Bir değerlendirme yapıldığında sayısız potansiyeli ve güçlü yanı olan Van hala potansiyelinin çok altında seyretmeye devam ediyor. Sahip olduğu güce rağmen tüm alanlarda dibe vuran Van için Vanlısı da dışarıdan geleni de aynı şeyi söylüyor. Tüm bu potansiyelleri bir arada tuttuğunuzda müthiş bir çıkış yapması gereken Van, buna rağmen kayıpları oynuyor. Tüm sektörlerde kayıp yaşanır da emlak sektöründe yaşanmaz mı… İnşaat sektörünün depremden bu yana belini doğrultamadığı, yapılan on binlerce TOKİ konutuna rağmen kiraların yüksek uçtuğu kentte emlak sektörü ekonominin can çekiştiği şu sıralar yerlerde sürünüyor. Tüm bu yaşanan sorunlara rağmen fiyatların İstanbul ve Ankara ile yarışmaktan geri durmadığı kentte haliyle alım-satım ise neredeyse hiç yapılmıyor. Emlakçı iş yapamamaktan, kiracı yüksek kiradan, ev sahibi evini satamamaktan, mülk sahibi olmak isteyen ise yüksek fiyattan dem vuruyor. Fakat tüm bu sorunların en başını ise tüm sektörleri olduğu gibi şu sıralar yaşanan çözümsüzlük ve belirsizlik çekiyor. İnsanların 1 Kasım seçimlerine odaklandığı şu sıralar yatırım yapacak olanın da mülk sahibi olmak isteyenin de aradığı tek şey var o da: Huzur.

 

Yaşanan çatışmalı süreç ve Van’ın can damarı olan Kapıköy’ün kapanmasının ardından Emlak Sektörü de iş yapamaz hale geldi. Emlak sektörüyle ilgili konuşan Emlakçılar Derneği başkanı Orhan Özdek sürecin yeniden devam etmesi gerektiğini ifade etti. Özdek yüksek kira fiyatlarına da değinerek şunları kaydetti: “Van olarak kira fiyatlarından Ankara, İstanbul gibi büyük metropol şehirlerle yarışıyoruz. Benim mülk sahiplerimden ricam fiyatları bu kadar yüksek tutmasınlar.”

 

EMLAK SEKTÖRÜNÜN DE DERDİ SÜREÇ!

Şehrivan Gazetesi olarak vatandaşın son zamanlarda en çok şikayetçi olduğu yüksek kira fiyatlarını ve emlak sektöründeki son durumu sizler için derledik ve sorduk. Özellikle kira fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklanan sorunlar üzerine yaptığımız haber gazetemize konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, kira fiyatlarımızın Ankara, İstanbul ve diğer metropol şehirlerle yarıştığını ifade etti. Kendilerinin de bu yüksek fiyatlardan rahatsız olduğunu ifade eden Özdek, ev sahiplerine çağrıda bulundu. Çözüm sürecinin bölge için önemi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özdek, “Çözüm süreci bu bölge için çok önemli bir yere ve konuma sahip. Bu yüzden sürecin bir an önce devam etmesi gerekiyor. Ben buradan her iki tarafa da sesleniyorum. İki tarafın süreci devam ettirmesi gerekiyor.”

 

ÖZDEK: EMLAK SEKTÖRÜNDE DURAKLAMA VAR

Gazete olarak görüştüğümüz Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek son yıllarda emlak sektöründe durgunluk olduğunu ifade etti. Özdek ilk olarak şu ifadeleri kullandı: “Son yıllarda Van’daki emlak piyasasın bir durgunluk meydana geldi. Kentteki siyasi durgunluk, istihdamın durması ve sınır kapısının kapalı olmasından Van’da emlak ve inşaat sektöründe çok ciddi bir duraklama söz konusu. Vatandaşta bu konuda çok tedirgin ve temkinlidir. İnsanlar şu anda her hangi bir alış ya da yatış yapmayı düşünmüyor. Bunun nedenleri arasında 1 Kasım’da yapılacak olan seçimde var. İnsanlar seçimleri sonucunu da biraz bekliyor. Bizim umudumuz seçimlerden sonra emlak sektöründe bir gelişme meydana gelsin. Zira inşaat ve emlak sektörü durduğu zaman, çok sayıda sektörü de etkilemekte ve durma noktasına getirmektedir. Bu iki lokomotif sektörün durması bütün Van’daki piyasanın durmasına neden olmaktadır.”

 

“HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”

İş adamlarının yatırım konusunda tedirgin olduğunu ifade eden Özdek, iş adamlarının Van’a gelmesi için herkesi görevini yapmaya davet etti. Özdek, “Bu nedenle bu iki sektörün bir an önce hayata ve harekete geçmesi için belediyenin üstüne düşen görevi yapmasına inanıyorum. Bu konuda vatandaşa daha sıcak bir şekilde davranılması gerektiğini, Van’a istihdam kazandıracak olan insanları Van’a kazandırılması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda iş adamlarımız bir tedirginlik içerisindeler. Acaba yatırım yapsak mı yapmasak mı? Diye. Bu konuda iş adamlarımıza güven terkin etmemiz gerekiyor. Van ili gerçekten çok güzel bir ildir. Kalkınmaya yüz tutmuş ve tutması gereken bir ildir. Ne yazık ki Van’ımız da şu anda ticari sıkıntılar meydana gelmek ve bu ticari sıkıntılarda insanların mağduriyetine neden olmaktadır. Esnafımız bu konuda mustaripler. Bize bağlı olan esnafların şu anda sıkıntıda olduklarını ve hatta kepenk kapatmak istediklerini bilmekte ve görmekteyiz. Bu konuda çok sayıda şikayet alıyoruz.” Dedi.

 

ÖZDEK: VAN HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL

Van’ın yaşanılır bir kent olduğuna dikkat çeken Özdek, ayrıca Van’ın sahipsiz olduğuna inandığını söyledi. Özdek şöyle devam etti: “Bu yaşanan sıkıntılardan dolayı insanımızdan tek isteğimiz sabır dilemeleridir. İnşallah ülkemiz ve ilimi hak etmiş olduğu değeri kazanır ve bu sorunu aşar. Sosyal, ekonomik, siyasal sorunlar aşıldıktan sonra Van’ımızda daha güzel kalkınmalar, yapı alanları ve istihdam alanları oluşturulur. Van gelişmeye çok açık ve bölgeye başkentlik yapabilecek kapasitede bir ildir. Ama Van’ın gerçekten sahibi olmadığına inanıyorum. Van ili hak ettiği yerde değildir. Van şu anda gölüyle, çevresiyle, doğasıyla ve suyuyla diğer illere nazaran çok yaşanabilir bir ildir. Bu yüzden bu ile daha fazla yatımcının ve inşaatçının buraya gelmesini bekliyorduk. Ancak yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik kaoslar nedeniyle işlerde bir durgunluk meydana geldi. Bundan dolayı da Van’a yatırımcılar gelmedi ve ciddi bir gelişim olmadı.”

 

“OLUMSUZLUK İŞSİZLİĞE NEDEN OLUYOR”

Yaşanan tüm olumsuzlukların işsizliğe neden olduğunu belirten Özdek, “Şu anda çok sayıda gencimiz işsizdir. Bu gençlerin işe ihtiyaçları var. Bu yüzden de bir an önce Van için çok önem arz eden inşaat ve emlak sektörünün hayata geçirilmesi gerekiyor. Gerekli ve yetkili olan kurumların bu anlamda üzerlerine düşeni yapmaları gerekiyor. Buraya iş adamlarını ve sanayicileri çekmemiz gerekiyor. Bunun için bir takım giriş ve olumların olması gerekiyor. Bu anlamda öncelikli olan kurumlar belediyelerdir. Belediyelerin bu anlamda gerekirse iş adamlarından ruhsat parası almadan, onlara maddi yardımlarda bulunabilirler. Örnek olarak harçları almayarak iş adamları Van’a yönlendirilebilir. Gerek büyükşehir belediyesi gerek ilçe belediyeleri ve gerekse de STK’lar bu konuda girişimlerde bulunmalı.” Sözlerine yer verdi.

 

ÖZDEK: ANKARA VE İSTANBUL İLE YARIŞIYORUZ

Özdek, Van’daki kiraların yüksek olduğunu ve bu yüksek fiyatların düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Özdek şu ifadeleri kullandı: “Van’ımızda emlak ve inşaat sektöründe düşüşün meydana gelmesi, halkımızda bir rahatsızlığa neden olmuştur. Bunun yanı sıra kiralar bir artış söz konusu. Dışardan Van’a gelen ve Van’da ikamet etmek isteyen insanlar kira konusunda, yüksek fiyatlar ile karşı karşıya kalıyor. Normal şartlarda Van’da kira fiyatları Ankara ve İstanbul gibi batıda bulunan birçok ilin kiraları ile eş değerdir. Bu doğru değil. Ben buradan Vanlı hemşerilerimize sesleniyorum; “Lütfen dışardan gelen insanlarımız düşünelim.” Bu insani bir boyuttur. Bu insanlarımızı muhakkak düşünmemiz gerekiyor. Bir yeri kiralamak isteyen insanlarımızı kırmamak için çaba gösterelim. Bu anlamda kira fiyatların düşürülmesi gerektiğine inanıyorum. Zira insanlar kiralama konusunda mağdur durumundalar. İnsanlar bu konuda bizlere geliyor ve şikayetlerini dile getiriyorlar. “

 

“ÇÖZÜM SÜRECİ BÖLGE İÇİN HAYAT DEMEKTİR”

Son olarak çözüm süreci hakkında da konuşan Başkan Özdek, “Biz Sivil Toplum Örgütü olarak hareket ediyoruz. Bu anlamada siyasi partilerin sütünde konuşuyoruz. Bölgede siyasi bir kaos söz konusudur. Buda elbette ki çözüm sürecinin sona ermesinden kaynaklanıyor. Sürecinin sürekli devam edeceği konusunda ümit vardık. Fakat süreç sekteye uğradı. Buda ilimizde ve bölgemizde yaşan tüm insanların hayatını etkilemişti. Çözüm sürecinin bölge için çok önemlidir ve bizde devam etmesini istiyoruz. Sürecin devam etmesi demek; sınır kapılarının açılması, savaşın bitmesi demek, ölümlerin bitmesi akan kanın durması demektir. Sürecin devam etmesi demek iş olanaklarının olması ve istihdamın olması demektir. Kısacası çözüm sürecinin olması demek bölge için hayat demektir. Biz sürecin devam etmesini istiyoruz. Ne olursa olsun iki tarafın süreç için adım atması gerekiyor. Her iki taraf sürece sahip çıkması ve koruması gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

 

SOLMAZ: FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİLMİYOR

Kiraların yüksek olması ve emlak sektörüyle ilgili görüştüğümüz Zar Emlak yetkilisi Furkan Solmaz ise fiyatların yüksek olduğuna dikkat çekti. Solmaz, “Emlak sektöründe işler elbette ki eskisi gibi değil. Çok büyük bir düşüş var. Bunun yanı sıra Van’daki kira fiyatları da çok yükseldi. Örnek olarak ev değil de iş yeri olarak bir Cumhuriyet Caddesi ile Maraş Caddesi’nde kiralık yer arayan insanlar, kira fiyatlarından dolayı vazgeçiyorlar. Bu iki caddedeki fiyatlar Türkiye’deki birçok ilin hiç birinde yok. Üstüne üstün bu kadar yüksek kira fiyatlarını veren insanlar bu kadar para kazanamıyorlar. Esnaf kazandığı paranın hemen hemen hepsini kiraya vermek zorunda kalıyor. Ev kiraları da çok yüksek bir seviyede yer alıyor. İnsanlar çağrıya çok uzak olan mahallelerde bile düşük fiyatta kiralık ev bulamıyor. Bir ev sahibi kirayı yükselttiği zaman herkes ona uyuyor ve kiraların bu sefer önüne geçilmiyor.”

 

“SÜREÇTEN SONRA YERE DÜŞTÜK”

Gülen Emlak yetkilisi de kiraların yüksek olduğunu ifade ederek ayrıca çözüm sürecinin sona ermesi ile birlikte sadece emlak sektöründe değil tüm sektörlerde durgunluk olduğunu ifade etti. Gülen Emlak Yetkilisi şunları kaydetti: “Yaşanan çatışmalı süreç ve çözüm sürecinin sona ermesi ile birlikte sadece emlak değil türler olumsuz etkilendi. Hatta sektörün, esnafın yanı sıra vatandaşlarda çok zor günler geçirmeye başladı. Biz emlakçılar 2011 yılından bu yanan sıkıntılar yaşıyoruz. Yaşanan depremlerin ardından bizim sektörümüz bir türü istediği noktaya geldi. Yıllarca toparlanmak için çaba sarf ettik süreçle birlikte iyi bir gelişim kaydettik ancak süreç bittikten sonra bizde bir boks maçında yere düşen sporcu gibi düştük. Kiralar bu bölgeye göre çok yüksek. İnsanlarımız bu konuda biraz daha duyarlı olmalı; bölge ve bölge halkına göre fiyatlar belirlemelidir.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL

Editör: TE Bilisim