ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kentlerinden biri olan Van; işsizlik başta olmak üzere ulaşım, altyapı, istihdam, imar, çarpık kentleşme, bakımsızlık gibi pek çok sorunu tartışmaya devam ediyor. Sahip olduğu potansiyelin ve biçilen önemin uzağında bir profil çizen Van’da hala önemli kronik sorunlar sürerken son dönemlerde siyasi partiler ve belli başlı isimler bu meseleleri tekrar tekrar hatırlatıyor. Van’ın sorunlarını sık sık gündeme getiren HÜDA PAR Van İl Başkanlığı, her hafta düzenli olarak yaptığı basın açıklamaları ile sürecin öncüsü olurken bu hafta da Van’ın yönetim sorunu ile gazetecilerin karşısına çıkıldı. Yeni dönemde belediyelerde kayyum uygulamasının olmaması gerektiğini söyleyen HÜDA-PAR il başkanı Rasim Sayğın, Van’ın liyakat sahibi yöneticiler tarafından idare edilmesi gerektiğini söyledi.

HÜDA PAR: VAN’IN HER HAFTA BİR SORUNLA BOĞUŞTUĞUNU GÖRÜYORUZ

Her hafta düzenli olarak yapılan ve kentin önemli sorunlarının ele alındığı basın toplantısı için gazetecilerin karşısına geçen HÜDA-PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın açıklamasında bu hafta merkeze yerel yönetimleri, yönetim sorunu ve yönetim kadrolarını aldı. Sayğın, her hafta düzenli olarak yaptığı toplantılarla ilgili bir değerlendirme yaparak başladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Yaklaşık bir aydan fazladır Van’ın sorunlarını haftalık olarak ele alarak değerlendiriyoruz. Sorunlarla ilgili çözüm önerilerimizi sunuyoruz. Muhataplarından konuyla ilgili adım atmalarını bekliyor ve takip ediyoruz. Geçtiğimiz hafta belirttiğim gibi yapılan açıklamaların neticesi olarak vardığımız sonuçları, değerlendirmeleri basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşacağımızı ifade etmiştik. Her hafta Van’ın bir sorunla boğuştuğunu görüyoruz. Kimi zaman açıklama yaptığımız haftanın hemen arkasında sorunun yoğunluklu olarak ortaya çıktığını görüyoruz. Kimi zaman biz açıklama yapmadan önce çıktığını görüyoruz. Trafik sorunu, su sorunu, kanalizasyon sorunu, VASKİ’yle ilgili yaşanan sorunlarımızı ve Van Gölü’yle ilgili sorunlarımızı tek tek dile getirdik” dedi.

SAYĞIN: VAN’IN EN TEMEL SORUNU YÖNETİLEMEME SORUNUDUR

Yaşanan sorunların Van’ın kaderi olmadığını ve kentin temel sorununun yönetilememe olduğunu dile getiren Sayğın, “Bu sorunlarımızın tamamı Van’ın kaderi olan sorunlar değil. Bu sorunların tamamı çözülebilir. O zaman bunlar çözülebilecek sorunlarsa bizim temel sorunumuz ne? Van’ın en temel sorunu yönetilememe sorunudur. Hangi kurumdan tutarsanız tutun, hangi kurumdan başlarsanız başlayın, sorun hangi kurumdan kaynaklanıyorsa kaynaklansın işin arka planına baktığımızda sorunun temelde yöneticiye dayandığını gözlemlemekteyiz. Van’da kaliteli, vizyoner yönetici bulmakta zorlanıyoruz. Bütün belediyelere baktığımızda Van’ın dertleriyle dertlenen, çözüm odaklı çalışan yöneticilerin olmadığını görüyoruz. Günü kurtarma peşinde olan anlayışıyla hareket eden maalesef yöneticilerimiz var. Bu yönetici kadroları kendilerine gerek basın yoluyla gerek birebir iletilen sorunlardan rahatsızlar. Kendilerine sorun ulaştırılsın istemiyorlar, bir çözüm geldiğinde bu çözümü uygulamaya koymaktan geri duruyorlar. Temel mantık ne kendileri açısından? Başkası söyledi diye ben yapmayacağım. Benim açımdan yeri ve zamanı geldiğinde ben yaparım mantığı var.” dedi.

SAYĞIN: VAN’IN EN TEMEL PROBLEMLERİNDEN BİRİSİ BELEDİYE BAŞKANLARININ KAYYUM OLMASIDIR

Sayğın, kayyımlara da değinerek, “Başkası bunun üzerinde dedi diye yaparsam başkasının bundan bir siyasi kazanç elde eder mi anlayışı ön planda tutuluyor. Bu halka hizmet etmekten uzak durmadır. Yani halka hizmet hakka hizmettir anlayışının geri planda bırakılmasıdır. Van’ın sorunlarının geri planda tutulmasıdır ve sümen altı edilmesidir. Dolayısıyla burada en temel husus gelip şuna dayanıyor. Sorunlarımızın temeli belediyecilik anlayışından kaynaklanması nedeniyle belediye başkanlarının kayyum olması belki Van’ın en temel problemlerinden bir tanesidir. Zira geçicidirler, halka hesap verme noktasında değiller. Bir sonraki seçimde oy alma kaygısında değiller. Memur zihniyetiyle hareket etmektedirler. Kayyum derken sadece devlet tarafından atanan kayyumlardan bahsetmiyorum” diye aktardı.

KAYYUM ÜZERİNDEN HDP’Lİ BAŞKANLARA DA GÖNDERME YAPILDI

Kentin kayyımlardan kurtulması gerektiğine dikkat çeken Sayğın şunları söyledi: “Van ilk seçimde kayyumdan kurtulmalıdır. HÜDA PAR olarak böyle düşünüyoruz. Hem devletin atadığı kayyum hem de örgütün atadığı kayyumdan bahsediyorum. Malumunuz Van Büyükşehir Belediyesi veya bölge belediyeleri HDP’nin seçilmiş başkanlarının yanında bir de atanmış başkanları vardı. Kayyum müessesesi farklı bir şekilde uygulanıyordu. Bunlar görevden alındı. Devlet tarafından kayyum atandı. Van bir kayyumdan kurtuldu, başka bir kayyum geldi. HÜDA PAR olarak artık Van’ın kayyum anlayışından kurtulması gerektiğini ifade etmek istiyorum.”

“HALKIN LİYAKAT SAHİBİ KADROLARA DESTEK VERMESİNİ İSTİYORUZ”

Yerel seçimlere de değinen Sayğın, “Halkın kendi öz iradesiyle seçtiği kişiler, halka hesap verecek noktada olup Van’ın sorunlarıyla dertlenenler kenti yönetmelidir. Halk, liyakat sahibi olan kimse ona yetki vermeli. Sorunlarımızın çözümü noktasında halk olarak artık somut bir adım atmamız gerekiyor. Zira dediğim gibi başkasının yakmış olduğu ateşle siz kendi yemeğinizi pişiremezsiniz. Dolayısıyla bizim kendi yağımızda kavrulmamız gerekmektedir. Kendi yöneticilerimizi, kendi öz evlatlarımızı, Van’ın sorunlarıyla dertlenen, Van’ın sokağını, caddelerini bilen, hayrın içerisinde bulunan, başına gelen olumsuz olaylarda desteğini sunan, Van’ın her türlü sorununu yakından hissetmiş olan yönetici kadrolarına ihtiyacımız vardır. Dolayısıyla bizim yönetilememe sorunu dediğimiz Van’ın en temel sorununu ilk seçimde çözmemiz gerekiyor.”

SAYĞIN: DERDİMİZ HALKA HİZMETTİR

“Çözüm adresinin HÜDA PAR kadroları olduğuna inanıyoruz. Her türlü kayyum müessesinden uzak, halkın içinden çıkmış, liyakatli kadrolarımızla biz Van’ın sorunlarını çözmeye adayız. Şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda tamamen yerel odaklı bir şekilde sorunumuz nedir? Bu sorunu nasıl çözebiliriz odaklı çalıştık. Çok siyasi kavgaların içerisinde yer almamaya özen gösterdik. Siyasi atışmaların içerisinde yer almamaya özen göstermekteyiz. Derdimiz halka hizmettir. Bunu da hakka hizmet olarak görüyoruz. Süreç içerisinde önümüzde ciddi bir yerel seçim var. Halkın liyakat sahibi kadrolara destek vermesini umuyor ve bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sabah namazına giden imama silahlı saldırı! Sabah namazına giden imama silahlı saldırı!

“MÜLAKAT SİSTEMİ SON BULMALI”

Sayğın, “Balık baştan kokar. Başa gelen kişiler atama usulüyle veya torpille bir yerlere geldiğinde alt kadrolarını da torpille yapıyor. Liyakate çok önem vermiyor. Bunun temel sebebi belediyelerde, yönetim kadrolarından çalışanına kadar liyakat sahibi insanların aranmamasıdır. Böyle bir çaba sarf edilmemesidir. Belediyelerde ve kamu kurumlarında özellikle bir parti olarak kurulduğumuz günden bu yana şunu diyoruz. Mülakat sistemine son verilmesini istiyoruz. Daha objektif kurallarla personel alımlarına gidilmeli. Mülakat sistemi olduğu sürece ne kadar liyakatli olursa olsun iş mülakata geldi mi kendi adamını bir şekilde başa veya çalışan pozisyonuna getiriyorlar” diye aktardı.

“BANKAMATİK İŞÇİLİĞİNE KARŞIYIZ”

Başkan Sayğın, “Belediyelerde her dönem başa gelen siyasi parti kendi alt STK’larını veya kendilerine yakın hissettikleri kişileri belediyelerde işe alıp maaşlarını bankamatik yoluyla ödeyip hiç işe gelmeden ödeme verdiği kişiler oluyor. Bu HDP döneminde de vardı. AK Parti döneminde de var. CHP’nin bulunmuş olduğu illerde de maalesef var. Bu Türkiye’nin kronik bir hastalığıdır. Başa gelen partiler seçim döneminde kendilerine destek olan, kurumlarda bulunan şahısları bir şekilde finanse ederek, kendilerine yakın kurumlarda çalıştırıyorlar. Bu yanlış olan bir tutumdur. Hiçbir şekilde hak ve hukukla açıklanabilecek bir tarafı yoktur. Bunların belediyelerden izole edilmesi gerekmektedir. Bu yapılırken de yaş kuru meselesini iyi göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sırf, HDP döneminde veya AK Parti döneminde işe alınan bir kişiyi işten çıkarmayı doğru bulmuyoruz. Biz insanların ekmeğiyle oynamayı doğru bulmuyoruz ama bankamatik işçiliğine karşıyız. Kaldırılması lazım” diye konuştu.

“LİYAKAT SAHİBİ İDARECİLERE DOKUNMAYIN”

Sayğın son olarak şunları söyledi: “Van’da maalesef siyasiler kendilerinin talimatlarını yerine getirmeyen yöneticilerin bir kısmını izole etmeye çalıştığını biliyoruz. Kendi talimatlarını yerine getirmeyen, istedikleri ihale olsun, işçi alımları olsun herhangi bir konuda taleplerini yerine getirmeyen idarecilerin ve siyasilerin anlaşamadığını, anlaşamayınca da Ankara’da söz konusu idareciyi başarısızmış gibi gösterip görevden alınmasına sebebiyet veriyorlar. Bunlar yanlış olan uygulamalardır ama maalesef bu her iktidarda olan milletvekillerinin başvurmuş olduğu bir yöntemdir. Bu yolla idarecileri kendilerine yakın tutmaya, biat etmeye zorluyorlar. Liyakat sahibi idarecilerden uzak durun. Siyasiler bu yanlışı yapmaktan vazgeçsin. Memleketimizin gelişmesi, sorunlarının bitmesi için çaba harcasınlar.”

Editör: Necmettin Dursun