lar, belediyeler, okul aile birlikleri ve muhtarların yakından bu konuya destek vermesi gerekiyor.”

 

ÖZTÜRK: ALINACAK ÖNLEMLERİ KONUŞACAĞIZ

İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, çocukların daha sağlıklı bir ortamda eğitim görmesi için bu toplantının yapıldığına dikkat çekerek, İpekyolu İlçesinin 2014 yılında büyükşehir kanunu ile kurulan bir ilçe olduğunu belirtti. Öztürk, “Nüfus olarak en büyük ilçeyiz. 83 bin öğrenciye eğitim ve öğretim hizmeti vermekteyiz. Anaokul, ortaokul, lise ve özel okul olarak ilçemizde 173 okulumuz bulunuyor. Toplamda 4 bin 200 öğretmenimiz bulunmakta. Eğitimde taşımalı sistem için 2016-2017 yılı içerisinde 10 milyon TL harcandı. Bu toplantımızda okulların içinde, dışında, bahçesinde ve çevresinde alınacak güvenlik tedbirleri, terör örgütlerinin okullarda yapacakları propagandalara karşı önlemleri, uyuşturucu ve sigara kullanımına karşı alınacak tedbirleri, taşımalı sistemin sağlıklı olması için alınacak önlemleri konuşacağız.” Dedi.  

 

ZORLUOĞLU: ÖNEMLİ BİR FAALİYET

Son olarak eğitime dair önemli açıklamalarda bulunan Van Valisi Murat Zorluoğlu, 81 ilde ve 921 ilçede valilerin ve kaymakamların başkanlığında eğitim güvenliği adıyla ülke çapında toplantılar yaptıklarını söyledi. Zorluoğlu, “Bu hükümetimizin ve iç işleri bakanımızın bize olan talimatı çerçevesinde farkındalık oluşturmak ve eğitim güvenliğine tüm ülkede bir dikkat çekmek için yapılıyor. Bu sene kamuoyunun çocuklarımızın, gençlerimizin eğitim gördüğü okullarda çevresindeki güvenliğine dikkati çekmek için ülke çapında aynı anda gerçekleştiriliyor. Önemli bir faaliyettir.” Dedi.

 

EN ÖNEMLİ ÇALIŞMA ALANI EĞİTİM OLACAK

Zorluoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Göreve başladığımdan bu tarafa yaklaşık iki ay oldu bu iki ay içerisinde en çok bir araya geldiğimiz, mesai harcadığımız alan eğitim alanı. Milli eğitim müdürlüğümüzle şu ana kadar 3 tane kapsamlı toplantı yaptık.  Bu toplantılarda bir taraftan hâlihazırda yürüyen eğitim yatırımlarını ele aldık buradaki sıkıntıların neler olduğu tespiti ve bu sıkıntıları süratle çözmek için tedbirler aldık. Diğere taraftan ilimizin akademik başarısını ya da başarısızlığını ele aldık. Ve akademik alanda ilimizin başarısını nasıl yükseltebiliriz ayrıntılı bir şekilde değerlendirdik.  Özellikle liselerde ve anaokullarında geride olduğumuz okullaşma oranının yükseltilebilmesi için neler yapılabileceğini çok geniş bir katılımlı kaymakamlarımızın ilçe müdürlerimizin katıldığı bir toplantıyla değerlendirdik. Eğitim konusu benim vali olarak görev yaptığım sürece en önemli çalışma alanım olacak.”

 

3 BİN 500 DERSLİĞE İHTİYAÇ VAR

Valiliğin sunacağı kamu hizmetlerinde ilk sıraya eğitimi yazdıklarını söyleyen Zorluoğlu, “Van ‘da eğitimi bütün boyutuyla ele alıp var olan sorunları gerçekçi bir şekilde tespit edip bu sorunları çözümü içinde bütün imkânlarımızla, bilgimizle, tecrübemizle mücadele edeceğiz. Van ‘da adeta bir eğitim seferberliğini başlatmış olacağız. Eğitim de koyduğumuz hedefler var.  Bunlardan bir tanesi tam gün eğitime geçiştir. Bizim ilimizde öğrencilerinin neredeyse yarısı ikili öğretim görüyor. İlimizi bu sıkıntıdan kurtarmamız lazım. Hükümetimizin önemli hedeflerinden bir tanesi ülke çapında tam gün eğitime geçiştir. Bu çerçevede bizde Van’da yapacağımız yatırımlarla kısa bir süre içinde tam gün eğitime geçeceğiz. 3 bin 500 dersliğe ihtiyaç var. Bu 300-400 okula tekabül ediyor. Bununla ilgili çok ciddi bir çalışma başlattık. Özellikle arsa temini konusunda. Çünkü en büyük sorun arsa teminidir.  Kamu kurum ve kuruluşları ellerinde olan arsaları sağ olsunlar eğitime tahsis etti. İnşallah çok kısa zaman içinde yeni okulların ihalesini yapıp inşaatına başlayacağız.” Diye belirtti.

 

ZORLUOĞLU: KABULLENEMİYORUM

En büyük hedeflerinin 2020 yılının başında tam gün eğitim sorununu çözmek olduğuna vurgu yapan Zorluoğlu, ikinci önemli hedefin ise akademik başarıyı artırmak olduğunu belirtti. Zorluoğlu, “Van’ın eğitim konusunda durumu çok iç açıcı değil. Bunu tespit edelim. 70’inci sıralar Van’a yakışmıyor. Bunu kabul etmiyor ve kabullenemiyorum. Hiç kimsenin bu durumu kabul etmemesi lazım.  Van’ın mutlaka gerekli yatırımlar yaparak, gerekli tedbirler alınarak gereken adımları atarak bu sıralamada çok daha öne gelmesi lazım.  El birliğiyle çalışmamız gerekiyor. Burada bir bütün olarak eğitim konusunda paydaşlar olarak el birliğiyle bu hedefe doğru yürümemiz gerekiyor.  Maddi ve fiziki eksiklikleri milli eğitim bakanlığımızın bütçesinde valiliğimizin imkânlarıyla süratle gidereceğiz. Eğitim işi bir gönül işidir. Eğitim işi bir fedakârlık Bir birliktelik yakalayabilirsek ben inanıyorum Van birkaç yıl içinde akademik anlamda bugünkü sıralamasını çok işidir. Dolayısıyla herkesin elinden gelen gayreti ortaya koyması lazım. daha önde yerde olacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

“MUHTARLARIMIZIN BU KONUDA İNİSİYATİF ALMALARINI RİCA EDİYORUM”

Zorluoğlu, “Üçüncü bir hedefimiz okullaşma oranıdır. Burada muhtarlarımızın ve velilerimizin çok önemli bir rolü var. Bizim liselerdeki okullaşma oranımız Türkiye ortalamasının altında. Özellikle muhtarlarımızın bu konuda inisiyatif almalarını rica ediyorum.  Okula gitmesi gereken gençlerimiz sokaklarda birçok konuda mahsurlu onlar için gerçekten okula gitmek, eğitimini tamamlamak, en azından bir lise mezunu olmak ileride çok daha büyük imkânlar sağlayabilir. Belki şimdi farkında değiller ama ileri zamanda okumanın ne kadar önemli olduğunun farkına varacaklar.” Dedi.

 

YEREL YÖNETİMLER ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK

Toplantının ana gündemi ‘Eğitim güvenliği meselesi’ olduğunu belirten Zorluoğlu, “Güvenlik deyince akla emniyet jandarma geliyor ama öyle değil. Bunlar sadece güvenliğin bir unsuru. Güvenlik okulda, öğretmende, velide ve herkesten başlıyor. Güvenlik konusunda bütün unsurların bir arada inisiyatif alması gerekiyor. Biz valilik olarak bütün kurumlarımızla bir takım tedbirleri planladık ve aşama aşama gerçekleştirmeye başlıyoruz. Kamera sistemi Milli Eğitim Bakanlığımızın koordinesinde özellikle güvenlik bakımında daha riskli gördüğümüz okullarda başlayarak işe yarayan daha kaliteli görüntü sağlayabilen kameralarla okullarımızı donatmaya başlayacağız. Bir bölümünü Milli eğitim bakanlığımızın bütçesinden, bir bölümünü valiliğimizi bütçesinden, bir bölümü de belediyelerimizin bütçesinde olacak. Yerel yönetimlerimiz bu konuda ellerini taşın altına koyacak. Özellikle büyükşehir belediyemiz bu konuda çok çalışacak. Yeni kurulacak kameralar milli eğitimin şartnamesine uygun olacak ve ilerde kent güvenlik sistemine entegre olacak şekilde bunlar temin edilecek. Eğitim güvenliğine ciddi bir katkı sağlayacak bir yatırımı aşama aşama gerçekleştireceğiz.” İfadelerine yer verdi.

 

HER OKULA BİR GÜVENLİK GÖREVLİSİ!

Zorluoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Okullarımızın tamamında emniyet bölgesinde emniyet, jandarma bölgesinde jandarma en az birer güvenli eğitim koordinasyon görevlisi tayin edecek. Sorunlara anında müdahale edecek.   Bu sene okullarımızın her birini güvenli eğitim koordinesi ile irtibatlandıracağız.  Bu görevliler zaman zaman okul müdürleri, muhtarlar, okul aile başkanlarıyla toplantılar yapacak. Okul önleri ve çevresinde alakasız kişiler oluyor. Bunların çok iyi niyetle buralarda olmaları çıkan olaylar neticesinde bize göstermiştir. Onun bu sene okullarımızın önlerinde bu tarz kişilerin olmaması için tedbirleri aldık.”

 

ÇOCUKLARA ÖZEL VALİLİK EMRİ!

Bir valilik kararı çıkartacaklarını dile getiren Zorluoğlu, 5442 sayılı kanunla kötü amaçlı kişilerin kolluk güçleri tarafından okul çevresinden uzaklaştırılması için imkan sağlayacağını söyledi. Zorluoğlu, “Direnen insanlara da kabahatler kanunu çerçevesinde ceza verecek bir düzenlemeyi gerçekleştiriyoruz. Bir valilik emri olarak yayınlayacağız. Çocuklara zarar verebilecek asayiş problemlerine yol açabilecek, hırsızlık gibi şeyleri meydana getirebilecek bu tür insanları okul önlerinde barındırmayacağız. Öğrencilerimizi gençlerimizi esasında toplumumuzu bir millet olarak tümümüzü bir tehdit olarak ilgilendiren çok önemli konulardan bir tanesi de uyuşturucu tehdidir. Maalesef Türkiye uyuşturucu kullanma yaşı çok küçük yaşlara kadar inmiş. Gerekli tedbirleri almasak bu illet önümüzdeki, yıllarda geleceğimizi çok olumsuz yönde etkileyecektir.” Diye konuştu.

 

ZORLUOĞLU: SERT TEDBİRLER ALACAĞIZ

Bir diğer önemli konunun ise son yıllarda artan uyuşturucu tehdidi olduğunun altını çizen Zorluoğlu, “Bu bakımdan uyuşturucu ile mücadele okul önlerinde ve çevrelerinde üzerinde hassasiyetle durmamız gereken ve herkesin elinden gelen çabayı göstermesi gereken bir konudur. Burada muhtarlarımıza mutlak görev düşüyor. Çocuklarımıza uyuşturucu satan kişileri emniyet birimlerimize bildirmeleri gerekiyor. Valilik olarak umuma açık yerleri bu sene daha yoğun ve sıkı şekilde denetleyeceğiz. Mevzuatlara aykırı olarak çocuklara satılan sigara alkol gibi maddeleri önüne geçeceğiz. Hassas gördüğümüz okullarımızın önlerinde narko tim ekiplerimizi daha çok göreceksiniz. Oralara da devletin ilgili birimlerin hâkim olduğunu göstereceğiz. Okulların açılışından kapanışına kadar çok disiplinli bir şekilde sürdüreceğiz. Bu konuda sert tedbirler alacağız. Onlara merhametli davranmayacağız. Artık bu işin belini kırmamız gerekiyor. Burada emniyet ve jandarma teşkilatlarımıza da bir talimat olarak vermiş oluyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“OKULLAR TERÖR PROPAGANDALARININ YAPILABİLECEĞİ MEKÂNLAR DEĞİL”

Zorluoğlu, “Okul müdürlerimizden öncelikle şunu rica ediyorum okullar bir takım ideolojik söylemlerin, terör örgütü propagandalarının yapılabileceği mekânlar değil. Buna zinhar müsaade etmeyeceğiz. Buna her kim tenezzül ederse en sert bir şekilde cezalandırılacak hakkında adli ve idari işlem yapacağımızı iyi bilsin.  Okullar mili eğitim sisteminin öngördüğü prensipler doğrultusunda çocuklarımızı geleceğe hazırladığımız yerlerdir. Buralarda siyasi faaliyet olmaz, ideolojik ve terör örgütü propagandası yapılacağı söz konusu olamaz. Öğretmenlerimiz bu konu da duyarlı olmalı. İl merkezimizde bazı okulların giriş ve çıkış zamanlarında trafik sorunu oluyor. Bu tür okullarımızda il emniyeti müdürlüğü trafik ekibi bulundurması ile gerekli tedbirler alınacak.” Diye konuştu.

 

ZORLUOĞLU: ÇOK SIKI BİR DENETİM YAPACAĞIZ

Zorluoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir diğer konu servis taşımacılığı. Bu alan önemli bir konu. Bu alanda kurallar çokta uygulanmıyor. Ülke genelinde bir ortak sorunumuz. Tedbirler almaya çalışıyoruz.  Gerekli şartları taşımayan araçlar var.  İlaveten öğrenci alan servis araçları çoktur.  Yolda yolcu alan servis araçları var. Trafik kurallarını alt üst eden araçlar var.  Şimdi bütün bunlarla ilgili olarak bu sene durum biraz farklı olacak. Öğrenci taşıyan servislere gereken uyarılar yapılacak. Servis şoförlerini uyaracağız. Yarın bir türlü hadiselerle karşılamamaları için daha işin başındayken bir disiplin içinde bu işi götürelim. Bu sene çok sıkı bir denetim yapacağız.  Gerekirse bizzat ben vali olarak aracı durdurup denetim yapacağım.”

 

“GEREKEN MÜEYYİDEYİ UYGULAYACAĞIZ”

Zorluoğlu, “Çocuklarımızı güvenli bir şekilde taşıyan servis şoförlerimize başarılarından dolayı tak vereceğiz.  Ödüllendireceğiz.  Bu şartları yerine getirmeyen, verilen paranın hakkını veremeyen kuralsız bir şekilde bu işi yapanlara da ağır cezalara vereceğiz.  Kimsenin mağdur olmaması için herkesin şimdiden tedbirini alması lazım.  Bu konuda herhangi bir müsamaha göstermeyeceğimizi ve mevzuatın öngördüğü en ağır cezayı vereceğimizi bunu aşama aşama trafikten mene kadar götüreceğimizi bunu buradan iletmek istiyorum.  Bu denetleme sadece servis şoförü için değil. Okul müdürleri de bu konuda üzerlerine düşeni yapsın. İşini yapmayan okul müdürümüz varsa açık söylüyorum gereken müeyyideyi uygulayacağız.” Diye konuştu. Vali zorluoğlu’nun ardından söz alan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, eğitimde daha güvenilir ve sağlıklı bir ortamın oluşması için ellerinden gelen her türlü çalışmanın içinde olacaklarını ve kurumlarla işbirliği halinde olacaklarına vurgu yaptı. Toplantıda yapılan konuşmaların ardından muhtarlar ve okul aile birliği başkanları söz alarak sıkıntıları dile getirdi. 

Editör: TE Bilisim