ŞEHRİVAN SEÇİM: ÖNDER ALTINAL - Türkiye önemli bir seçim sürecini daha geride bıraktı. Aylardır ülke gündemini meşgul eden 24 Haziran seçimleri sürpriz sonuçlarla tamamlandı. Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52 civarında bir oyla Türkiye’nin ilk Başkan unvanını kazandığı seçimde mecliste oldukça farklı bir dağılım oluştu. Ak Parti’nin Türkiye genelinde 42.2 oy oranı aldığı seçimde HDP barajı aşarak 67 milletvekili çıkardı. Van’da ise HDP oyunu azalttı 6 olan vekil sayısını 5’e düşürdü , AK Parti ise yüzde 1 oranında artırarak milletvekili sayısını 2’ye yükseltti.

 

TÜRKİYE ERDOĞANLA ‘DEVAM’ DEDİ!

 

Türkiye 24 Haziran seçimleri için sandık başına gitti. Türkiye genelinde ve Van’da rekor bir katılımın olduğu seçimde birbirinden flaş sonuçlar çıktı. Türkiye’de yeni bir sistemin başlangıcı olan seçimin ardından Erdoğan da Türkiye’nin 1. Başkanı oldu. Recep Tayyip Erdoğan 52,4 oy oranı ile başkan seçildiği Cumhurbaşkanlığı oylamasında CHP adayı Muharrem İnce 30,8 oranında kaldı. HDP’nin adayı Demirtaş ise 8,2 oranı ile cumhurbaşkanlığı yarışında 3’üncü sırada kaldı. Öte yandan milletvekilliği seçiminde ise AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur ittifakı oyların 53.58’ini aldı. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi’nden oluşan Millet ittifakının oy oranı ise 34,16’da kaldı. Mecliste çok farklı bir dağılım oluşurken yeni süreçte tüm partilerin yer aldığı çok partili bir sistemin de kapısı aralanmış oldu. HDP’nin Doğu ve Güneydoğu’da oy kaybettiği, AK Parti’nin Van ve Mardin gibi bazı illerde oyunu artırdığı seçimde Van 5-3’lük bir dağılıma sahne olan bir seçimi geride bıraktı. Gevaş ve Bahçesaray Ak Parti’nin galip geldiği 2 ilçe olurken diğer 11 ilçeyi HDP kazandı.

 

 

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da dün önemli bir seçime gitti. Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için sandığa giden seçmenler seçimini yaptı. Erdoğan Cumhurbaşkanı olurken, Ak Parti vekil kaybetti. Van’da ise tablo Ak Parti’nin 1 vekil artırmasıyla değişti. İşte 24 Haziran 2018 Van seçim sonuçları.

 

24 Haziran seçimleri tamamlandı. Türkiye bu seçim ile 98 yıllık parlamenter sistemi tam anlamıyla kaldırdı ve Başkanlık (Cumhurbaşkanlığı) Sistemine geçiş yaptı. Resmi olamayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimde yüzde 52-53’lük oy oranı bandında bir oy alarak, Cumhurbaşkanı seçildi. Erdoğan’ın galip geldiği seçimde, Ak Parti ise oy oranında düşüş yaşayarak yüzde 41-42 bandına kadar geriledi. Peki, Van’da ne oldu? Van’da Halkların Demokratik Partisi milletvekilliğinde yüzde 59-60 bandında oy alarak 5 vekil çıkarırken, Ak Parti ise yüzde 31-32 bandında bir oy alarak vekil sayısını 1 kişi artırdı. İşte Van’daki kesin olmayan sonuçlara göre oy oranları, 7 Haziran ile 1 Kasım seçimlerine göre oy oranları ve yaşanan değişiklikler.

 

AK PARTİ “16 YIL YETMEZ” DEDİ

 

1990’lı yıllarda büyük sıkıntılar yaşayan Türkiye gibi Van’da sancılar günler yaşıyordu. 2002 yılında iktidara gelen Ak Parti Van’da bu seçimlerde 7 vekilden 6’sını alırken 1 vekili ise kaybetti. O yıllardan şimdiye büyük değişimler yaşandı. 2007 seçimlerinde AK Parti Van’da 5 milletvekili çıkarırken, 2 vekil ise seçimlere parti olarak girmeyen bağımsız vekillerden oluştu. Van’da Ak Parti için denge değişikliği 2011 yılında da sürdü. 8 vekile çıkan Van’da Ak Parti 2 vekil alırken Kürt seçmeden oy alan 4 bağımsız vekil ise Kürt partisi adına Van’ı mecliste temsil etti. 2015’te yaşanan önemli gelişmelerde 7 Haziran seçimlerinde HDP 7 vekil alarak, Ak Parti’nin 2002 rekoruna ortak oldu. Ardından yapılan 7 Kasım seçimlerinde ise Ak Parti bir vekil sayısı arttırdı ve 2 vekil çıkardı Van’dan. Her yıl vekil sayısını 1 tane artıran Ak Parti bu seçimde ise 3 vekil aldı. 5 vekili ise HDP aldı. AK Parti yeniden iktidar olarak 16 yıllın iktidar sürecinde kendilerine yetmediğini söylemiş oldu.

 

DEMİRTAŞ VAN’DA "CUMHURBAŞKANI" OLDU

 

Edirne Cezaevinde bulunan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, yapılan seçimlerde 7-8 bandında bir oy aldı. Demirtaş aldığı bu oranla İYİ Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener’i geçti. Demirtaş Türkiye’de 10 ilde galip gelirken, Muharrem İnci 2 ille geçmiş oldu. Akşener ise hiçbir ilde galip gelemedi. Demirtaş Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından en fazla ilde kazanan Cumhurbaşkanı adayı olurken, Van’da da galip geldi. Van’da 13 ilçenin 11’inde galip gelen Demirtaş, Gevaş ve Bahçesaray’da kaybetti. Demirtaş Van’da yüzde 57.56 oy alarak Van’ın Cumhurbaşkanlığında galibi oldu. Erdoğan ise yüzde 36.27 oranında oy aldı.

 

 

AK PARTİ VEKİL SAYISINI ARTTIRDI

 

Ak Parti 7 Haziran’da Van’da 1 vekil çıkarırken, 1 Kasım seçimlerinde vekil sayısını 1 tane artırarak, seçime 2 vekille gitti. 2015’te yapılan 2 seçimin ardından 24 Haziran seçimlerinde ise Ak Parti 1 vekil daha artırarak vekil sayısını 3’e çıkardı. HDP ise 2 seçimde Van’da 2 vekil kaybetti. HDP, 7 Haziran’da Van’da yüzde 70.82 oranında oy alırken, 1 Kasım seçimlerinde ise yüzde 65.5 oranında bir oy aldı. Ak Parti ise 7 Haziran’da 19.38 oy oranı alırken, 1 Kasım’da ise yüzde 30 oranında bir oy aldı. 24 Haziran seçimlerinde ise HDP yüzde 59.7 oranıyla 5 vekil alırken, Ak Parti ise yüzde 31.87 oranında yüzde 3 vekil çıkardı.

 

 

24 HAZİRAN’DA VANLILARA SANDIĞA GİTTİ

 

Van’da bu seçimde oy kullananların sayısı azaldı. Son olarak 7 Haziran seçimlerinde büyük bir oy kullanma sayısına ulaşan Van’da 597 bin 502 seçmenden, 504 bin 206 seçmen oy kullandı. Seçime katılma oranı yüzde 84.39 oranında gerçekleşti. Yapılan seçimlerin ardından 7 Kasım’da seçim yapılması kararı alındı. 1 Kasım’da yapılan seçimlerde ise seçime katılım oranı yüzde 3 oranında azaldı. Van’da 600 bin 503 seçmenden, 486 bin 467 seçmen sandığa gitti. Seçime katılma oranı yüzde 81.1 olarak gerçekleşti. 24 Haziran seçimlerinde ise oran yeniden arttı. 7 Kasım’da yüzde 81’e düşen katılım oranı 24 Haziran’da ise yüzde 82’nin üzerine çıktı. Van’da 640 bine yakın seçmende 460 bin 507 kişi oy kullanmaya gitti. Açıklanan bu rakamlar resmi olmamakla birlikte, bugün YSK tarafından kesin sonular açıklanacaktır.

 

Editör: TE Bilisim