https://dub130.mail.live.com/ol/clear.gifhttps://dub130.mail.live.com/ol/clear.gifhttps://dub130.mail.live.com/ol/clear.gifErciş Belediyesi, Belediye Kadın Meclisi ve Kadın Politikaları Müdürlüğü işbirliği ile Toplumsal Cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması ve farkındalık yaratılması için belediyeye bağlı tüm birimlerde çalışan personele seminer düzenledi. Belediye Evlendirme Dairesi'nde gerçekleştirilen seminere yaklaşık 200 personel katıldı.


“ERİL ZİHNİYETLE MÜCADELE EDİLMELİ”

Düzenlenen seminere Van'da faaliyet yürüten Rojbin Kadın Merkezi bünyesinde çalışan sosyolog Evin Özgür katıldı. Kadınlar ve erkekler arasındaki fiziksel ve biyolojik farklılıkların doğuştan geldiğini, toplumsal cinsiyet kodlamalarının da toplumdan topluma değişebildiğini dile getiren Evin Özgür, asıl sorunun toplumsal cinsiyet eşitliğinin medya, oyuncak seçimi, hukuk, aile okul gibi toplumsal cinsiyeti belirleyen faktörlerin eril zihniyeti beslemesi noktasında olduğunu ifade etti. Toplumsal cinsiyetin kadın ve erkeklerin sosyo-kültürel açıdan tanımlanmasını toplumların kadın ve erkeği birbirinden ayırt etme biçimlerini ve onlara verdiği toplumsal rolleri ifade ettiğini belirten Özgür, “Toplumsal cinsiyet kadınlar ve erkekler arasında toplumsal olarak belirlenmiş ilişkiler bütünüdür. Toplumsal yapı, namus kavramı, hukuk, kentsel veya kırsal yaşam biçimleri, coğrafi konum gibi faktörler toplumsal cinsiyetimizi belirlenmesinde çok etkilidir” dedi. Özgür konuşmasının devamında ise ; '' Toplumsal cinsiyet anlamında sorun bireysel olarak erkek ya da kadın değil, Eril zihniyettir. Eril zihniyetin kodlandığı kadınlar da vardır. Sabiha Gökçen, Tansu çiller gibi. Mücadele edilmesi gereken asıl şey de budur.'' şeklinde konuştu.

Toplumsal cinsiyet rolleri içerisinde kadına yıllara yayılmış ayrımcılığın devlet tarafında da sistematik sürdüğüne vurgu yapan Evin Özgür; eğitim, çalışma yaşamı, sağlık ve medyada uygulanan ayrımcılık ve şiddetle ilgili istatistikler aktardı. Sunumun devamında şiddet ve şiddetin çeşitlerini de paylaşan Özgür, çocuk evlilikleri ve kadın intiharlarını da istatistiksel olarak değerlendirdi.

Seminer, slayt gösterisinden sonra soru cevaplarla yaklaşık iki saat devam etti.

Editör: TE Bilisim