ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖMER FARUK TOKTAŞ-  Van'da yaklaşık 50-55 yıllık bir geçmişi olan Sobacılar Çarşısı esnafı Van’ın en eski esnafları arasındaki yerini koruyor. 60 yılı aşkın bir süredir Van’ın doğalgazdan, turbo sobalardan bihaber olduğu dönemlerde Kış aylarında Vanlıyı yalnız bırakmayan Sobacılar Çarşısı esnafı son dönemlerde unutulmaya yüz tuttu. Enerji kaynaklarının ulaşılabilirlik açısından daha kısıtlı olduğu dönemlerde yakıt olarak kullanılmak için büyükbaş hayvanlardan elde edilen kemre (tezek) ile ısınma sağlayan Vanlılar zaman ilerledikçe ve koşullar geliştikçe farklı enerji kaynaklarına yönelince Sobacılar Çarşısı Esnafı da müşteri yolu gözler oldu. Semaver, demlik, tencere, mangal, soba, banyo kazanı gibi birçok temel ihtiyaç malzemesinin üretimini yapan Sobacılar Çarşısı Esnafı her ne kadar kendilerine olan rağbet azalmış olsa da hala önemini koruyor.

BİZE DUYULAN RAĞBET AZALDI

Zamanın ilerlemesi ve imkânların artması ile birlikte insanların ısınmak için daha farklı kaynaklara yöneldiğini belirten esnaflar "Bizim şuan bir günde yaptığımız işi o zaman bir haftada ancak yapabiliyorduk ki onu da iyi ustalar yapabiliyordu. Tabi eski malzemeler el emeği olduğu için çok sağlamdı. Bizim işimiz ihtiyaçtan ortaya çıkmış bir iştir. Çünkü buranın kış ayları soğuk olduğu için ısınma ihtiyacı sobalarla gideriliyordu. Son zamanlarda turbo sobalar bizim pabucumuzu dama atmış ama piknik malzemeleri ve semaverler hala da çok güzel satılıyor. Kışın özellikle maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımız bizleri tercih ediyor" dedi.



MALZEME İYİ İSE İŞÇİLİĞİMİZ KONUŞUYOR

Eskiden malzemelerin daha kaliteli ve dayanıklı olduğunu belirten esnaflar "Eskiden bize üretim için gelen saclar biraz daha kalın ve kalitesi çok daha iyiydi. Şimdiki sacların hem kalitesi düşük hem de daha ince olduğu için iyi çabuk deliniyor. Tabi burada ki tüm malzemeler bizim kendi üretimimizdir. Sadece sac alıyoruz. Geriye kalan tüm işçiliği bizlere aittir. Bizim isteğimiz tüm malzemeleri burada üretmektir" şeklinde konuştular.

 

Editör: TE Bilisim