ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van’da son yıllarda belediyecilik hizmetleri ve kentteki belli başlı eksiklikler konuşulmaya ve gündem olmaya devam ediyor. Kentteki önemli kurum, kuruluş ve STK’ların duyarsız kaldığı, daha çok vatandaşın sosyal medyada gündemleştirmeye çalıştığı konular tartışılmaya devam ederken HÜDA PAR sürece sert bir eleştiri ile dahil olan taraf oldu. Geçtiğimiz hafta Van Su ve Kanalizasyon (VASKİ) ile ilgili sıkıntılarla net eleştiriler yapan HÜDA PAR Van İl başkanı Rasim Sayğın bu hafta da temel belediyecilik hizmetleri ve kentteki genel durum ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Sayğın başlıklar halinde değinip eleştirdiği belediyelere, “Belediyeler hizmetlerini yerine getirememenin açığını taş yaparak, üzerine beton dökerek kapatmaya ve gözden kaçırmaya çalışmaktadır” sözleri ile sitem etti.

HÜDA PAR UZUN SÜREDİR TARTIŞILAN KONULARA TERCÜMAN OLDU!

Kentte son dönemlerin en büyük sorunu temel belediyecilik hizmetleri olurken peyzaj çalışmaları, yeşilliklerin bakımsız bırakılması, temizlik çalışmalarının yetersiz kalması gibi sıkıntılar bu yıl kentte en çok dikkat çeken başlıklar oluyor. Kentin merkezine konulan fakat sulanıp bakılmayan yeşil alanlar, kent merkezinin ve kentin ana arterlerinin bakımsız hali, peyzaj çalışmalarının eksikliği gibi konular tartışılırken geçtiğimiz haftalarda bir Van’ın sorunları seferberliği başlatan HÜDA PAR tüm bu konuları gündemine aldı. Van’daki belediyecilik hizmetleri ile ilgili eleştirilere sessiz kalmayan HÜDA PAR Van İl Başkanlığı bu sıkıntıları ele alarak bir an önce bu sorunlara çözüm bulunması gerektiğine vurgu yaptı. kaçırmaya çalışmaktadır” dedi.

HÜDA PAR: GÜNDEMİMİZDE BELEDİYE HİZMETLERİ VAR!

Van’da belediyelerin hizmet konusunda minimal seviyenin altına düştüğünü dile getiren Sayğın, “Bu hafta gündemimizde belediye hizmetleri var. Özellikle yazın başlamasından bu yana çok belirgin bir şekilde görülmektedir ki Van’da belediye hizmetlerinde ciddi şekilde aksama var. Özellikle yeşillendirme, peyzaj çalışmaları, park ve bahçelerin yeşilliği, var olan ağaçların sulanması konusunda belediyelerin yaz boyunca ciddi bir çalışma yapmadığını gözlemlemekteyiz. Belediyelerin asli görevi çöp toplama, temizlik ve peyzaj çalışmalarıdır. Bunlar en kötü belediyecilerde dahi yapılması gereken minimum hizmetlerdir. Belediye başkanlığı hizmet anlamında bu minimal seviyenin altına düşemez. Maalesef Van’da belediyeler bu minimal seviyenin altına düşmüştür” dedi.

ŞEHRİN BAKIMSIZLIĞINA VURGU YAPILDI

Sayğın, peyzaj çalışmalarının eksikliğine değinerek, “Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi, ara yollar, ana yolların tamamında var olan yeşilliklerin bakılmadığından üzerinin betonla örtüldüğünü, taşlarla kapandığını gördük. Belediyeler hizmetlerini yerine getirememenin açığını taş yaparak, üzerine beton dökerek kapatmaya ve gözden kaçırmaya çalışmaktadır. Van’da özellikle yaz döneminde yoğun şekilde kuraklık da yaşanmaktadır. Dolayısıyla yağışların az olmasından kaynaklı var olan yeşil alanların hepsi hızla ölmektedir. Bu anlamda park, bahçe, refüj gibi alanların hızlı bir şekilde sulanmalarının yapılması gerekmektedir. Bu mevsim itibarıyla 1 aylık bir süre kaldı. Gelecek mevsimin planlanmasının ciddi bir şekilde yapılması ve şehrimizin yeşillendirilmesi, peyzaj çalışmalarının ciddi bir şekilde yapılması önem arz etmektedir” diye konuştu.

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

SAYĞIN: VATANDAŞTAN CİDDİ ŞİKAYETLER ALMAKTAYIZ

Van’ın kaldırım işgali sorununu da dile getiren Sayğın, “Van’da çok ciddi şekilde kaldırım işgaliyle karşı karşıya kalmaktayız. Zaten çok sınırlı sayıda kaldırım var. Yollarda yürümek için vatandaşlara ayrılan alan çok sınırlıdır. Böyle olmasına rağmen ayrıca belediyelerin kaldırım işgaline göz yumması insanların sokaklarda yürümesinin önünde ciddi bir engel teşkil etmektedir. Belediyelerin acil olarak kaldırım işgallerini ortadan kaldırması ile ilgili tedbirleri alması zorunluluk arz etmektedir” ifadelerini kullandı. Sayğın, ara yolların bozulması sorununu aktararak şunları söyledi: “Ara yollarda ciddi anlamda bozulmalar meydana gelmiştir. Bu ara yollarla ilgili olarak yapılan bu bozulmaların acil bir şekilde düzeltilmesi, araç ve insan trafiğine fayda sağlar şekilde ve mimariye de hitap edecek şekilde bu yolların düzeltilmesi gerekmektedir. Bu anlamda vatandaşlarımızdan ciddi şikâyetler almaktayız.”

“VAN’A YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKIYOR!”

Van’ın kirli oluşuna da dikkat çeken Sayğın şunları aktardı: “Alanda yapmış olduğumuz çalışmalardan bir diğeri ise belediyelerle ilgili bazı bölgelerde temizlik çalışmalarının çok zayıf kaldığıdır. Özellikle Van Gölü sahilinde, kanallarda temizlik yapılmadığı, çöplerin toplanmadığı veyahut bu çöplerin uzun aralıklarla toplanmaktadır. Van’a yakışmayan görüntülerin ortaya çıktığını gözlemlemekteyiz. Bu yönüyle de yetkililere çağrıda bulunuyoruz, temizlik hizmetlerinin daha sağlıklı ve rutin bir şekilde yapılmasını istiyoruz.”

SAHİLLERDEKİ İŞGAL KONUSU DA GÜNDEMDE

Sayğın, Van Gölü’ne giden yolların vatandaşlar tarafından kapatılması sorununa da değinerek, “Bize ulaşan bir diğer sorun belediyeleri ilgilendiren bir sorundur ve bu da Van Gölü sahiline ulaşım problemidir. Birçok yazlık alanlara, sahile giden yollar kapatılmıştır. İnsanlar yüzmek için Mollakasım sahiline gittiğinde gidecek yer bulamama sorunu yaşamaktadır. Bu konuda belediyeler tarafından uygulanması gereken 150 metrelik sahil bandı zorunluluğu vardır. Bu şartların sağlanması adına belediyelerin yükümlülüklerini yerine getirerek insanların sahile inecek şekilde yolların açık halde tutulması gerekmektedir. Turizm kenti potansiyeli taşıyan şehrimizin bu şekilde sahile inememe problemiyle karşı karşıya kalması ciddi bir sorundur” dedi.

Editör: Necmettin Dursun