ŞEHRİVAN HABER- Van Gölü Ekspresi ile başlayan ardından da Interrail gibi bir çok paydaşın dahil olarak gerçekleştirdiği Van GezginFest adlı müzik festivali bu yılki organizasyona bir kaç ay kala kriz konusu oldu. Geçtiğimiz yıl 7-9 Eylül tarihlerinde Van’ın Gevaş ilçesine gerçekleştirilen ve 65 bin civarında insanın katıldığı o konserle ilgili geçtiğimiz hafta sosyal medyada bir tartışma patlak verdi. Sosyal medyada geçtiğimiz yıl sahne alan Mohsen Namjoo adlı İranlı sanatçının Haziran ayında aynı festivale katılacağı iddia edilip bu sanatçının Kur’an-ı Kerim’in ayetleri ile alay ettiği paylaşıldı. Sosyal medyada yayılan bu iddialar ile Van Valiliği’ne şikayet edilmesi çağrıları yapıldı. Olayın yaygınlaşmasının ardından Valilik bir açıklama yaparak böyle bir festival başvurusunun olmadığını belirtti. Bu açıklamaya rağmen tartışmalar sürerken, VAN SDİ adına bir grup Van Valisi ile görüşüp festival için “İptal’ açıklaması yaptı. O mesajın ardından Valilik’ten bir açıklama daha gelirken. O açıklamayı GezginFest’in açıklaması izledi. Öte yandan festivalin iptal kararı sosyal medyada da büyük ses getirirken, festivalin iptal edilmesine tepki gösterenlerin paylaşımları twitter’da dünya gündemine girdi.

İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen ve on binlerce insanın katıldığı dev bir organizasyona dönen Van GezginFest’in bu yılki programı krize dönüştü. 2018 yılında Gevaş’ta düzenlenen ve 23 sanatçının katıldığı büyük organizasyon Haziran 2019’da yeni bir organizasyona hazırlarken sosyal medyada başlatılan bir tartışma festivalin krize dönüşmesine neden oldu.

İRANLI SANATÇININ ŞARKI SÖZLERİ ÜZERİNDEN KAMPANYA BAŞLATILDI!

Geçtiğimiz yılın en çok konuşulan organizasyonlarından birisi olan GezginFest’in bu yılkı programı için hazırlıklar sürerken, sosyal medyada geçtiğimiz yılki festivalde yer alan İranlı sanatçı ile ilgili flaş iddialar ortaya atıldı. Mohsen Namjoo adlı İranlı şarkıcının Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerle dalga geçen sözlerden oluşan şarkılar dillendirdiği belirtilirken bu isimden dolayı festivalin iptal çağrısı yapıldı. Van Valiliği’nin numarasının paylaşıldığı görseller ile vatandaşlara festivalin iptal edilmesi çağrısı sosyal medya kullanıcılarına iletildi.

VALİLİK İLK AÇIKLAMASINDA “BÖYLE BİR ORGANİZASYON YOK” DEDİ!

Sosyal medyadaki paylaşımların ardından Van Valiliği’nden o iddialar ile ilgili flaş bir açıklama geldi. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Son günlerde bazı sosyal medya hesaplarında bilinçli olarak, Van’da haziran ayında Kur’an ayetleri ile alay edilecek bir festivalin planlandığı ve iptali için Van Valiliği ile Van Büyükşehir Belediyesine ait iletişim bilgileri verilerek aranması yönünde bilgiler paylaşılmıştır. Sosyal medya hesaplarında iddia edildiği gibi haziran ayında ya da öncesi veya sonrası bu tarz toplumumuzun hassasiyetleri, inancı ve kültürü ile bağdaşmayan bu veya benzeri organizasyonlara izin ya da destek verilmesi söz konusu değildir. Ayrıca bu amaçla Valiliğimize veya Büyükşehir Belediyemize de yapılmış herhangi bir müracaat söz konusu değildir. Kamuoyunda olumsuz algı oluşturmaya yönelik bu ve benzeri art niyetli olan ve çoğu sahte hesap olduğu değerlendirilen paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiği kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

SDİ “O FESTİVAL İPTAL EDİLDİ” AÇIKLAMASI YAPTI!

Valiliğin bu açıklamasına rağmen Van’daki festival gündemden düşmedi. Sosyal medyadaki paylaşımlar ardı ardına gelirken, söz konusu festivalin GezginFest olduğu ifade edilerek festivalin iptal edilmesi hususunda talepler sürdü. Sosyal medyada ciddi bir kampanya sürerken GezginFest ekibi de bilet satışlarının sürdüğünü belirten açıklamalar yaptı. Fakat krizle ilgili flaş bir paylaşım dün geldi. Van’da 54 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyelerinden Emrah Bozkaya konuyla ilgili flaş bir paylaşım yaptı. Twitter üzerinden Van Valisi ile yaptığı bir görüşme fotoğrafı paylaşan Bozkaya: “Van SDİ icra kurulu olarak sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez ile bu sabah yapmış olduğumuz 40 dakikalık toplantıdan sonra size şu müjdeyi rahatlıkla verebiliriz. Gezginfest iptal edilmiştir. Toplumun hassasiyetlerini göz önünde bulunduran başta sayın Valimize daha sonra da bu organizasyonun iptalinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.” dedi.

VALİLİK’TEN İKİNCİ AÇIKLAMA: HERHANGİ BİR BAŞVURU YOK!

SDİ’nin yaptığı açıklamadan sonra Van Valiliği’nden flaş bir açıklama daha geldi. Van Valiliği, sosyal medyada festivalin iptali ile ilgili tartışmalar sürerken yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Son günlerde sosyal medya üzerinden Gezgin Fest adı altında bu yıl Haziran ayında Van’da festival yapılacağı ve bilet satışlarının başladığı duyurulmuştur. Ancak, yapılması planlanan festival için şuana kadar Van Valiliğine herhangi bir başvuru olmamıştır. Buna rağmen biletlerin izinsiz olarak satışa sunulması ve festival yapılacağının duyurulması bizi derinden üzmüştür. Valiliğimizden izin alınmadan bu tür organizasyonların yapılmasına müsade edilmeyecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

BİR AÇIKLAMA DA O ORGANİZASYONU YAPAN GEZGİN FEST’TEN: O SANATÇI PROGRAMDA YOK!

Açıklamaların ardı ardına geldiği süreçte bir açıklama da o festivali yapan GezginFest’ten geldi. Organizatör firma, Kur’an ayetleri ile dalga geçtiği iddia edilen sanatçının programda adının olmadığını belirterek, Van’daki o festival için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. GezginFest o açıklamada: “Türkiye’nin çeşitli yerlerinde festivaller yapan markamız Gezgin Fest, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Van adıyla 21- 23 Haziran 2019 tarihlerinde Gevaş ilçesinde yapılacağını duyurmuştur. Festivale katılacak sanatçılarımız gezginfest.com internet sitemizde 4 ay önce açıklanmıştır. Fakat son günlerde ismi konser verecek sanatçılar arasında olmamasına rağmen İranlı bir sanatçı üzerinden mesnetsiz iddialar ortaya atılmıştır. Bu yılki festivalde sahne alacak isimler festival sayfasında yayımlanmış olup bahsi geçen ismin festival listesinde yer almamıştır.”

“YANLIŞ BİLGİLENDİRMELER YAPILMIŞTIR”

“Ortada dolanan bilgi kirliliğini yok etmek amacıyla açıklama ihtiyacı doğmuştur. Sahte hesaplar üzerinden yapılan kampanyalarla Van halkına, esnafına, turizmine katkı sağlamasına öncelik etme amacı güden etkinliğimiz hakkında yanlış bilgilendirmeler yapılmıştır. GezginFest her dine saygıyla yaklaşan bir anlayışı temsil eder. Ülkemiz hassasiyetleri ve toplumun dinamiklerine zarar verecek hiç bir yaklaşım festivallerimizde bulunmaz. Gezgin Fest Van festivalimizin tüm hazırlıklarına devam ettiğini kamuoyunun bilgisine sunarız.”

İPTALE SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI!

Festivalin iptal edildiği iddiasının ardından bu kez de festivalin iptal edilmesi ile ilgili tartışma sosyal medyada günün konusu oldu. Dün, sosyal medyada büyük bir kullanıcı kitlesi festivalin iptal edilmesi ile ilgili tepkilerini dile getirdi. Festivalin Van turizmine katkısı üzerinden eleştiriler yapan kullanıcılar #GezginFesteDokunma etiketiyle kampanya başlattı. Açılan hashtag kısa süre içerisinde Türkiye ve Dünya gündemine girdi. Binlerce mesajın paylaşıldığı tepki twitleri ile festivalin devam etmesi çağrıları yapıldı.

Editör: TE Bilisim