Orhan AŞAN - Şehrivan


 

Özelleştirildiği günden bu yana kimsenin hayrını görmediği, vatandaşları isyan ettiren Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) artık işi abarttı. Hemen hemen her gün kesintilerin yaşandığı kentte artık vatandaşta ne yapacağını bilmiyor. Vatandaşlar yetkililer ile yaptıkları görüşmelere rağmen halen çözümün bulunamadığı kesintiler yüzünden isyan etme noktasına geldi. Türkiye’de birçok il ve ilçe de kesintiler nedeniyle protestolar yapılırken, Van’da da bardak artık taşmak üzere. Vatandaş her kesinti sonrası ‘Kayıp- kaçak var, kesintiler aşırı yüklenmeden kaynaklanıyor.’ açıklaması yapan VEDAŞ Bölge Müdürlüğünün artık inanacakları bir açıklama yapmasını bekliyor. VEDAŞ tarafından yapılan açıklamalara inanmadıklarını söyleyen vatandaşlar, artık sabırlarının kalmadığını, yetkililerin buna kesin çözüm bulmasını istedi.

Özellikle VEDAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından artan elektrik kesintileri kentte yaşayan herkesi olumsuz etkiledi. Esnaflar iş yapamaz hale gelirken, vatandaşlar isyan noktasına geldi. Türkiye’de bazı illerde vatandaşlar kesinti nedeniyle protestolar gerçekleştirirken, Van’da bu protestolardan nasibini almak üzere. VEDAŞ kesintileri abartınca, vatandaşlar da isyan etti. Hemen hemen her gün kesintilerin yaşandığı kentte, yetkililer de sessiz. Kışın ‘Aşırı yüklenme var. Kayıp-kaçak var. Fatura ödemelerimizi alamıyoruz’ gibi bahaneler üreten VEDAŞ’ın yaz aylarında da kesinti yapmasına artık vatandaşlar da inanmıyor.

‘VEDAŞ’IN YALANLARINA ARTIK İNANMIYORUZ’

Vatandaşlar VEDAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından insanların her gün elektrik zulmüyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Bardak taşmak üzere. Canımızdan bezdik. Her gün elektrik kesintisi olur mu?. Kışın yapılan açıklamalara da artık inanmıyoruz. Çünkü kışın ‘Aşırı yüklenme var. Kayıp-kaçak var.’ Deniliyordu. Peki yaz aylarında ne oluyor. Artık VEDAŞ yetkililerinin açıklamalarına inanmıyoruz. Bıktık artık bu yalan dolan açıklamalardan. Kesintiler devam ederse bizde hakkımızı almak için protestolar yapacağız. Ya doğru düzgün enerji verilsin, ya da trafolarını gelip toplasınlar. Bu yalanlarla bu insanları kandırmasınlar.” Dedi.

‘KENDİ YÖNTEMLERİMİZLE ÇÖZECEĞİZ’

Vatandaşlar yetkililerin konu hakkında duyarsız kaldığını ifade ederek, “Yetkililer bu konuda hassasiyet göstermelidir. Bu kentin yöneticileri neden bu halkın sesine kulak vermiyor. Her gece kesintiler yaşanırken, bu yetkililer nerde. Yoksa VEDAŞ’tan mı korkuyorlar. Bu kentin STK’ları, yöneticileri ve idarecileri neden bu kente sahip çıkmıyor. 25 yıldır bu kentte yaşıyoruz ve 25 yıldır bu sorun devam ediyor. Bu sorun çözülecek bir sorundur. Ancak yetkililer çözmek istemiyor. Artık bizde kendi yöntemlerimizle çözmeye çalışacağız.

YETKİLİLERE ÇAĞRI!

Şehrivan gazetesi olarak sorunun birçok kez gündeme getirmiş, ancak yetkililerin duyarsızlığı çözüm olamamıştır. Buradan bir kez daha VEDAŞ yetkililerine ve Van’da bulunan STK, yönetici ve idarecilerine sorunun çözümü noktasında çağrıda bulunuyoruz. Eğer sorunun çözümü noktasında gerekli adımlar atılmazsa Diyarbakır, Şanlıurfa ve diğer illerde yaşanan protestoların aynısının bu kentte yaşanması kaçınılmaz olur. O nedenle bu soruna şimdi kulaklarını tıkayan yetkililer, olabilecek olaylardan sonra çıkıp açıklamalar yapması ne bu kentin ne de bu halkın yararına olmayacaktır.

Editör: TE Bilisim