Van ekonomik olarak sıkıntılı günlerden geçtiği dönemde tüm kent artık ekonomiye can suyu verilmesini bekliyor. Kiminin vergi borçlarının silinmesini istediği, kimisinin ise sicil affı beklediği, finansmana erişimin de kredi borçlarının da konuşulduğu kentte Van TSO’nun vergi terkini ısrarı sürüyor. Konuyla ilgili “İnadına vergi terkini” diyen Van TSO başkanı Necdet Takva, “Vergi terkini muhakkak olmalıdır. Biz bunu konuşmaya devam edeceğiz” derken, bunun gerekçesini de şu sözlerle ifade ediyor: “Türkiye’nin en borçlu kentiyiz. Kullanılan krediler bakımından Türkiye’nin en borçlu kenti konumundayız. Bu borçlarımızdan kurtulmanın yolu da finansmana sağlık bir şekilde erişim sağlayacağız. Deprem sonrasında oluşan vergi belirsizliği çözüme kavuşturulmalı. Vergi terkini muhakkak olmalıdır.” Dedi.

 

Şehrivan Gazetesi olarak kentin sorunlarını, şu sıralar yeniden konuşulan ekonomik krizi, kentin vergi terkini beklentisini bu anlamda olması gerekenleri kentin sorunlarını en iyi bilen isimlerden birisi olan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’ya sorduk. Kent sorunları başta olmak üzere gündeme dair açıklamalarda bulunan Takva, ekonomi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özellikle ekonomi alanının üzerinde çok duran Başkan Takva ülke genelinde bir krizin olduğunu bu krizin en büyük sebebinin ise siyaset olduğunu söyledi.

 

 

TAKVA: OLUMLU GELİŞMELER VAR!

Konuyla ilgili değerlendirmesinde Vergi Terkini ile ilgili olumlu gelişmeler olabileceğinin de sinyallerini veren Takva, Van TSO olarak bu konuda ısrarlarını sürdüreceklerini belirtti. Takva konuyla ilgili açıklamasında: “Türkiye’nin en borçlu kentiyiz. Kullanılan krediler bakımından Türkiye’nin en borçlu kenti konumundayız. Bu borçlarımızdan kurtulmanın yolu da finansmana sağlık bir şekilde erişim sağlayacağız. Deprem sonrasında oluşan vergi belirsizliği çözüme kavuşturulmalı. Vergi terkini muhakkak olmalıdır. Bu konuda da bir takım çalışmalar var ama vergi terkinini kendine kabus olarak gören bir grup var Van’da bu yüzden terkinle ilgili detayları ben şimdi vermeyeceğim. Bu iş sonuçlandığı zaman yine konuşacağız. Bu anlamda olumlu gelişmeler olacak ancak şu an için detay vermiyoruz. Çünkü kafası karışık olanlar var. Daha da fazla kafa karıştırmayalım.” Dedi.

 

 

“BORCU BORÇLA ÖDEMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Van’ın bu noktada borçlanma anlamında sıkıntı bir dönemden de geçtiğini hatırlatan Takva, kentin borçları ile ilgili olarak: “Türkiye geneli bir ekonomik daralmanın olduğunu tahmin ediyorum. Ben bu daralmanın 2018 yılın 6’ıncı ayına kadar süreceğini tahmin ediyorum. Çünkü Van şu anda borcu ve borçlarını ödemeye çalışıyor. Borçlarını da ancak üreterek ödeyebilir. Ya da finansmana etkin erişim, kamu desteği alarak bunu sağlayabilir. Ama ben bu desteği kamudan alacağına dair kısa vadede samimi bir yaklaşım görmüyorum. Merkezi hükümet bu konuda şu anda kendi sorunları ile hemhal olmuş durumda. Türkiye şu anda siyasal sorunlar yaşıyor. Bu yüzden siyasetin sorun olduğu yerlerde insanların ekonomik sorunları ön plana çıkmıyor. Türkiye önce kendi siyasi sorunlarını çözecek ondan sonra da diğer sorunlar çözülecek. Aslında bunun tam tersi olması gerekiyor. Ancak böyle olunca hepimiz siyaset konuşuyoruz. Ben bu sohbeti yapmaktan çok fazla keyif almıyorum.” Dedi.

 

 

EKONOMİK ANLAMDA ZOR DURUMDAYIZ!

Van’ın diğer sektörleri de konuşması gerektiğini, bu noktada da umutlu olduklarını belirten Takva, Şehrivan yaptığı değerlendirmede ayrıca şu ifadeleri kullandı: “Ben sektörleri, hayvancılığı, tekstili konuşalım istiyorum. Ancak bunu konuşamıyoruz. Ülkede siyaset çok fazla konuşuluyor. Ancak bizim her şeye rağmen umudumuz var. Biz ekonominin gelişmesini ve diğer ve Van sorunlarını konuşmaktan vazgeçmeyeceğiz. Kapıköy’ü bir süre konuşmayacağız çünkü önümüzde şu anda bir tarih var ve çalışması başlayacak. Vergi terkini inadına haktır ve biz bunları konuşmaya devam edeceğiz. Afet konutlarının fiyatlarının revize edilmesi gerekiyor. 20 milyon TL bir geri ödememiz var. Biz bunu ödeyecek durumda değil. Ekonomik anlamda kötü durumdayız.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim