Ömer Faruk TOKTAŞ - Şehrivan ÖZEL


Kadir Has Üniversitesi’nde Radyo, Sinema ve TV bölümünü bitirdikten sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Radyo TV bölümüne devam eden Van doğumlu başarılı yönetmen Mustafa Delazy birçok dalda ödül alan 1989 yapımı ‘Bisikletçi’ filminin başrol oyuncusu İranlı yapımcı-yönetmen Moharrem Zeinal Zadeh ile birlikte ortak bir projeye imza atıyor. İran-Türkiye yapımı ortak bir film hazırlığına giren iki başarılı yönetmen Van Gölü Film Festivali’nde tanıştıktan sonra bu proje üzerinde karar kılmış. Öyküsünü Mustafa Delazy’nin, senaristliğini Moharrem Zeinal Zadeh’in üstlendiği filmin 3-4 aylık bir süreç içerisinde vizyona gireceği müjdesini veren yönetmenler ortak bir çalışma ile hazırlanan filmi Şehrivan’a anlattı. Film sektöründe benimsediği çizginin İran Sineması’nın tarzı ile benzer özellikler taşıdığını belirten Mustafa Delazy, “Moharrem Zeinal Zadeh’i Van Gölü Film Festivali’nde gördükten sonra bu proje konusunda kafasında bir şeyler oluştuğunu belirtti. İranlı Yönetmen Moharrem Zeinal Zadeh’de sinema sektöründe çıkılan yolda herkesin yeni açan bir çiçek ile karşılaştığını ve kendisinin de bu çiçek olarak Mustafa Delazy’i gördüğünü belirtti.

“İRAN SİNEMASI’NI TÜRKİYE’YE TAŞIYACAĞIZ”

İran Sineması’nı yapacakları bu proje ile Türkiye’ye taşıyacağını belirten Delazy “Vanlıyım ve film sektörü ile ilgileniyorum. Yönetmenlik ve yapımcılık ile uğraşıyorum. Arkadaşım İranlı yapımcı Moharram Zeinal Zadeh aynı zamanda senaristlik ve yönetmenlik de yapıyor. Ayrıca birçok dalda ödül alan meşhur ‘Bisikletçi’ Filmi’nin de başrol oyuncusu. Biz Moharrem Bey ile Van gölü Fil Festivali’nde tanıştık. Van Gölü Film Festivali’nde Moharrem Bey’in filmi en iyi yönetmen, en iyi film ve en iyi müzik ödülleri olmak üzere üç ödül aldı. Onun yapımlarına ve çıkardığı fişlere baktım. Bildiğiniz gibi İran Sineması Türkiye Sineması’nın çok ilerisinde. Bende İran Sineması’nın çizgisini benimseyen bir yönetmenim. Bundan dolayı Moharrem Bey ile bir ortak projede yer almak istedik. Onun 30 yıllık tecrübelerinden yararlanmak istedim. İran Sineması’nı Türkiye’ye taşımak istedim. Yaklaşık 20 gündür bir hikâye üzerinde uğraş sarf ediyoruz. Bu filmdeki öykü bana aittir. Senaryoyu ise Moharrem Hoca yazıyor. Çok güzel bir öykü çıktı ortaya. Senaryonun da bir o kadar kusursuz olmasını bekliyoruz. İran Sınırı’nda bulunan Hoy Valisi bu projemizi destekleyeceğini söyledi. Yani İran tarafı yetkilileri başta olmak üzere bu projemizi destekliyor. Van Valisi ve VANTSO Başkanı ile de görüşmelerimiz oldu. Bu proje İran Türkiye ortak yapımı ama Van’da çekilecek. Projenin genel yönetmenliğini Moharrem Bey yapacak. Yönetmenliğini ben üstlendim. Daha önceden de belirttiğim gibi hikâyesi bana ait ve senaryosunu Moharrem Bey yazacak.” Dedi.

“SENARYO ZADEH, ÖYKÜ DELAZY’

Filmin senaryosunu Moharrem Zeinal Zadeh’nin yazacağını belirten Delazy “Bu projemiz bir nevi 30 yıldır TV kanallarında tekrar tekrar yayınlanan ve Dünya çapındaki film festivallerinde ödül alan meşhur ‘Bisikletçi’ filminin öyküsüne benzer bir filmdir. ‘Bisikletçi’ filminin ikinci versiyonu diyemeyiz. Benzerlikler var fakat Türkiye Sinemasının özellikleri de katıldığı için farklı yönleri daha fazla. Filmimizin senaryosunu Moharrem Bey 20 gün boyunca uğraşarak yazdı ve bitirdi. Biz şu an bu senaryoyu tercüme ediyoruz. Bir ay sürecek bir ön hazırlık çalışmamız da var. Bir ay gibi bir çekim süreci de olacak. Yani filmimizi 3-4 ay sonra montajı, müziği ve çekimleriyle birlikte tamamlanmış bir halde sinemalarda göreceğiz inşallah. Aslında bu kararı ilk Moharrem Hoca’yı gördüğümde onunla muhabbetimiz sonrası karar verdik. Ben onun filmlerine baktım. Benim de zaten hali hazırda bir hikâyem vardı. Erbil Film Festivali’nde ikinci kez görüştüğümüzde hikâyenin üzerinde çalışılırsa çok güzel şeyler çıkabileceğini söyledi. Bende bu söz üzerine benimle ortak bir yapımda yer alır mısın diye sordum. Oda sağ olsun beni kırmadı. Gençlerle çalışmayı seviyorum ve Türkiye’de de iş yapmak istiyorum dedi. Bu şekilde devam eden görüşmelerimiz sonucunda hikâyeyi Moharrem Bey’e sundum ve oda senaryoya başladı.” Diyerek ekledi.

“BU FİLM YENİ PROJELERİN BAŞLANGICI OLMALI”

Bu filmin yeni projelerin başlangıcı olmasına vesile olacağını söyleyen, Moharrem Zeinal Zadeh “Bana göre her insan hayatı boyunca bir yolculuk içerisinde olur. Bu yolculukta da karşına birçok yenilik çıkıyor. Karşına çıkan bu yenilikler ile ister istemez bir şekilde iletişime geçiyorsun. Bu yeniliklerle iletişime geçerek yeni açılmış bir çiçek gibi ruh haline bürünüyorsun. Renk olarak ya da koku olarak her çiçeğin de kendine ait bir güzelliği vardır. Sinema sektöründe de bu yolculukta yeni bir kokuya ve renge ulaşana kadar böyle devam eder. Bu sinema sektöründeki birliktelik ile beraber Dünya halklarıyla büyük bir ilişki içerisine girmiş oluyoruz. Ben ki Van Gölü Film Festivali’ne geldiğimde yeni bir çiçek gördüm. Yani Mustafa arkadaşımı. Birbirine benzer çiçeklerin kokuları birbirlerini çeker. Ben Van Gölü Film Festivali’nde Mustafa ile yüreğimizin aynı dilde olduğunu gördüm. Bu şekilde birbirimize dedik ki el ele verip bu yolculuğa çıkalım. Bu yolculuk süresince inşallah sırtımızdaki çanta bilgi, güç ve güzellikler ile dolu olacaktır. Türkiye’de olduğum süreç içerisinde İran Kültürü’nün ve burada ki kültürün birbirine çok yabancı olmadığını gördüm. İran Sineması’nın gerçekliğini ve şiirsel dilini Türkiye Sineması ile birleştirirsek ortaya çok güzel bir proje çıkacaktır. Bu projeyi yapmalıyız ki yeni ve sıcak bir nefese ulaşabilelim. Umarım bu projenin sonunda başka bir projenin başlangıcı doğar.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim