Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Van’da toplu açılış töreni altında gerçekleştirdiği mitingde halkla buluştu. Yağmura rağmen katılımın yüksek olduğu mitingde Erdoğan HDP’ye yüklenirken Vanlılara “Ey Kürt kardeşlerim siz bizi anlamakta zorlanıyorsunuz” diye sitem etti. Erdoğan’ın Van mitingi boyunca halkın “Başkan Erdoğan” ve ‘Biji Serok Erdoğan’ sloganları susmadı.

 

Türkiye genelindeki toplu açılış töreni adı ile düzenlediği mitinglerini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün özel uçak ile saat 15.35'te Van'a geldi.  Erdoğan'ı, Ferit Melen Havalimanı'nda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu ve öteki ilgililer karşıladı. Havaalanında karşılandıktan sonra beşyol meydanına gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan sabah saatlerinde başlayıp devam eden yağmura rağmen büyük bir katılım ile karşılandı. Erdoğan toplu açılış töreni adı altında açılan eğitim, sağlık, turizm ve diğer alanlardaki yatırımları bir bir açıklarken ardından 7 Haziran seçimlerine dair değerlendirmelerde bulunup HDP ve diğer muhalefet partilerine eleştirilerde bulundu.

 

7 HAZİRAN ÇOK ÖNEMLİ…

“Ülkemizde Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin adı yıllarca ihmalle, geri kalmışlıkla, yoklukla, yoksullukla anıldı. Bugün Van’ın yollarının diğer bölgelerin yollarından eksiği yok. Bugün Van’daki okulların, üniversitelerin diğer bölgelerden eksik kalır yanı yok. Hastanelerin, hizmetlerin diğer bölgelerden kalır yanı yok. Artık herhangi bir kalp ameliyatı için kalkıp da Ankara, İstanbul’a gitmeye gerek var mı? Yok. Benim Van’daki Kürt kardeşlerimi biz Türk’ten, Zaza’dan, Arap’tan, Gürcü’den ayırt edilmedi. Bu yatırımları bu şekilde yürüttük. Ne diyordum ben size? Batı’da ne varsa Doğu’da da o olacak. Bunlar oldu mu? Oldu. Bundan sonra da olacak. Van’da 2002 yılında 36 kilometre bölünmüş yol vardı. 79 yılda yapıldı bu yollar. Biz 12 yılda Van’a 475 kilometre bölünmüş yol kazandırdık. Şimdi soruyorum: Ey benim Kürt kardeşim: Sen hizmete mi oy vereceksin yoksa musluklardan kan akıtanlara mı? Bilbordlarda, raketlerde, duraklarda musluklardan kan akıyordu fakat eleştiriler başlayınca bugün baktık ki musluklardan akan suyun rengi değişmiş. Ah benim Kürt kardeşim, canım kardeşim. Biz size sevdalıyız ama siz bizi anlamaktan zorlanıyorsunuz. Ben bu alandakileri tenzih ediyorum ama bunu anlatmak gerekiyor. Çünkü değerli kardeşlerim 7 Haziran kırılma noktasıdır. 7 Haziran’da terörü arkasına alanlar mı kazanacak yoksa bu millete sevdalı olanlar mı kazanacak? İşte bu yüzden çok önemli.”

 

“BÜYÜKŞEHİR VAN’A SU VERMEDİ!”

Konuşmasında bölgede seçmene baskıların arttığına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van Belediyesi’ne eleştiriler yöneltirken; “Bir kere bu konuda rahat olun. Biz sadece Allah’ın huzurunda rükuya eğiliriz. Biz böyle örgüt liderlerinin karşısında eğilenlerden değiliz. Biz legal görünümlü illegal örgütlerin de önünde eğilenlerden değiliz. Bizde ubudiyet sadece Allah’adır. Sadece Allah’a kulluk var. O yüzden tehditlere boyun eğmeyeceksiniz. Ama bu zihniyet tehdit etmekle kalmıyor. Bakın Van Belediyesi Van’a su vermiyor su. Biz başbakanlığımız dönemimizde Van’ın su sorununu biz çözdük. Aslında bu belediyenin göreviydi. Ama burada benim vatandaşım yaşıyor. Onların bu sorununu da biz çözdük. Yine 2011 depreminin hemen ardından gece buradaydım. Gece dolaşırken bakıyorum ki ortada belediye yok. Onların iş makinaları yoktu, kayıptı. Ama Ankara’da biz tüm imkanlarla seferber olduk. Biz depremin ardından en kısa sürede Van’ı daha güzel hale getireceğiz dedik ve getirdik. Söz verdiğimiz her şeyi hamdolsun yaptık. Kayıplarımızı geri getiremeyiz ama depremde şehirde oluşan yıkımı telafi ettiğimize inanıyoruz.” Dedi.

 

KÜRTÇE KUR’AN-I KERİM GÖSTERİP DEMİRTAŞ’A YÜKLENDİ!

Ardından tartışmaların hedefi olan Kürtçe Kur’an-ı Kerim’i alarak sahneye çıkan Erdoğan, Demirtaş’ı bir kez daha Diyanet ile ilgili sözleri ile eleştirirken, şu sözlere yer verdi: “Van’a son gelişimde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bastığı Feqîyê Teyran’ın Divan kitabını göstermiştim. Bu kitabı ret, inkar ve asimilasyonun geride kaldığını gösterdiği için paylaşmıştım. Bugün size Kuran-ı Kerim’in Kürtçe mealini gösteriyorum. Daha önce de Batman, Siirt, Diyarbakır’da da bunun sevincini paylaşmıştık. Allah emeği geçenlerden razı olsun. Tabi birileri benim Kuran’ın Kürtçe mealini sizle paylaşmamdan rahatsız oldu. Hatta terör destekli partinin eş başkanı da dedi ki ‘Bu Diyanet İşlerine ait değil bu özel bir vakfın Kur’an meali.’ Bir başkası da bunun bir tane olarak basıldığını söyledi. Ertesi gün Diyanet cevabı verdi: ‘Biz şu anda ilk etapta 10 bin Kürtçe kuran meali bastırdık ve bölgeye gönderdik.’ Onların rahatsızlığının aslında bizatihi Kur’an’ın kendisinden kaynaklandığını biliyorum. Zaten kendileri de bunu açıkça söylüyor. Diyorlar zorunlu din dersi kaldırılsın. Niye kaldırılsın? Niye rahatsız oluyorsun? İmansız olan bir milletin batması haktır. Sen sahip olursan bu millet bakmayacaktır. Kendilerine yeni Kabe’ler arayanları Kur’an elbette rahatsız eder. Bunların kimler olduğunu biliyorsunuz! Benim Kürt kardeşlerim dinine sadıktır. Öyleyse Zerdüştlük dinini kendine din edinen yöneticileri gerekli cevabı verecektir.”

 

 “7 HAZİRAN’DA GEREĞİ YAPILMALI”

“Diyarbakır’da bir tane sözde müftü ne dedi? Eğer benim partimin dini Zerdüştlük olsa ben yine ordan aday olurum. Bu sözde müftü. Şu hale bak! Tek parti CHP’si neyi seçmişti kendisine? Kabe arabın olsun bize Çankaya yeter diyorlardı. Bunların bu zihniyetten farkı yok! Al birini vur öbürüne. Bölücü örgütün güdümündeki parti de kendi Kabesi olarak Taksim’i karar kıldık. Biz Kabe’mize de Kur’an’a da sahip çıkmaya devam edeceğiz. Vanlının Kabe’si bellidir. Van Diyanet’in kaldırılmasına izin verir mi? Öyleyse 7 Haziran önemli ve gereği yapılmalı. Bunlar Diyanet İşleri Başkanlığı’na saldırıyor. Terör destekli parti de saldırıyor, paralel de saldırıyor, muhalefet de saldırıyor.” Dedi.

 

400 VEKİL İSTEĞİNİ TEKRARLADI!

Her gittiği yerde yeni anayasa için 400 milletvekili çağrısını yapan Erdoğan bir kez daha bu çağrısını Van’da yinelerken Vanlıların da yeni anayasa ve başkanlık sistemi için desteğini vermesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan; “Yeni anayasa çağrımı da yineliyorum başkanlık sitemi konusundaki çağrımı da. Bunun için de 400 milletvekili gerekli. Bu milletvekilini kim vizyonu hayata geçirecekse onun için istiyorum. Ama gidip beni şikâyet ediyorlar, YSK’ya müracaat ediyorlar. 2 defa ret yediler yine durmuyorlar. Bunlar anayasayı da bilmiyorlar. Siz Cumhurbaşkanının önünü kesemezsiniz. Cumhurbaşkanı çıkıp meydanlarda konuşur yeter ki çıkıp meydanlarda konuşacak insanlar olsun. Ben Van’da da konuşurum dünyada da! Biz dolaşacağız çünkü bu millete küçük olmak, küçük düşünmek yakışmaz. Bu milletin büyüklüğüne uygun olarak hareket edeceğiz. Ben parti lideri iken buralara geldiğimde kanaat önderleri, halk benden ne istiyorlar biliyor musunuz? Bu olağanüstü hali kaldırın biz başka bir şey istemiyoruz. Biz 1 ay içerisinde olağanüstü hali kaldırdık. Sözümüzde durduk. Ama biz ondan sonra bölgenin altyapı, üstyapı gibi ihtiyaçlarına başladık. Ama bunlar yetmez! 2023 hedeflerine yeni bir idari yapıyla ancak gidebiliriz. O yüzden ben büyük projeler anlatıyorum. Benim projelerimde Marmaray var. Biz dedemiz Fatih’i örnek aldık. O karadan gemileri yürüttü. Biz denizlerin altından araçları yürütüyoruz.”

 

“BUNLARA 5 KOYUN BİLE EMANET ETMEZSİNİZ!”

Cemaate de eleştirilerini yönelten Erdoğan Fethullah Gülen’i kastederek şu ifadeleri kullandı:; “Paralel yapının ele başı diyor ki: Said-i Nursi Kürt olduğu için gidip ziyaret etmedim. Kürt kardeşlerime olan kinini bu derece açıkça ifade ediyor. Bunlar ne yaptılar? Biz paralel yapıyla mücadele ederken gidip Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin arka kapısında bunlarla işbirliği yaptılar. İstanbul’da geçmişten beri Kürtleri tahkir ve tahrik eden ne kadar vesayetçi varsa gidip onlarla al takke ve külah işbirliği içine girdiler. Kürtlere yapmadık eziyeti bırakmayan tek parti olan CHP ile neredeyse genel merkezlerini birleştirecekler. Kürtlerin en büyük düşmanı ile meydanlarda aynı ağzı konuşuyorlar. İşi gücü bırakmışlar iktidarı eleştiriyorlar. Siz millet için ne diyorsunuz onu söyleyin? Benimle ne işiniz var? Ben yeni anayasa diyorum. Var mı bu konuda alternatifiniz? Onu getirin. Ben Başkanlık diyorum. Siz mevcut durumdan memnun olabilirsiniz ama istikrar ve güveni garanti altına almak için Türkiye’nin yeni bir sisteme ihtiyacı olduğundan bi habersiniz. 5 tane koyunu bile emanet etmezsiniz.”

 

ERDOĞAN: EY HDP SEN KİMSİN?

Erdoğan mitingdeki konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ey Van yeni Türkiye’ye hazır mısın? Van yeni anayasa istiyor mu? Van başkanlık sistemini destekliyor mu? Van geleceğine sahip çıkıyor mu?  Seçim daha bitmedi ama seçimden umudunu kesenlerin bahaneleri hazır. Oy istedikleri milleti şimdiden suçluyorlar. Eğer istedikleri sonuç çıkmazsa milletin her şeye müstahak olduğunu söylüyorlar. Şimdiden adresin meclis değil de sokak olduğunu gösteriyorlar. Siyasi parti sokakta ancak miting yapar. İnsanları sokakları karıştırmanın, araç, dükkan yakmayı çağırmanın siyaset ile ne alakası var. İnsanları sokağa çağırıp ölüme mahkum eden bunlar değil miydi? Dünya diyor ki Türkiye olmasaydı Kobanî kurtulmayacaktı, ama bunlar aksini söylüyor. Bunlar yalan söylüyor! Gerek Özgür Suriye ordusu, gerek Peşmerge’nin Kobanî’ye gitmesine biz müsaade ettik. Be HDP sen kimsin? Biz yaptık bunu biz! DAEŞ de Türkiye’yi suçluyor. Bölücü örgüt de Türkiye’yi suçluyor. Sokağa çıkıp da ölen insanların kanı ellerindeyken özgürlük istiyorlar.”

 

“VANLILARI KORKUYU KORKUTMAYA DAVET EDİYORUM”

“Biz her türlü riski göze alıp çözüm süreci ile anaların gözündeki yaş dursun istedik.

Oyunuzu verirken sadece bir etnik düşünce ile vermeyin. Ve Kürt kardeşlerimin temsilcisi olarak ben bunları kabul etmiyorum. Biz Şırnak’ta Şerafettin Elçi havalimanını bunların engeline rağmen yaptık. Ağrı’daki, Kars’taki, Hakkari’yi bu engellere rağmen yaptık. İnşallah önümüzdeki hafta Hakkari havaalanın açılışını da yapıyoruz. Şimdi soruyorum Kürtleri biz mi seviyoruz onlar mı? Hizmeti biz mi getiriyoruz onlar mı? Ben kardeşlerimi başlarını iki elinin arasına alıp düşünmeye sevkediyorum. Oylarınızı yönlendirecek olan şey korku olmasın. Ben tüm Vanlı kardeşlerimi korkuyu korkutmaya davet ediyorum. Oy hepimizin namusudur, şerefidir. Namusumuza, şerefimize sahip çıkalım. Diyorlar ki çözüm süreci biz mecliste yokken başladı. Evet siz yokken başladı. Bu bizim milletimizle başlattığımız ve yürüttüğümüz bir süreçtir. Bunu ben başlattım. Bunlar olsa da olmasa da biz süreci nihayete erdireceğiz. Terör eski Türkiye’de geçerli bir yöntemdir. Yeni Türkiye’de ne terörün ne de terör arkasına sığınarak siyaset yapanların yeri olmayacak. Sizi tehdit etmeye çalışanlara taviz vermeyin. Size hizmet verenlerin yanında olun. Sizin için koşanların, size sevdalı olanların, sizin için terleyenlerin yanında olun.”

 

Erdoğan konuşmasının ardından Valilik ve Garnizon komutanlığı ziyaretlerinin ardından kentten ayrıldı.


ŞEHRİVAN HABER - MERAL YILDIZ - ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim