ŞEHRİVAN HABER: FATMA POLATCAN/ÖMER AYKAÇ

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda ve İsrail’in katliamı andıran saldırılarında ikinci haftaya girilirken İslam dünyasını kahreden gelişmeler yaşanmaya başladı. Hamas’ın misilleme yaptığı ilk günden bu yana sivil, kadın, çocuk dinlemeden bombardıman yapan, sivilleri hedef alan, savaş kurallarını alt üst eden İsrail, önceki gün Gazze’de bir hastaneyi hedef aldı. Alçakça saldırılarına bir an olsun ara vermeyen İsrail’in, el-Ehli Baptist Hastanesi'ne hava saldırısı yaptığı görüntüler gündeme bomba gibi düşerken son olarak 471 insanın yaşamına mal olan saldırı adeta dünyayı ayağı kaldırdı.

471 KİŞİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ DUYURULDU

İsrail'in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 471 kişinin öldürüldüğü duyuruldu. Çocukların, hastaların ve sağlık personellerinin adeta katledildiği saldırı tüm dünyada şok etkisi yarattı. Savaş başladığı andan bu yana duruma tepkisiz kalan hatta zaman zaman İsrail lehinde taraftarlık yapan devletler, oluşumlar ve yapılar bile saldırı kınadı. Birleşmiş Milletler, "Okullar, hastaneler hedef değildir. Siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırılara son verilmeli" ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yaptı ve saldırıyı kınadı. UNICEF, "Gazze'deki hastane saldırısını şiddetle kınıyoruz, çocuklar da dahil tüm siviller korunmalı" dedi. Dünya Sağlık Örgütü de Gazze'deki hastaneye yapılan saldırıyı güçlü bir şekilde kınadı. AB Konseyi Başkanı Michel, sivil altyapıya saldırının uluslararası hukuka uygun olmadığına vurgu yaparak, "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor." dedi.

VAN, TERÖRE LANET İÇİN BEŞYOL’DA BULUŞTU

Filistinli silahlı gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 12. gününde sürerken İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarının şiddetini artırdı. Gazze’de şimdiye kadar saldırılar sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybederken, on binlerce kişi ise yaralandı. İsrail’in ertesi gün Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlediği ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıya birçok ülke ve uluslararası kuruluştan kınama geldi. Türkiye’de de başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere milyonlarca kişi İsrail güçlerinin hastane saldırısına tepki gösterdi. Van’da da saldırının ilk gününden bu yana İsrail’e tepkiler sürüyor. İlk günden bu yana yüzlerce kişi sokağa inerek İsrail’in Gazze’ye düzenlediği insanlık dışı saldırıları protesto ediyor. İsrail’in Gazze’deki hastaneye saldırısı sonrası yüzlerce Vanlı Beşyol Meydanı’nda bir araya gelerek bu saldırıları protesto etti. Yine dün Van’da Hazreti Ömer Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar, İsrail'in saldırılarını protesto ederek gıyabi cenaze namazı kıldı.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ HASTANEYE SALDIRISI VAN, BİTLİS VE MUŞ'TA PROTESTO EDİLDİ

Van, Bitlis ve Muş'ta toplanan vatandaşlar, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı protesto etti. İsrail'in abluka altındaki Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasının ardından Van'da vatandaşlar, Beşyol Meydanı'nda toplandı. Türkiye ve Filistin bayraklarıyla meydana gelen vatandaşlar, "Katil İsrail Filistin'den defol", "Kahrolsun İsrail", "Gazze'ye selam, direnişe devam" sloganları attı, tekbir getirdi. Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından dualar edildi. Sivil Toplum Kuruluşlarının destek verdiği protesto eylemine AK Parti Van İl Başkanı Emre Güray, Memur Sen Van İl Temsilcisi Mehmet Uca da katıldı.

“GAZZE'DEKİ SALDIRILARDA HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI”

Van'da Hazreti Ömer Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar, İsrail'in saldırılarını protesto etti. Saldırılarda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılan vatanaşlar Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi Dönem Başkanı Mehmet Ali Uca, yaptığı açıklamada, dün gece Gazze'deki hastaneye düzenlenen ve yüzlerce mazlumun şehit olduğu terör saldırısını lanetlediklerini söyledi. Filistin halkına ve topraklarına yönelik sistematik işgal ve katliamın devam ettiğini belirten Uca, şunları kaydetti: “Topyekun bir soykırım hedefiyle hareket eden işgalci siyonistler, her geçen gün işgali genişletmekte, ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'yı necis postallarıyla kirletmekte, kutsal beldenin kutsiyetini hiçe saymakta ve adeta tüm İslam alemine meydan okumaktadır. Filistin halkı, soykırım ve işgal karşısında meşru müdafaa hakkını kullanarak kendi topraklarını, vatandaşlarının canını korumaktadır.

Van Büyükşehir’den bakım-onarım seferberliği! Van Büyükşehir’den bakım-onarım seferberliği!

Protestoya, AK Parti İl Başkanı Emre Güray, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Şaban Beyazsaç