Vanlı Nevzat Aydın’ın 50 yıl sonra gelen büyük başarısı! Vanlı Nevzat Aydın’ın 50 yıl sonra gelen büyük başarısı!

Türkiye çay denince akla gelen ülkelerin başında geliyor. Belli başlı ülkelerle birlikte en çok çay tüketen ülkelerden birisi olan Türkiye'de Karadeniz ile birlikte Doğu, Güneydoğu bölgelerinde de çay önemli bir kültürel tüketim ürünü olarak görülüyor. 

En çok tüketilen içecek olan çayın önemi ile birlikte bir taraftan da en iyi çayın nasıl demlendiği tartışmaları uzun yıllardır devam ediyor.

Son dönemlerde yurt dışından gelen ve 'kaçak' çay olarak da bilinen çayların da tartışmalara dahil olduğu süreçte Şehrivan iyi çay demlemenin sırlarını sizin için derledi.

İşte lezzetli bir çay demleminin belli başlı püf noktaları:

-İlk adım iyi bir çay seçmek. Kaliteli ve damağınıza uygun çayı seçmekle işe başlayın.

-Demleme aşamasında çayınızın temizliğine özen gösteren. Tozu çok olan çayı öncelikle tozundan arındırın. Çayı demliğe dökmeden önce gerekirse bir kaç defa yıkayıp tozundan arındırın.

-Çayı demlikte kaynatın: Çay demlerken kullanabileceğiniz tekniklerden biri çayı demlikte kaynatmaktır. Çayı demliğe aldıktan sonra, demliği ocağa koyun ve kaynama aşamasına gelmeden bir süre bekletin. Daha sonra demliği bir kenara alın ve 1-2 dakika beklettikten sonra demlenmesi için ocağa alın.

-Çayı karıştırıp demlerin dibe çökmesini sağlayın.

-Kaynatma önemli. Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. Öte yandan suyun çok kaynaması da tadı bozan bir faktördür. Dengeyi korumaya dikkat edin.

Kaynak: ŞEHRİVAN GAZETESİ / BARIŞ DÖNMEZ