Bir iş cinayeti daha! İnşaatın 6’ncı katından düşen kalıp ustası hayatını kaybetti! Bir iş cinayeti daha! İnşaatın 6’ncı katından düşen kalıp ustası hayatını kaybetti!

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER AYKAÇ-M.ALİ EKİNCİ

Önce modernizasyonu tamamlanan ardından da geçtiğimiz aylarda 7/24 çalışma gibi esaslara kavuşan Kapıköy’de buna rağmen hala önemli eksiklikler bulunmasına rağmen İranlılar’ın geçişleri rekor üstüne rekor kırdırıyor. 30 Mart'tan itibaren 7/24 hizmet vermeye başlayan Kapıköy’den bu geçişler önceki yıla göre yüzde 50 oranında arttı. Geçen yılın 7 ayında 290 bin girişin olduğu sınır kapısından bu yıl 418 bin İranlı turist geçiş yapıp Van'a geldi. Bu durumun, kentteki otellerin doluluk oranını yüzde 100 seviyesine çıkarırken, şehrin ekonomisine de ciddi katkı sağladığı vurgulanıyor. Bu katkıya rağmen ticarette de kazanmak isteyen Kapıköy ve Razi sınır kapıları arasında en büyük engel ise transit geçişin yapılamıyor olması…

GEÇİŞ REKORU İYİ AMA İHRACATTA DA REKOR LAZIM!

Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre yılın ilk 7 ayında 418 bin kişinin giriş yaptığı Kapıköy, yıl sonuna kadar yeni bir rekora hazırlanırken, kapıdaki bu rekor girişler Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın da gündemine geldi. Rekor geçişler sonrası bir açıklama yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, bu geçişlerin kent ekonomisine katkı sağladığını, kapının TIR'ların transit geçişine de açılmasını istediklerini söyleyerek ihracatta ta beklenen hareketliliğin sağlanması gerektiği ile ilgili görüşler beyan etti.

ÇELİKTAŞ, DAHA BÜYÜK EKONOMİK HAREKETLİLİK İÇİN TRANSİT GEÇİŞE VURGU YAPTI

Çeliktaş, Kapıköy’ün transit geçişe açılması konusunun büyük önem arzettiğine vurgu yaparken açıklamasında; “Sınır kapımız, demir yolu ve kara yoluna açık. Kara yolu da şu anda sadece turizme açık. Temmuz ayında da en çok geçiş yapılan 6'ncı sınır kapısı oldu. Bu veri bizleri memnun etti” dedi. Çeliktaş ayrıca; “Sınır kapımız 7/24 geçiş yapılabilmesi bunu çok etkiliyor. Geçen yıl yaklaşık olarak 290 bin giriş olmuştu, bu yıl ise 418 bin civarında bir geçiş oldu. Bu çok önemli bir veri. Kapıköy, Türkiye'nin en doğusunda hizmet veriyor. İran Razi Kapısı da geçişlerde İran tarafında birinci olmuş. Bu da bizim için çok önemli. Kapıköy, Van ekonomisinin can damarı ancak Türkiye için de can damarı olacak potansiyele sahip. Binlerce insanımız bu alanda çalışıyor. Kapıköy Sınır Kapısı'nın TIR'ların transit geçişine de açılmasını istiyoruz. Bu durum ilimize ayrı bir hareketlilik getirecektir. İl ekonomisine çok ciddi bir katma değer sağlayacaktır.”

SINIRI OLMAYAN KENTLER BİLE VAN’DAN DAHA YÜKSEK İHRACAT YAPIYOR, TRANSİT GEÇİŞ EKSİKLİĞİ VAN’A KAYBETTİRİYOR…

Yolcu geçişinde 2019 yılında tamamlanan modernizasyon ile birlikte iyi bir ivme yakalayan Kapıköy, turizmde de ciddi kazançlar sağlamasına rağmen ihracatta beklentilerin çok uzağında kaldı. 20 yıla yakın bir süre önce 2023 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefi konulan kent, geçen zaman içinde yıllık 100 milyon dolar hedefini bile tutturamadı. 2021 ve 2022 yıllarında da ortalama 60 milyon dolar bir ihracat rakamına ulaşan Van, bu ihracat oranı ile Türkiye’de 81 il içerisinde 69’uncu oldu. Sınır kapısı olmayan birçok kentin 1 milyar doların çok üstünde ihracat yaptığı süreçte Van’ın 69’uncu sırada olması tartışma konusu oldu. Transit geçişe açık olmaması sebebiyle beklenen hedeflerin çok altında kalan Van’ın durumu defalarca tartışmaya açıldı fakat transi geçiş için son dönemlerde adres sürekli olarak İran tarafı gösterildi.

RAZİ’DE MODERNİZE EDİLİP AÇILDI, GÖZLER TRANSİÇ GEÇİŞ KARARINDA

Öte yandan İran tarafının da çalışmalarını yıllarca tamamlamaması nedeniyle transit geçişte gerekçe olarak gösterdiği Razi Sınır Kapısı da geçtiğimiz aylarda tamamlanarak açıldı. Haziran ayında düzenlenen bir törenle açılan Razi Sınır Kapısı’nın tamamlanması iki ülkenin sınır kentlerinde memnuniyetle karşılandı. İki taraftaki modernizasyonun tamamlanması, geçişlerin 7/24 olmasından sonra gözler Razi tarafındaki yolun tamamlanıp transit geçişlerin açılmasına çevrildi. O dönem açılışa programına davet edilen Van TSO yöneticileri de bu geçiş konusunu o toplantıda vurguladı. Fakat iki kapı modernize haliyle 7/24 çalışmasına rağmen Van Kapıköy hala transit geçişin olmadığı, bireysel geçişlerin yapılabildiği bir kapı olarak faaliyet göstermeye devam ediyor.

Editör: Necmettin Dursun