ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB) kapasite güçlendirme projesi kapsamında ilk pilot bilgilendirme semineri Van’da düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı proje ortaklığıyla yürütülen “Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarının Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi” kapsamında pilot bilgilendirme seminerlerinin ilki Van’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından Yatırım İzleme ve Koordinasyon başkanlıklarının yer aldığı Van pilot bilgilendirme seminerine, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Volkan Barış Göçmez ve Daire Başkanı Mehmet Fazıl Karabaş, kurum müdürleri ve İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı uzmanları katıldı.

VAN PİLOT İL SEÇİLDİ

İzmir, Trabzon ve Van illerinin pilot il olarak seçildiği ve bu illerle birlikte 30 Büyükşehirde faaliyet gösteren YİKOB’larda 24 ay süreyle uygulanacak YİKOB Kapasite Güçlendirme Projesi ile yerel düzeydeki kamu yatırımlarının etkili bir şekilde yönetimine katkı sağlayarak daha iyi hizmet sunumunun gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. YİKOB Kapasite Güçlendirme Projesi kapsamında bir otelde düzenlenen pilot bilgilendirme seminerinin ardından, 5 Ekim tarihine kadar İçişleri bakanlığı strateji geliştirme başkanlığı proje ekibi, Van YİKOB yönetici ve çalışanları ile yerel yatırımcı kamu kurumlarının temsilcilerinin katılımlarıyla çalıştaylar gerçekleştirilecek. YİKOB’ların iş modeli, personel ve eğitim ihtiyaç analizleri ve YİKOB’ların iş süreçleri hakkında bilgi paylaşımında bulunacak çalıştaylarda, mevcut durum ve gelecekte atılacak adımlar hakkında değerlendirmeler yapıldı.

BİLMEZ: İL ÖZEL İDARELERİNİN İKİ ŞAPKASI VARDI

Seminerin açılışında bir konuşma yapan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, projenin ilk seminerinin Van’da icra edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasında YİKOP’un tarihçesi, kuruluşu ve faaliyet alanı hakkında kısaca söz eden Vali Bilmez, “2010 ve 2012’de İl Özel İdarelerin kapanması öngörülüyordu. O dönemlerde il özel idarelerinin iki şapkası vardı. Şimdiki şapkam valilik ve belediye başkanlığı görevim gibi.” İfadelerine yer verdi.

“MECLİSE GİDEN KANUN BAKANLAR KURULUNDA GEÇİLDİ”

İl Özel İdaresi bir mahalli idare olarak yol, kanalizasyon, imar yapan, ruhsat veren bir kuruluş olduğunu hatırlatan Vali Bilmez şöyle konuştu: “İl özel idaresi merkezi idare altında okul, hastane yapan valilik ve kaymakamlıkların işletme giderlerini karşılıyordu. Bizim çıkarttığımız Büyükşehir Yasası ile mahalli idarelere ilişkin tüm görevler belediyelere verildi. Vali ve kaymakam kişiliğinde mali idare işlerini kimin yapacağı tartışıldı. Tartışmalar üzerine kanun meclise sevk edildi. Meclise giden kanun bakanlar kurulunda geçildi. YİKOB’ların hikayesi böyle başladı.”

BİLMEZ: KURUMUN ÇOK GÜÇLÜ HALE GETİRİLMESİ ŞART

Vali Bilmez, YİKOB projesinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanlığının YİKOB’lara yüklediği misyon, ilde eksikliklerin tespitiydi. Bu çalıştay sayesinde ihtiyaçlar ciddi şekilde tespit edilecek. Bütün muhtarların, memurların, belediye başkanların soruşturması valilikte olacak. YİKOB bünyesinde hukuk birimi var ama aynı zamanda valilik bünyesinde bir hukuk birimi var. Bakanlıkların bu eksiklikleri görüp yukarıya iletilmesi lazım. Bu uygulamayla birimlerimizin güçlendirilmesi lazım. YİKOB'lar ihtiyaç olan birimlerdir çok daha güçlü olması gerekiyor. Türkiye’deki en büyük yatırımlara imza atan bu birimin mutlaka bakanlık bünyesine alınması lazım. Şu an İzmir’deki uygulama Kocaeli’ndeki Van’daki uygulama farklı bu uygulama birliğinin sağlanması kurumun çok güçlü hale getirilmesi şart.” Şeklinde konuştu.

GÖÇMEZ: BAKANLIK KOORDİNE EDİCİ BİR ROL ÜSTLENDİ

İçişleri Bakanlığı Strateji geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Volkan Barış Göçmez de yaptığı konuşmasında, başkanlığın yetki ve sorumluluk alanı gereği, idarenin kapasitesinin güçlendirmesi, yerel yatırımların planlanması ve izlenmesi, dijital dönüşüm çalışmalarının yürütülmesi, bütçe ve mali kontrol işlemleri gibi birçok konuda yönlendirici ve koordine edici bir rol üstlendiğini kaydetti.

“SUNULAN HİZMETLERDE VATANDAŞ MEMNUNİYETİ ÖNEMLİ”

Göçmez, bütçeleme ve planlamayla ilgili standart görevlerinin yanında görev alanına giren konularda proje bazlı çalışmalar da yürütüldüğünü belirtti. Bu sistem hem ilgili bakanlıklara hem de Cumhurbaşkanlığına veri sağlayacak konuma geldiğini ifade eden Göçmez şöyle konuştu: “Dijital dönüşüm alanında yürütülen çalışmaların Bakanlık düzeyindeki koordinasyonu da yine Başkanlığımızca sürdürülmektedir. Özellikle Bakanlığımızca sunulan hizmetlerin elektronik ortamda tanımlanması ve e-Devlet Kapısına aktarılması konusunda yapılan çalışmalarda Ankara Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı pilot birim olarak seçilmiş ve elde edilen veriler sonucunda birçok hizmet sunumunda aynı standart sağlanarak yalınlaştırma gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımızın faaliyet gösterdiği her alanda yüksek performans, sunulan hizmetlerde vatandaş memnuniyeti, etkili merkezi ve yerel düzeyde koordinasyon sağlanması yönünde çalışmalar yapılması başkanlığımızın en temel görevi ve sorumlulukları arasındadır. Bu misyondan hareketle başkanlığımızın önceliklerinden biri de İçişleri Bakanlığı uhdesinde kurulan YİKOB'ların kurumsal kapasitelerinin güçlendirilerek daha etkili çalışmaları, sunulan hizmetlerin daha kaliteli olması, yerel yatırımlarda azami koordinasyon sağlanması amacıyla proje ve çalışmalarda bulunmak başkanlığımızın önceliklerinden biridir.”

GÖÇMEZ: RAPORLAR, YİKOB’LAR İÇİN YAPILACAK ÇALIŞMALARA IŞIK TUTACAK

YİKOB’ların özel bütçeli idare sınıfına geçmesiyle düzenlemeye ihtiyaç duyulan alanların daha da artması ve teşkilat yapılanmalarının 30 ilde aynı standartta olmadığının görüldüğünü ifade eden Göçmez, “Personel yapılanmasına ilişkin sorunların bulunması, tabi olunan mevzuat konusunda tereddütlerin ve farklı uygulamaların yaşanması gibi nedenler, YİKOB’larda kapsamlı bir çalışma yapılması gereğini kuvvetlendirmiştir. Bu çerçevede 2016 yılı sonunda o dönemdeki Avrupa Birliği Bakanlığına hali hazırda yürüttüğümüz bu projenin ilk versiyonu sunulmuştur. Benzer AB Projelerine kıyasla kabul edilme sürecini hızla tamamlayan projemiz 2019 yılının Mayıs ayında sayın söyleyebilirim. Birim, iş ve personel bazlı bulguların farklı veri okuma metotları ile ele alındığı ve yapılan analizlerin bilimsel temeller yanında gözlem ve incelemeye dayandırıldığı bu raporlar, YİKOB’lar için yapılacak çalışmalara ışık tutacak düzeyde olduğunu söylemek mümkündür.” Dedi.

“YİKOB’LARIN GENEL GÖRÜNTÜSÜNÜ DOĞRU VE KAPSAMLI BİR ŞEKİLDE SUNDUĞUNU GÖNÜL RAHATLIĞIYLA DİLE GETİREBİLİRİM”

Van’da gerçekleştirilen bu etkinliğin proje hedeflerine ulaşmada faydalı olmasını, elde edilecek sonuçların YİKOB’lara ve diğer tüm proje paydaşlarına katkı sağlamasını temenni eden Göçmez, “Bildiğiniz üzere önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek eğitim çalışmalarına ve YİKOB’lar için daha sonraki dönemde atılacak adımlara temel teşkil etmek üzere hepinizin de katıldığı bir anket çalışması yakın zaman önce tamamlamış bulunmaktayız. Anket çalışmamıza gösterdiğiniz ilgi ve yüksek katılımdan dolayı şükranlarımızı sunarım.

Ankette elde edilen veriler çalıştayın ilerleyen aşamalarında proje ekibimiz tarafından sizlerle paylaşılacak olmakla beraber, raporların YİKOB’ların genel görüntüsünü doğru ve kapsamlı bir şekilde sunduğunu gönül rahatlığıyla dile getirebilirim.” Diye belirtti.

Konuşmaların ardından YİKOB’ların genel ve mevcut durumları sunumu ile devam eden program, 5 gün sürecek olan çalıştaylarla sona erecek.

Editör: TE Bilisim