Rojava'nın Hesekê bölgesinde IŞİD çetelerine yönelik başlatılan operasyonlarda yaşamını yitiren ve 26 Temmuz’dan bu yana cenazesi Habur sınır kapısında bekletilen 13 YPG-YPJ savaşçısından Fidan Yalçın’in (Jiyanda Çarçela) Van’da toprağa verildi.


Yalçın’ın Gevaş girişinde araç konvoyuyla alınan cenazesi daha sonra Yeni Mahalle Mezarlığına getirildi. Burada cenazeyi omuzlara alan halk “Katil IŞİD, İşbirlikçi” ve “ Biji Serok Apo” ve “Şehit Namırın” sloganları ile Yeni Mahalle Şehitliğine getirildi. Yürüyüşte PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile PKK bayrakları açıldı. Cenaze törenine DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, HDP Van Milletvekilleri Yurdusev Özsökmenler, Adem Geweri, Tuğba Hezer, Remzi Özgökçe, HDP-DBP İl İlçe Yöneticileri, Belediye Eş Başkanları ve binlerce kişi katıldı.


Barış ve Özgürlük şehitleri adına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan MEYA-DER Başkanı İbrahim Alkan, Kürt halkının büyük zaferler elde ederken, büyük bedellerde ödediğini söyledi. Şehitlerin Kürt halkı için canını feda ettiğini kaydeden Alkan, 13 YPG-YPJ savaşçısının günlerce Habur Sınır Kapısında bekletilmesini de kınadı. Alkan’ın ardından söz alan DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, “Cenazelerimiz 10 gün boyunca Bakanlar Kurulu Kararı ile sınırda bekletildi. Bu ne ahlaki, ne insani, ne de İslamidir. Bu bir zulümdür ve bizde bu zulümlerin karşısında eğilmeyeceğiz. Mücadelemizi daha da yükselteceğiz. Şehitlerimizin hayali Serok Apo’nun özgürlüğü, kadınların özgürlüğü ve ülkenin özgürlüğüdür. Biz de onların anısına sonuna kadar bağlı kalacağız.” Dedi. HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer’de 13 şehidin cenazesinin 10 gün sınır kapısında bekletilmesini kınadıklarını ifade etti. Bu tutumun devletin Kürdün ölüsünden de, dirisinden de korktuğunu gösterdiğini kaydeden Hezer, “13 şehid insanlığın onurunu ayaklar altına almaya çalışan barbar IŞİD çetelerine karşı savaşarak can verdiler. AKP işte bu yüzden cenazelerimizi günlerce vermedi. Bu yapılan hiçbir ahlaka ve dine sığmaz. Bizlerde buna karşı birlik olacağız.” Şeklinde konuştu.

 
Son olarak söz alan Fidan Yalçın’ın babası Halil Yalçın’da şehidin Kürdistan şehidi olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim