Eski Eğitim ve Araştırma Hastanesi depremden sonra boşa çıkan yeri kararsızlığını koruyor. Yer olarak şehir merkezinde ve ulaşım konusunda avantajlı bir konumda olmasından dolayı birçok kurumun dikkatini çeken yere şimdide Tapu Kadastro Müdürlüğü talip oldu. Müdürlüğü hizmet binası yapmak için talip olduğu yere, Büyükşehir Belediyesi ise yeşil alan yapmak konusunda ısrarcı görünüyor. YYÜ ise olayı çoktan yargıya taşımış durumda…

 

Van’da deprem sonrası boşa çıkan kamu arazileri üzerinden yapılan tartışmalar ve paylaşımlar kentte gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Deprem sonrası yer değiştiren kurumlardan kalan araziler kurumlar arasında mücadeleye dönüşürken Büyükşehir Belediyesi bu alanları kimseye bırakmadan bir bir meclis kararı ile yeşil alana dönüştürmeye devam ediyor. Deprem sonrası boşa çıkan kıymetli arazilerden birisi de Eski Araştırma Hastanesinin yıkılan binalarından kalan arsa oldu. Fakat arsanın durumu 1976 yapımı Tosun Paşa Filmi’ni aratmayacak cinsten. Tellioğlu ve Seferoğlu ailelerinin İskenderiye’nin en değerli yeri olan Yeşil Vadi için verdiği mücadeleye benzer bir hale dönüşen kıymetli arazi için 3 kamu kurumu çalışma yürütüyor. Zira arsanın sahibi YYÜ hem kente katkı hem de sağlığa katkı olsun diye alanın yarısını büyükşehir belediyesine tahsis ederken yarısını da hastanenin şehir merkezinde küçük bir hizmet binasını inşa etmek için ayırdı. YYÜ’nün bu jestine rağmen Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile arsanın tamamına el koydu. Rektör Battal’ın bireysel çabasına rağmen belediye geri adım atmayınca olay yargıya taşındı. İki kurum olayın çözülmesini beklerken Van Tabu ve Kadastro Müdürlüğü de topa girip o arsa için ‘Bizim olsun’ deyince olaya Vali İbrahim Taşyapan müdahale etti. Taşyapan son yapılan il koordinasyon kurulu toplantısında deyim yerindeyse “Kavga etmeyin, aranızda çözün” dedi. Fakat halen kentin en kıymetli yerlerinden birisi olan bu alanın kimin olacağı belirsizliğini koruyor…

 

VALİ: BU İŞİ ARANIZDA ÇÖZÜN

2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından şehri merkezinde bulunan hastaneler, kamu kurum binaları ve buna benzer birçok kurum kuruluş binaları yıkıldı. Yıkılan binaların yerleri ya mahkemelik oldu ya da tartışmalara nede oldu. İşte o yerlerden bir tanesi depremin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen geleceği belli olmayan eski Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeri oldu. Daha önce Yüzüncü Yıl Üniversitesinin yarısını poliklinik yapacağını yarısının ise Büyükşehir Belediyesi tarafından yeşil alan olacağı şekilde haber yapılmıştı. Ancak Büyükşehir’in kentte yeşil alanların az olmasından dolayı hepsinin yeşil alan olması gerektiğini istemişti. Tam da bu süreçte o araziyi isteyen bir kurum daha çıktı. Valilik binasında halka hizmet veren Tapu Kadastro Müdürlüğü, hizmet binası yapmak için arsaya talip oldu. Belediye ile görüşmeler halinde olan Tapu Kadastro Müdürlüğü arazinin şehir merkezine yakın olması ve ulaşım konusunda avantaja sahip yer için şu an için kesin bir karar verilmiş değil. Konuyla ilgili İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan bu sıkıntının mahkemeye gitmesindense kurumların anlaşarak çözmelerinin daha sağlıklı olacağını ifade etti.

 

O ARAZİDE İŞLER KARIŞTI

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısına kentte dair önemli konular konuşuldu. Toplantıda çevre yolu ile birlikte konuşulan bir diğer önemli konu ise 2011 yılında yaşanan depremden sonra yıkılan Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yeri oldu. Daha önce Üniversite ile Büyükşehir Belediyesi arasında paylaşımı konuşulan ve haber olan yer, il koordinasyon kurulu toplantısında yeniden gündeme geldi. Gündeme getiren kurum ise üniversite ve belediye değil, Tapu Kadastro Müdürlüğü oldu. Tabu Kadastro Müdürlüğü temsilcisi toplantıda yaptığı konuşmada, yaptıkları projeler hakkında bilgiler verirken, kentte kazandırmak istedikleri en önemli projelerden bir tanesinin yeni hizmet binası olduğunu açıkladı. Temsilci bu yerin ise tamda belediye ile üniversitenin daha önce konuştuğu yer oldu. Yani eski Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yer aldığı alandı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı bu konuyla ilgili yerin yeşil alan olması gerektiği ve kentte yeşil alanlara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Yaşanan bu konuşmaların ardından Vali İbrahim Taşyapan ise, mahkemelere ya da diğer yerlere gerek olmadığı kurumları aralarındaki ilişkiler içerisinde bir neticeye kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

 

TAPU MÜDÜRLÜĞÜ’DE O ARSAYA TALİP OLDU

Yerin geleceği hakkında toplantıda ilk olarak Tabu Kadastro Müdürlüğü yetkilisi konuştu. Yetkili, “En önemli projelerimiz arasında yeni hizmet binamız yer alıyor. Bu hizmet binamızın iyi hizmet verebilmesi ve vatandaşın kolaylıkla ulaşabileceği bir yer olması gerekiyor. Bizde Eski Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu alanda hizmet binamızı yapmayı düşünüyoruz. Gerek şehir merkezinde olması gerekse de ulaşımın kolaylıkla sağlanabileceği bir alan olması münasebetiyle bu yeri tercih ettik. Bu konuda belediye ile görüşmeler içerisindeyiz. Kurum olarak belediyeler ile iyi ilişkiler içindeyiz. Yeni hizmet binamız için yapılması gerekenleri yapacağız.” Dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR ‘YEŞİL ALAN’DA ISRARLI

Ardından söz alan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ise şunları kaydetti: “2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından Van’daki birçok kamu kuruluş binası depremin ardından yıkıldı. Van’ın da büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından yıkılan bu binaların arsaların büyükşehir belediyesine ait oldu. Ardından birçok yer belediye kenttin yeşil alan orunu yaşamasından dolayı bu boş arazileri yeşil alana dönüştürdü. Eski Eğitim ve Araştırma Hastanesi arazisi de yeşil alana dönüştürülmesi gerekiliyor. Arazinin bulunduğu alan yeşil alanın çok az olduğu yerlerden bir tanesi, ayrı şehir merkezi olması münasebetiyle oraya yeniden beton yığının yapılması yanlış olur. Tapu Kadastro Müdürlüğü için Çohaz Petrol’ün bulunduğu alan tahsis edilebilir. Ancak bu alanın tahsis edilmesi çok zor görünüyor. Kentte bu kadar yeşil alana ihtiyaç varken bunun olması yanlış olur.”

 

TAŞYAPAN: KARŞILIK ANLAŞMAYLA SORUN ÇÖZÜLMELİ

Bu iki konuşmanın ardından konuşan Vali İbrahim Taşyapan, “Tapu Müdürlüğü ve Belediye olarak madem iyi anlaşıyorsunuz o zaman bu konun mahkemeye taşınmasına gerek yok. İnsanlar Tabu Müdürlüğü’ndeki işleri daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için bu kurumun güzel bir hizmet binasına ihtiyacı var. Bu yüzden vatandaşa hizmet veren bu tür binaların yapımında belediye de üzerine düşeni yapmalıdır. Belediyenin yeşil alan projesi var. Ama şunu da belirtmek isterim ki yapılan hizmet binalarının çehresi zaten yeşil alan oluyor. Bu yüzden iki kurum aralarındaki sorunu bir an önce çözmeli ve vatandaşın daha iyi hizmet alması için hizmet binası yapılmalıdır. Bu işlerin artık mahkemeye taşınmaması gerekiyor. İşler mahkemeler ile değil karşılıklı olarak anlaşmalı bir şekilde çözülmelidir.” İfadelerine yer verdi.

 

O ARAZİYLE İLGİLİ DAHA ÖNCE NE YAŞANDI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), şehir merkezinde bulunan ve 2011 yılında yıkılan Hastanenin arazisinin yüzde 50’sinin yeşil alana çevrilmesi için belediyeye verirken, belediye ise meclis kararıyla arazinin tamamını aldı. 2011 yılında yaşanan depremlerde YYÜ Araştırma Hastanesi de hasar görerek yıktırılmıştı. Yeni hastane ise YYÜ yerleşkesinde Dursun Odabaş Tıp Merkezi adı ile yeniden inşa ettirilerek hizmete sokuldu. Boş kalan eski hastane yerinin değerlendirilmesi için YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, arazinin yüzde 50’sine hastaneye fizik tedavi servisi ve semt polikliniği yapmak üzere elde tutarken, diğer yüzde 50’sini ise yeşil alana dönüştürülmesi için Van Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. Bunun üzerine Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı da aldığı meclis kararı ile hastane arazisinin tümünün yeşil alana çevrilmesi yönünde karar alarak arazide çalışmalarına start verdi. Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile birkaç kez görüşen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal herhangi bir sonuç alamazken, yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuruldu. Yani YYÜ’nün yarısını kullanması için tahsis ettiği arazinin tamamını Büyükşehir yeşil alan yapmak isteyince YYÜ olayı yargıya taşıdı.

 

“ESNAF YEŞİL ALAN OLMASINI İSTİYOR”

Yapılan tüm açıklamalara ve görüşmelere göre şu an için arazide her hangi bir çalışma yürütülmüyor. Gazete olarak daha önce yaşananları ve koordinasyon kurulunda konuşanları sizlerle paylaştık. Peki, çevredeki esnaf arazinin ne olmasını istiyor? İşte bu soruyu esnafa sorduk ve isteklerini aldık. Çevrede eczacılık yapan esnaf arazi ile ilgili şunları söyledi: “Arazinin yeşil alan olmasını istiyoruz. Van büyük iki deprem geçirdi ve yeşil alan konusunda bu depremler fırsata çevrilmeli. Şehir merkezinde yeterince beton yığınları ve molozlar var. Bu alanının yeşil olması şart. Kurum ya da başka bir bina yapılacak şehirden uzak yerlere daha açık alanlara yapılmalıdır. Kentin nefes alması için yeşil alan şart.” Aynı şekilde arazinin bulunduğu taksicilik yapan esnafta yeşil alandan yana. Taksici esnafı, “İl büyük bir yeşil alan sorunu var. Özelliklede kenttin en yoğun yerlerinden bir tanesi olan bu alanda yeşil alan konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu yüzden her kim burayı ne için istiyorsa bir an önce elini buradan çekmesi gerekiyor. Buranın yeşil olması gerekiyor. İnsanların dinlenebileceği bir park olması gerekiyor.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL

Editör: TE Bilisim