Bir dönemler tarım ve hayvancılığın önemli kentlerinden birisi olan Van, yitirdiği hayvancılık potansiyeli ile birlikte tarımda yol almaya devam ediyor. Bölgenin tarıma en elverişli imkânlarına sahip Van’da verilen destekler ve yerel yönetimlerin desteği ile adeta tarım yeniden canlanıyor. Bu noktada Gürpınar ve Gevaş ilçeleri öne çıkan iki ilçe olarak bir adım öne çıkıyor!

 

Van’da son zamanlarda tarımsal üretim anlamında Gürpınar ve Gevaş ilçelerinde ‘güzel’ işler yapılıyor. Urartulardan bu yana önemli medeniyetlere başkentlik yapan, zamanında üzüm bahçeleriyle, eşsiz elması ve diğer sebze üretimiyle adından söz ettiren Van’da, tarımsal üretim yeniden başlıyor. İklimi tarıma en çok elverişli illerden biri olarak bölgenin bir adım önünde olan Van, son yıllarda gerek devlet destekleri gerekse de yerel yönetimlerin destekleriyle kendi sebze ve meyvesini kendisi üretiyor. Bu noktada başı da Gürpınar ve Gevaş ilçeleri çekiyor. Özellikle Vali Münir Karaloğlu döneminde kentin sebze üretim merkezi olması anlamında önemli desteklerin verildiği Gevaş, yaz ayları boyunca Van’ın sebze ihtiyacını karşılayan il olurken Gürpınar, belediye desteği ile tarımda basamakları deyim yerindeyse 3’er 5’er atlıyor. Hem kendisi sebze üreten hem de vatandaşa destek olan Gürpınar Belediyesi bu anlamda ‘örnek’ bir belediyecilik sergilerken Van’ın marka olan sebze ve meyvelerinin gelece aktarılması anlamında da ciddi katkılar sunuyor. Bu yönüyle son zamanlara kadar meyve de de sebze de de dışa bağımlı olan Van’ın desteklerin devam etmesi halinde kendi kendine yeteceği çok yakın bir ihtimal olarak görünüyor.

 

 

GEVAŞ’TA 40 ÇEŞİT SEBZE ÜRETİLİYOR!

Van’ın Gevaş ilçesinde son yıllarda sebze yetiştiriciliği gün geçtikçe artarken veriler destekler ilçenin tarıma yönelmesinde ciddi rol oynuyor. Son yıllarda Gevaşlı üreticilerin sebze üretimi kentin ihtiyacını karşılama anlamında büyük aşama katediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün de yakından ilgilendiği ilçede sebzecilikte markalaşma adına önemli işler yapılıyor. Toplamda 3 milyon 280 bin dekar işlenebilir tarım arazisi olmasına rağmen yıllardır bunu kullanmaktan uzak olan kentte son zamanlarda hibeler ve desteklerle sebzecilikte kullanılan 15 bin dekarlık alan da yavaş yavaş sınırlarını genişletiyor. Zira verilen mazon, gübre, fide ve diğer desteklerden sonra Van’ın Gevaş ilçesinde ciddi sıçrama yaşandı. İlçede artan tarım girişimciliği sonrasında tam 30 çeşit sebzenin üretildiği daha önce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından da açıklanmıştı. Gevaş ilçesinde yıllarca çorak kalan yaklaşık 7 bin dekarlık arazideki domates, biber, patlıcan, kabak, karpuz, kavun gibi sebze ve meyvelerin yer aldığı bostanların oluşturduğu renk cümbüşü, kentin girişine ayrı bir güzellik katarken, elde edilen verim ise çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

 

 

GEVAŞ ÇİFTÇİSİ ÖRGÜTLENECEK!

Van’ın en yeşil ilçesi olan Gevaş ilçesinde sebze yetiştiriciliği noktasında büyük adımlar atıldı. Sebze yetiştiriciliğinde önemli bir yer sahip olan Gevaş’ta markalaşma adına da yeni adımlar atılacak. Gevaşlı çiftçilerin örgütlenme sorunu olduğunu söyleyen Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, markalaşma adına bir örgütlü gücün olmadığını da belirtti. Çiftçilerin bir araya getirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Hakan, “Bu noktada bizimde işin bir tarafından tutmamız lazım. Bu sorumluluğu da hissediyoruz. Belki STK’larla birlikte bunu başarabiliriz.” Dedi. Belediyecilik tecrübeleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Hakan, Belediyenin yaratıcılık isteyen bir birim olduğunu belirtti.

 

 

“ÇİFTÇİLERİ BİR ARARAYA GETİRMEK LAZIM”

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan Gevaş ilçesinin sebze üretimindeki yeri ve Gevaş’ın Belediyecilik başarısını gazetemize değerlendirdi. Sebze üretiminde Gevaş’ın çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Hakan, çiftçilerin örgütlenme sorunu olduğunu belirtti. Gevaş’ın sebze üretiminde çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Hakan, “Bu noktada yapılacak çok fazla şey var. Mesela Gevaş’ta en çok bilinen Gevaş fasulyesidir. Hakikaten Gevaş çiftçisi çok kaliteli bir ürün yetiştiriyor. Fakat buradaki çiftçilerimizin örgütlenme sıkıntısı var. Markalaşma adına bir örgütlü güç yok. Markalaşma ve bir tık daha ileriye taşımak için bir çalışma yok maalesef. Buradaki çiftçilerimizi bir araya getirmek lazım. Bu noktada bizimde işin bir tarafından tutmamız lazım. Bu sorumluluğu da hissediyoruz. Belki STK’larla birlikte bunu başarabiliriz. Bununla ilgili birçok kez istişare toplantısı yapıyoruz. Bir toplantıda bu konuyu ele almak doğru olacaktır. Belki bu yaz pancar veya sebze mevsiminde böyle bir bütünleştirme yapabiliriz. Ama bunun kurumsal bir hal alması gerekiyor.” Dedi.

 

 

GÜRPINAR’DA SEBZELER BELEDİYEDEN!

Öte yandan Van’ın tarım deyince öne çıkan bir diğer ilçesi ise Gürpınar oluyor. Hem tarihi, hem kültürü, hem de tarım ve hayvancılık potansiyelini elinde bulunduran güçlü ilçede Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin yönetimindeki belediye deyim yerindeyse ilçede ‘tarım devrimi gerçekleştirdi. ‘Şamram Kanalı’nın akıp geldiği ilçede yıllardır tarımsal üretim askıdayken yeni belediye başkanları ile birlikte ilçe adeta küllerinden doğdu. Belediye vatandaşı desteklemekle kalmayıp kendi bünyesinde tonlarca domates, biber, salatalık gibi ürünler yetiştirdi. Van'ın Gürpınar İlçesi'nde belediye geçen yıl 150 bin metrekarelik alan üzerine açık sera alanı kurdu. Serada yetiştirilen sebzeler olgunlaşmaya başlarken, 45 kişi de çalışma imkânı buldu. İlçenin ürettiği tarımsal ürünler fuarlarda da sergilenirken ilçedeki tarımsal hareketlilik vatandaşın da üretime yönelmesine neden oldu.

 

 

BELEDİYE NOHUT EKİYOR, CEVİZ DAĞITIYOR!

Her geçen gün tarımsal alanları kullanma adına hamleler yapan Gürpınar’da belediyenin kenti seralarında yetiştirdiği ürünlerle birlikte vatandaş da desteklerden faydalanıp sebze üretimi yapıyor. Sadece sebze ile yetinilmeyen ilçede Gürpınar Belediyesi’nin son hamlelerinden birisi de nohut ekimi oldu. İlçe Belediyesi tarafından geçtiğimiz haftalarda 140 bin metrekarelik tarlaya nohut ekimi yapıldı. Ekimi yapılan tarlanın 90 bin metrekarelik kısmının ise vatandaşlara ait olduğu belirtildi. İşe 150 bin metrekarelik alan üzerinde yaş sebze yetiştiriciliği yaparak başlayan Gürpınar Belediyesi, bu yıl da vatandaşları tarımsal faaliyetlere teşvik ederek ilçeyi bir tarım merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Bu anlamda atılan adımlardan birisi de ceviz üretimine yönelik destek oldu. Üretimi teşvik etmek amacıyla çiftçilere ücretsiz makine ve ekipman desteği ile tohum ve sebze fidesi dağıtan Gürpınar Belediyesi, bu kez de çiftçilere aşılı ceviz fidanı dağıttı. 4 bin ceviz fidanı dağıtan belediye halkı üretime teşvik etmeye devam ediyor. 


ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ - ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim